Az idősebbek emlékében még él a rádióadás zavarás fogalma-Sound as Space

Az idősebbek emlékében még él a rádióadás zavarás fogalma-Sound as Space

 

33

Sound as Space

Érdekes, különleges és formabontó kiállítás köré szervezte legújabb sétáját a Hosszúlépés. Nem a látvány volt sok esetben a „Sound as Space nem látod? Séta a fülnek” címet viselő program főszereplője, hanem a hang, ami néha zenébe is átment. A most zajló Off Bienale öt jeles, hangművésze segítségével mi, a látogatók is alakíthattuk a kiállítást ízlésünk, bátorságunk szerint.

Az idősebbek emlékében még él a rádióadás zavarás fogalma. A Hollandiában élő Gaat András be is mutatja azoknak, akiknek ez ismeretlen. Sötét szoba, két azonos frekvencián sugárzó – magyar és holland nyelvű – rádió segítségével idézi fel a Rákóczi téri és a holland prostitúciós helyzetet. Melyik nyelvű hangkép nyer? Melyik nyomja el a másikat? Ez tőlünk is függ, nem csak a légköri viszonyoktól. Mozgásunk, a látogatók száma alakítja azt, hogy mikor, melyik adás az erősebb. Vizualitás kizárva. Vájt fülűek előnyben.

A Víg utcából átsétálva a Vitkovics Mihály utcába már a szemünkre is szükség van. Tornyai Péter zenedobozai a környék utcáinak térképét szólaltatják meg, mint egy modern verklis. Látni ugyan nem lehet, hogy mely szomszédos utcarészletet játszik le egy-egy lyukszalag, de varázslatos a hangja.

A mellette lévő kirakatból kopogó éles kattogás azonban visszarángat minket a harmóniák világából. Kolozsvári Csenge videó installációja a ritmust, a feszültséget tudta bennünk felidézni két nyugodt, lomha páternoszter segítségével.

Aki zenét tanul, annak akár ellensége is lehet egy metronóm. Gryllus Ábris, a Central Passage-ban nem egy, hanem száz digitális metronómból  készítette el a „PS-Homage to Ligeti György” címet viselő művét. A 10×10-es rácsban a földre helyezett metronómok közé belépve éri az igazi meglepetés a látogatót. Mozgása ugyanis hatással van az ütemre. A már-már kimért lassúság gyorsul, gyorsul minél többen és beljebb sétálunk. Izgalmas játék, amit a monoton hang kattogása sem tud elrontani.

Egy emelettel feljebb Várnai Gyula soha ki nem nyíló ajtói a képzeletre és a titokzatosságra hatnak elsőnek. Szinte adja magát a művész szándéka, kopogjunk be, és hallgatózzunk.

2015. május 6. sztorma HCJD

 

Peterné Szerényi