Rogán Antal :Alapos volt a Magyar Nemzeti Bank helyszíni ellenőrzése

Alapos volt a Magyar Nemzeti Bank helyszíni ellenőrzése, ezért kerülhetett sor a három brókercég botrányainak leleplezésére – hangsúlyozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Szemben a korábbi ellenőrzésekkel, minden alkalommal feltártak közel egy évtizedig tartó pénzügyi visszaéléseket – fűzte hozzá. Az új Nemzeti Bankra és a megerősített pénzügyi felügyeletre volt szükség ahhoz, hogy ezekre a csalásokra fény derüljön, az ellenőrök kiváló tevékenysége nélkül pedig nem került volna sor ezeknek a visszaéléseknek a feltárására – emelte ki.

„Meggyőződésem, minden olyan politikus, aki az elmúlt években akadályozta, hogy megerősítsük a Magyar Nemzeti Bankot és létrehozzunk egy új pénzügyi felügyeletet, az valójában segített a brókereknek, akik éveken keresztül háborítatlanul követték el csalásaikat” – húzta alá.

Rogán Antal kijelentette, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja abban érdekelt, hogy minden brókerbotrányra fény derüljön, a dolgozó embereket kártalanítsák, a bűnösök pedig megbűnhődjenek.

„A FIDESZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐCSOPORTJA ABBAN ÉRDEKELT, HOGY MINDEN BRÓKERBOTRÁNYRA FÉNY DERÜLJÖN, A DOLGOZÓ EMBEREKET KÁRTALANÍTSÁK, A BŰNÖSÖK PEDIG MEGBŰNHŐDJENEK.”

Rogán Antal kiemelte, az ellenzék egyik feltárást segítő javaslatukat sem támogatta. A bakrendszer elszámoltatásában, a takarékszövetkezeti rendszer konszolidációjában, és most a brókerpiac megtisztítása során is komoly munkát végeztek a kormányzati szervezetek – emlékeztetett.

A Buda-Cash és a Questor botránynak közel 140.000 áldozata van – folytatta. A Buda-Cash esetében a betéteseket 30 millió forintig kártalanították, a befektetőknél a Befektető Védelmi Alap (BEVA) a kártalanítási folyamatot elindította, így közel 20.000 ember hatmillió forintig történő kártalanítása végbemegy – sorolta.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerint a Questor ügyfeleit is hatmillió forintig kártalanítani kell. Így 22 ezer ember kaphatja vissza a pénzét.

Az a 10 ezer ember, aki az összeghatárnál nagyobb pénzt fektetett be, a polgári igények kielégítéséhez a Fidesz képviselőcsoportja által benyújtott – a holnapi napon elfogadásra kerülő -, törvény biztosít kellő vagyoni alapot.

A frakció tervei szerint még áprilisban benyújtanak egy törvényt az Országgyűlésnek, melyben gondoskodnak a polgári úton történt igényérvényesítés felgyorsításáról.

Fotó: fidesz.hu

Rogán Antal kiemelte, a most benyújtott törvényjavaslatot is szigorítják, módosító indítványuk tisztázza, hogy azon vagyonelemeket is zár alá vehetik, melyeket a hatósági eljárás előtti egy évben szereztek tulajdonosaik. „Még aki fel is készült a leleplezésre, az se tudja elrejteni a vagyonát” – fogalmazott.

Rogán Antal rámutatott, a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bank Erős János vezetése alatt közel 17 milliárd forintnak megfelelő, fedezet nélküli hitelt folyósított a Questornak. „ Úgy látjuk, hogy a Gyurcsány-kormány idején a Tarsoly Csabának folyósított hitelt egy az egyben elbukja a Magyar Fejlesztési Bank, azon keresztül pedig az adófizetők – jelentette ki. Mindez komoly felelősséget jelent, hiszen ennyi pénzt ilyen formában vagyoni fedezet nélkül ritkán ad állami pénzintézet – hangsúlyozta. Egyúttal bejelentette: az ügyben parlamenti vizsgáló albizottság felállítását javasolják.