Katolikusok tiltakoznak Schweitzer József rágalmazása ellen

Katolikusok tiltakoznak Schweitzer József rágalmazása ellen

Erdõ Péter;

A tiltakozás ideje! Mi, katolikusok, köszönjük Schweitzer Józsefnek, hogy köztünk élt és tanított!


„Önök, magyarok, Kelet-Európa szégyene. Egész életemet arra fogom szentelni népemmel együtt, hogy ott ártsak önöknek, ahol tudok.”

Az interneten most, halálhíre kapcsán, újult erővel terjed ez a mondat Schweitzer József szájába adva. Akik idézőjelbe téve másolják az egyszer valaki által az internetre feltett szöveget, egységesen tudni vélik, hogy ő mondta, tudni vélik, hogy a parlamentben mondta, tudni vélik, hogy 2000-ben mondta.

Arról talán értesültek, hogy főrabbi volt – ez legalább helyesen szerepel a neve mellett. Zsidó vallási vezető, akinek a szava esetleg iránymutató a többi magyar zsidó számára is.

Nem tudják azonban, milyen ember volt Schweitzer József, ezért nem szólal meg bennük a vészcsengő: valami nem stimmel, ő ezt nem mondhatta, hiszen szöges ellentétben áll mentalitásával és egész munkásságával.

Nem szólal meg a vészcsengő azért sem, mert nem mindenki gyakorolja a forráskritikát: megnézem, honnan származik az információ, nem hiszek el bármit, ami betűkkel le van írva.

Nem szólal meg a vészcsengő azért sem, mert akinek egyetlen nagy közössége van, ahová született és tartozik, nehezen képes beleélni magát abba, hogy valakinek több is lehet. Magyar is meg zsidó is? Vannak, akiknek a szemében mások több csoporthoz tartozása már önmagában gyanús.

A magyar zsidók döntő többsége nem kezd úgy mondatot, hogy „ti, magyarok”, mert önmagát nem szólítja meg így az ember. Ahogy a katolikusok sem állnak fel a templomban a többiek felé fordulva azzal, hogy „ti, katolikusok”. De a ti-vel, önök-kel kezdődő mondatok sem állnak önmagukban. Mi történt előtte, mi történt utána, mit tettek a többiek? Mi lehet az a vita, amihez valaki így szólt volna hozzá? Hiányzik a szövegkörnyezet, amiből kiderülhetne.

Aki ezt a mondatot terjeszti, azzal a feltételezéssel él, hogy a többiek is antiszemiták, így ezt a mondatot nem szükséges értelmezni, kontextusba helyezni – anélkül is egyből érteni fogják. Az olvasók gondolkodás nélkül, azonnal belehelyezik majd a mondatot abba a feltételezésbe, hogy a zsidók nem igaz szívű magyarok.

Mi, katolikusok, egy egyetemes egyház tagjai vagyunk, nemcsak a magyar katolikus egyházhoz tartozunk. Nemzetünk szeretete megfér bennünk egyetemes vallásunkkal, és nem vitatjuk el senkitől, hogy az ő szívében is megfér.

Az Országgyűlési Napló hivatalos kiadvány, a magyar országgyűlésben elhangzott minden szót jegyzőkönyvbe vesznek, aztán összegyűjtve itt teszik közzé. Digitalizált változata elérhető az interneten is.

A jegyzőkönyvek szerint a magyar parlamentben senki nem mondta el a fenti mondatot, sem Schweitzer József, sem más.

Schweitzer József 1922-ben született, 2000-ben 78 éves volt. Hogy életét valójában milyen ügyek szolgálatának szentelte, az életrajzában bárki elolvashatja. Több helyen elérhető az interneten, például itt.

A teljesség igénye nélkül felhívjuk a figyelmet az alábbiakra: Címzetes egyetemi tanára volt az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, előadó tanára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hebraisztikai Tanszékének, díszdoktora a Károli Gáspár Református Egyetemnek és a New York-i Jewish Theological Seminary-nak. A Sárospataki Református Teológiai Akadémia 2006-ban avatta tiszteletbeli tanárává.

Munkássága elismeréseként 1995-ben Kisebbségekért-díjat, 1996-ban Pro Urbe Budapest kitüntetést, 1997-ben Széchenyi-díjat, 1998-ban Pázmány Péter-díjat, 2000-ben Scheiber Sándor-díjat, 2001-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjét, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét, 2005-ben Prima-díjat, 2006-ban Várhegyi György-díjat kapott, 2007-ben Radnóti Miklós-díjat kapott. 2003-ban Budapest díszpolgárává választották. 2007-ben a pozsonyi Ferdinand Martinengo Társaság Békeharangok – üzenet az egyesült Európának elnevezésű emlékéremmel tüntette ki. 2011-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, amelyet nem vett át.

Mi, katolikusok, köszönjük Schweitzer Józsefnek, hogy köztünk élt és tanított!

Emlékét megőrizzük, és segítünk eligazodni azoknak a testvéreinknek is, akik nem tudják mit cselekszenek, amikor rágalmazzák.

Az aláírók listája ide kattintva tekinthető meg

Kapcsolódó írás:
Az önkiszolgáló antiszemitizmus