A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig

A rendszerváltás történetét pontosan megítélni csak történelmi távlatokban lehet majd, de az biztos, hogy ezt az időszakot a szabadság hatotta át – mondta az Országgyűlés elnöke a rendszerváltás időszakát bemutató veszprémi kiállítás szerdai megnyitóján.

kover 999999

Kövér László kijelentette, A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – a rendszerváltás 25 éve című tárlat segít felidézni, „honnan indultunk el” negyedszázaddal ezelőtt. Utalva a névváltoztatásra, hozzátette: bár földrajzilag a Lenin liget és az Erzsébet sétány ugyanazt a helyet jelöli, míg az egyik a zsarnokság világa volt, addig a másik, ha nem is a tökéletes, mégis a szabadság világa.

A rendszerváltás története befejeződött, a szabadságé éppen csak elkezdődött 1989-ben – mondta Kövér László. Hozzátette: a kommunista hatalom 1989-re eladósította az országot, majd az eladósodottságot a posztkommunisták tovább mélyítették. Az adósság sorvasztja, apasztja a magyarok életesélyeit – folytatta, hangsúlyozva, hogy ma is olyan államra van szükség, amely a magyar érdekeket képviseli külföldön. Szólt arról is, hogy fontos a szabadságért dolgozni és küzdeni, a döntéseket pedig felelősen meghozni. Mindehhez iránytű lehet ez a tárlat – mondta.

„A KOMMUNISTA HATALOM 1989-RE ELADÓSÍTOTTA AZ ORSZÁGOT, MAJD AZ ELADÓSODOTTSÁGOT A POSZTKOMMUNISTÁK TOVÁBB MÉLYÍTETTÉK.”

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere azt hangoztatta, hogy a tárlat rendhagyó módon „a saját életünk történetét mutatja be”, ezért nem lehet róla tárgyilagosan beszélni. Hozzátette, hogy a személyes történetek a nemzet történetévé állnak össze.

Hegedűs Tamás, az Antall-kormány címzetes államtitkára felidézte a rendszerváltást megelőző időszak fontos eseményeit.Az 1948 és 1956 közötti korszakot „gerinctörőnek” nevezte, az 1956 utánit „gerinchajlítónak”. Hangsúlyozta, hogy az akkori nemzedék el volt zárva a szabad világ számos értékétől, és ezután következett a rendszerváltás korszaka.

Az egyik legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy békésen zajlott le a rendszerváltás, és rengeteg pozitívumot hozott, egyebek mellett a szovjet csapatok kivonulását, a piacgazdaság kialakulását és azt, hogy szabadon, európaiként élhetnek a magyarok.

A tárlat a 80-as évek életérzését mutatja be a korra jellemző tárgyakon, újságcikkeken, választási plakátokon keresztül, az 1985-ös és 1990-es választások közötti legmarkánsabb politikai üzeneteket megragadva – mondta Molnár Jenő, a kiállítás kurátora az MTI-nek. Látható többek között a korszak jellemző autómárkája, egy 1500-as Lada, és a látogatók fölé magasodik egy Lenint formázó, ötméteres szobor, amely a város egyik központi terén egykor álló alkotás hű másolata.

A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – a rendszerváltás 25 éve című tárlat 2015. június 7-ig tekinthető meg.