Egy szerény zsidó koronaékszer

Egy szerény zsidó koronaékszer

Dr. Bellák Tamás

– újból megalakult a Weizmann Intézet magyarországi baráti köre

Dr. Bellák Tamás beszélt egy jelentős rendezvényről, a Weizmann Intézetről, valamint arról, hogy mennyire fontos az egészen fiatal tudóspalánták felfedezése, támogatása.

A Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében találkoztunk először, mi is történt ott?

Egy egészen speciális eseménynek adott otthont az Akadémia, az apropóját az adta, hogy a Weizmann Tudományos Kutatóintézet baráti körei között a magyar kör is újjáéledt.

Ezek szerint valamikor már volt ilyen?

Az 1990-es években már működött egy baráti kör, közel tíz éven át, ezt Gergely János professzor úr, az immunológia doyenje fogta össze, sajnálatos módon, amikor ő meghalt, s a tudóspartnerei is nyugalomba vonultak, a baráti kör működése leült, majd meg is szűnt.

Ám sokkal érdemesebb most már az újjáalakulás után a jelenről és a jövőről beszélni.

Szerintem is ez a fontosabb. Az történt, hogy páran, akik még baráti viszonyban is vannak egymással és kapcsolatba kerültünk a Weizmann Intézettel, megismerkedtünk azzal a konstrukcióval, amiben ők dolgoznak, hogy a világon mindenhol, Európában a szignifikáns helyeken hoznak létre baráti köröket. Hangsúlyozni szeretném, ezek a baráti körök nonprofit alapúak, teljesen civil szerveződések, melyeknek alapvető feladata, kommunikációt építsenek a Weizmann Intézet és az adott ország lehetőségei között.

Ezen a rendezvényen, számomra meglepő módon gimnazisták, fiatalok, a jövő tudósai is jelen voltak. Egy ilyen esemény mit jelenthet nekik?

Ez egy kifejezett kérés volt felém, hogy ha találok fiatal tehetségeket, akkor igenis hívjuk meg őket. Nekik azt jelenthet ez, hogy a Weizmann Intézetnek van egy nyári, egy hónapos, a campuson eltölthető képzése, ahol leendő tudós tehetségeket keresgélnek. Velük eleve úgy veszik fel a kapcsolatot, hogy a későbbiek folyamán majd kooperáljanak. A Weizmann Intézet alapvető tevékenysége, fő iránya, hogy az emberi agyat keresi.

Pontosabban?

Keresi a tudást, a tehetséget, azaz nem projektekben gondolkodik alapvetően. Tudni kell, hogy az izraeli tudomány koronaékszere a Weizmann Intézet, de éppen ezért, vagy ennek ellenére, ennél a társaságnál szerényebb, földönjáró embereknél kedvesebbeket, legalábbis én magam nem ismertem.

Köszönöm a beszélgetést.

 

 

Breuer Péter

Az interjú a 2015. március 6-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.