Heller Ágnes : Méreg és ellenméreg

Méreg és ellenméreg

Heller Ágnes filozófus

Heller Ágnes szerint a rasszizmus egy olyan méreg, ami az ember lelkét fertőzi meg, ráadásul ez az, ami képessé tehet embercsoportok elleni erőszakra is. Többféle ellenméreg van erre, amelyeket meg is osztott velünk a Széchenyi-díjas filozófus.

Az Élet Menete Alapítvány rendezvényén beszélgetünk. Mit szól ahhoz, hogy rengeteg fiatal jött el ide?

Először is, nagyon örülök annak, hogy az Élet Menete idén is megszervezte rendezvényét, én amikor Magyarországon vagyok, minden alkalommal eljövök ide, mert fontosnak tartom. Megható volt az is, hogy kitüntettek, már azért is, mert minden alkalommal, amikor elmegyek az Élet Menete zarándoklatára, az lelkileg nehezemre esik, annak ellenére, hogy örülök neki.

 

Társadalomkutatóként, mit gondol, az Élet Menete nyújthat valami enyhet a társadalom problémáira?

Különböző problémái vannak a társadalomnak, amire nagyon nehéz gyógyírt adni, az Élet Menete hozzájárul ahhoz, hogy a történelmet ne csak megismerjék az emberek, hanem számot is vessenek ezzel. A történelem bizonyos mértékben meghatározza az életünket, de minél kevésbé vagyunk tudatosak, minél kevésbé próbáljuk elemezni, hogy mi történt az apáink idejében, annál rosszabbul befolyásolja az életünket a történelem. Amennyiben azt akarjuk, hogy jó irányba befolyásolja, akkor bizony számot kell vetnünk a történelemmel, saját történetünkkel, apáink történetével, meg kell próbálni kitalálni azt a valamit, ami legalább megközelíti az igazságot a történelemmel kapcsolatban.

Ön szerint mit kellene tenni, hogy a rasszizmus, a másság elleni gyűlölet megváltozzon, jelen esetben hazánkban?

Ennek nem csak itthon kell megváltoznia, nemrégiben jelent meg egy könyvem németül az előítéletekről. Azt tudni kell, hogy a rasszizmus az előítéletek közül a legfiatalabb, lényegében a XIX. század óta létezik, hozzátettek valamit a nemzeti és a vallási előítéletekhez, nézzük csak meg, hogy milyen komoly vallásháborúk vannak Ázsiában, Afrikában, Európában a XIX. század végén a rasszizmus vált a legerősebb előítéletté, elsősorban abban az értelemben, hogy az volt a leghalálosabb. Addig a nemzeti, a vallási előítélet volt halálos, majd ezeket előzte meg hatását tekintve a rasszizmus. Ez egy olyan méreg, ami az ember lelkét leginkább képes megfertőzni! Ennek kell az ellenmérgét megtalálni Európában a leginkább.

Milyen ellenméreg létezik?

Többféle lehetséges, ezek egyike a történelemmel való szembenézés, van egy ellenméreg, amit felvilágosításnak is nevezhetünk, van egy olyan is, amit kritikai gondolkodásnak nevezünk, van egy olyan is, amit liberalizmusnak nevezhetünk, abból a szempontból, hogy minden más véleményt, életformát tisztelünk, ha ez az életforma nem tekinti puszta eszközként a másik embert. Ezek az eszközök a rendelkezésünkre állnak, ezek egyébként a nemzeti és a vallási előítéletekkel szemben is rendelkezésünkre állnak, ahogy a nőkkel, a melegekkel szembeni előítéletek ellen is. A rasszizmus azért a legveszélyesebb ezek közül, mert embercsoportokkal szembeni erőszakra adhat alkalmat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter