Rogán Antal: Terveink szerint lesznek kivételes időszakok is – ilyen például az advent

Terveink szerint lesznek kivételes időszakok is – ilyen például az advent -, amikor a hét utolsó napján nyitva lesznek az üzletek, ám ez esetben a munkavállalók plusz bért kell, hogy kapjanak – mondta Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján gratulált Lenkovics Barnabásnak, és egyúttal leszögezte, rendkívül felelőtlennek tartja az ellenzéki frakciók magatartását, melyet az Alkotmánybíróság elnökének megválasztása kapcsán tanúsítottak.

Tudták, hogy 2015 februárjában a jelenlegi elnök mandátuma lejár – tette hozzá Rogán Antal. Mint mondta, lényegében semmilyen ellenérvet nem hoztak fel a személye alkalmasságával kapcsolatban, „úgy látom, kifejezetten hatalmi okokból próbálták meg elszabotálni, megakadályozni a mai választás eredményességét”.

Emlékeztetett rá, hogy Lenkovics Barnabást 2010 előtt választotta meg az Országgyűlés alkotmánybírónak, szavai szerint akkoriban bírta a mai ellenzéki képviselők jelentős részének – például a szocialisták – támogatását is. Ha akkor tudták támogatni alkotmánybíróként a szocialisták, mi változtatta meg a véleményüket, hogy most nem így történt? – tette fel a kérdést.

Fotó: fidesz.hu
„LENKOVICS BARNABÁS SZEMÉLYÉBEN EGY NAGY TEKINTÉLYŰ JOGÁSZ LESZ AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELNÖKE.”

Úgy fogalmazott, Lenkovics Barnabás személyében egy olyan nagy tekintélyű jogász lesz az Alkotmánybíróság elnöke, aki a hazai és a nemzetközi közvélemény, illetve a szakmai élet minden kihívásának megfelel.

Hangsúlyozta, a szavazáson a Fidesz és a KDNP frakciójának minden képviselője jelen volt, mindenki leadta a szavazatát, így 132 szavazattal választották meg az Alkotmánybíróság elnökét.

Az egészséges közétkeztetés kapcsán kiemelte, a kormány felmenő rendszerben szeretné megvalósítani, először tehát a bölcsődékben és az óvodákban lenne változás.

Arra kértük a kormányt, fontolja meg, hogyan lehetne bővíteni azoknak a gyerekeknek a körét, akik ingyenes étkeztetésben részesülnek az oktatási intézményekben – emelte ki.

Hangsúlyozta, szeretnék, hogy a gyerekek kétharmada kerüljön ebbe a körbe, a többieknek viszont nem járna a támogatás. Mint mondta, a jelenlegi rendszerben a gyerekeknek csak 40 százaléka részesül ingyenes közétkeztetésben, a többieknek vagy a teljes összeget, vagy annak 50 százalékát kell befizetniük.

„A 400 NÉGYZETMÉTERES HATÁR CSAK ÚGY LEHET ÉRVÉNYBEN, HOGY VILÁGOSSÁ KELL TENNI, HOGY SEMMILYEN ÜZLET NEM LEHET NYITVA, AHOL NEM A TULAJDONOS VAGY A CSALÁDTAGJAI DOLGOZNAK.”

Rogán Antal elmondta azt is, a Fidesz frakcióülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztést, amelyet feltételekkel és módosításokkal támogatnak.

Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon vasárnap ne lehessen dolgoztatni senkit – jelentette ki

Hozzáfűzte, ehhez az első lépésnek azt tartják, hogy a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszülessen.

Tájékoztatott arról is, hogy véleményük szerint a 400 négyzetméteres határ csak úgy lehet érvényben, hogy világossá kell tenni, hogy semmilyen üzlet nem lehet nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy a családtagjai dolgoznak.

Hangsúlyozta, terveik szerint lesznek kivételes időszakok is – ilyen például az advent -, amikor a hét utolsó napján nyitva lesznek az üzletek, ám ez esetben a munkavállalók plusz bért kell, hogy kapjanak.

Magyarországon világos törvények szabályozzák, hogy milyen kérdésben lehet népszavazást kezdeményezni, amennyiben ez a kérdés megfelel a törvényben szabályozottaknak, mi állunk elébe – reagált arra a felvetésre, hogy esetleg népszavazást kezdeményezhetnek a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Nekünk van egy tiszta elvi álláspontunk: azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek, sem a kereskedelemben, sem másutt – húzta alá.