Orbán Viktor: Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója családjának.

Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor kormányfő a csütörtökön elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója családjának.

„SCHWEITZER JÓZSEF MINDIG IGAZ EMBERKÉNT, ALÁZATTAL ÉS TÜRELEMMEL VÉGEZTE A MINDENHATÓ ÁLTAL NEKI SZÁNT SZOLGÁLATOT.”
Schweitzer József

A gyászoló családnak írt levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el pénteken az MTI-nek.

Orbán Viktor szerint Schweitzer József „mindig igaz emberként, alázattal és türelemmel végezte a Mindenható által neki szánt szolgálatot”.

Mint fogalmazott, a történelem viszontagságaiban edződött, erős, mégis nyugodt személyisége, műveltsége és segítőkész hozzáállása a magyar zsidó kulturális és tudományos élet ikonikus alakjává tette őt.

„Feleségemmel együtt hálával gondolunk rá, és köszönettel emlékezünk arra, milyen lelkesen és érző módon mutatta meg nekünk a zsidó élet szépségeit” – írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Schweitzer József távozása Magyarország számára olyan veszteség, amiért csak hosszú és tartalmas élete során rabbiként, tudósként, tanárként és közéleti személyiségként elért eredményei kárpótolhatnak.

A levél ezen linken érhető el.