Rendhagyó önkéntes program szerveződik a gyöngyösi zsidó temető rendbetételéért

Rendhagyó önkéntes program szerveződik a gyöngyösi zsidó temető rendbetételéért

 

MAZSIHISZ
A gyöngyösi zsidó temetőt ért vandál pusztítás után nagy erőkkel folyik a nyomozás. Több helyszíni szemle is lezajlott vasárnap óta. Weisz Péter gyöngyösi hitközségi elnök elmondta, hogy a rendőrség és a Mazsihisz összesen 750 000 Ft nyomravezetői díjat ajánlott fel.


gyongyos_rendbetetel_7.jpg

Mind a kormányzat, mind a kormányzó pártok, mind a város vezetőségében szerepet játszó politikai pártok, valamint a közélet szereplői is nyilvánosan is elítélték ezt a barbár támadást. Segítségét felajánlotta a Tett és Védelem Alapítvány is.

Mintegy húsz sír lett nagymértékben megrongálva, s ezek közül három lett kifosztva és az ott eltemetettek földi maradványai meggyalázva.

A mai napon Deutsch Péter budapesti rabbi és Winkler Miksa temetők mentésével foglalkozó önkéntes segítségével, megtörtént az újratemetése a feldúlt csontoknak.

A Magyar Zsidó Szociális Segély Alapítvány Önkéntes Programjának vezetője, Drelyó Ágnes pedig elmondta, hogy az Alapítvány rendhagyó önkéntes projektet hirdet meg a gyöngyösi zsidó temető sírjainak helyreállítása céljából a tavaszi zsidó ünnepek után, együttműködve a Mazsihisszel, a BZSH-val és más zsidó szervezetekkel.

Pontos és további információk ezzel kapcsolatban hamarosan elérhetőek lesznek a Mazs Alapítvány valamint a Mazsihizs és a BZSH honlapján.