Az oda-vissza ható látogatások haszna Izraelben és Magyarországon

Az oda-vissza ható látogatások haszna Izraelben és Magyarországon

Hoppál Péter kulturális államtitkár legutóbbi izraeli látogatásáról adott tájékoztatást.

hungaria-izrael degel

Ön nemrégiben járt Izraelben, milyen célból járt ott?

Nagy Andor, hazánk nagykövete egy egész csomó megnyitnivaló csomagot állított össze. Először arról volt szó, hogy az Operett Színház bemutatójára kell kimennem, azt a rendezvényt megnyitni. A tel-avivi Operában került bemutatásra Kálmán Imre Bajadér című műve. Ám kiderült, hogy a premier mellett más, egészen rangos kulturális vonatkozású események is erre a hétre szerveződtek. Így alakult az, hogy három napra, három megnyitó is jutott, nagy örömömre szolgált, hogy több időt tölthettem a Szentföldön.

Melyek voltak ezek az események?

A másik fontos rendezvény, a jeruzsálemi hagyományos könyvvásár volt, itt a magyar standnál számos magyar íróval találkozhattam. A másik ilyen rendezvény a tel-avivi Mediterrán Nemzetközi Turisztikai Vásár volt, itt az izraeli turisztikai miniszter úrral jártuk végig ezt a hatalmas területet, és együtt nyithattuk meg a magyar standot.

Milyen benyomásokkal tért vissza, sikerült-e magyarajkúakkal is találkoznia?

Erre az útra kellemes érzésekkel készültem, hiszen már harmadik alkalommal volt lehetőségem Izraelbe utazni, minden alkalommal újabb és újabb élményekhez jutok. Elmondhatom, a kinti magyarajkú polgártársaink olyan szeretettel fogadják a Magyarországból érkezőket minden alkalommal, hogy ez most is erősen meghatározta a találkozásaimat. Külön örömömre szolgált, hogy az ottani magyar újság, az Új Kelet szerkesztőivel is sikerült egy beszélgetést folytatnom, sőt egy írás is megjelent, miért is fontosak az oda-vissza ható látogatások, találkozások. Szerencsére egyre több izraeli jön Magyarországra, de fontos, hogy minél több magyar polgár is ellátogasson a Szentföldre, lássák Izrael látnivalóit, menjenek el a több ezer éves szent helyekre, amelyek mindannyiunkat elkápráztatnak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. március 6-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.