Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában

Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában  Approaching regions in East-Central Europe

www.cecid.net

2014. OKTÓBER 31., PÉNTEK

Egymás felé forduló régiók Kelet- Közép Európában  Approaching regions in East-Central Europe

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ1

BOÉR KRISZTINA

 

 Orbán: Nem lesz internetadó  „Módosítani kell a benyújtott törvényjavaslatot” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök aKossuth Rádióban péntek reggel. „Nem vagyunk kommunisták, a néppel közösen kormányozunk, a távközlési adó technikai módosításáról folytatott vitát nem lehet ésszerű mederben tartani, ezért ez az adót nem lehet bevezetni” – mondta a kormányfő. Az internethasználatról viszont januárban nemzeti konzultációt rendeznek (Nsz)

Tüntetők: Orbán maszatolt, van még mit tenni  A netadó elleni tüntetések szervezői, szónokai egyértelmű sikerként értékelik azt, hogy meghátrálásra késztették az Orbán- kormányt, ugyanakkor szerintük nem árt az óvatosság. Van, aki úgy érzékeli, máris elkezdődött a „maszatolás”, ezért világossá kell tenni: ahogy most nem engedték, ezután sem engedik bevezetni a netadót (Nsz)

 Orbán a Deutsche Telekom rosszallása miatt visszakozott  Amikorra befutott csütörtök délelőtt a vonat Zürichből Budapestre – melyen Orbán Viktor a családjával Lausanne-ból tért vissza – már megszületett a döntése arról, hogy nem lesz internetadó, így az internet- „forradalomnak” is elébe menve. „A Deutsche Telekom rosszallása inspirálta a miniszterelnököt a visszakozásra” – tájékoztatták kormányzati forrsából a Népszabadságot. „A döntés igazából már szerdán körvonalazódott” – mondták munkatársunknak mások is. Tudomásuk szerint is a miniszterelnök nehezen szánta el magát a visszakozásra, és mindenekelőtt nem is a demonstrációk hatására (Nsz)

Már nem akarnak konzultálni Orbánnal  Nem bízik Orbán Viktorban a netadó elleni tüntetések főszervezője, ezért azt követeli, országgyűlési határozatban mondják ki, hogy nem lesz internetadó. „Orbán Viktor ma meghátrált. Eddig mindig azt mondta, hogy ő képviseli a nép többségét. Ma be kellett ismernie: a többség elutasítja az adóját. Ez önmagában győzelem” – írta péntek kora délután kiadott közleményében Gulyás Balázs (Nsz)

Deutsch Tamásra bízzák az internet-konzultációt  Orbán Viktor péntek reggel aKossuth rádió adásában jelentette be, hogy jelen formájában biztosan nem vezetik be az internetadót. Egyúttal azt is közölte, hogy az internet szabályozásáról nemzeti konzultáció indul januárban (Nsz)

1 A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenes regisztráció után fognak működni

 

Magyarország

2

 Orbán nem látja, kikbe kötött bele?  „Időhúzás és kivárás. Az internetadó témája koránt sem került le végleg a napirendről, de a kormányfő nem hagyhatta figyelmen kívül a tervezet nyomán fellángolt tiltakozáshullám méretét. Ráadásul mintha nem venné észre, hogy a politika iránt érdeklődni kezdő tüntető fiatalok egy szavát sem hiszik” – vélik a lapunk által megkérdezett politológusok (Nsz)

 „Aki hisz Orbánnak, hibát követ el”  Az ellenzéki pártok többsége szerint a kormány nem tett le az internetadó bevezetéséről, csak elhalasztotta azt (Nsz)
 Lánczi: A netadó-üggyel még nőhet is Orbán népszerűsége  Az internetadó ügye után még nőhet is Orbán Viktor népszerűsége, vélte Lánczi Tamás a kormányközeli Századvég politikai elemzője péntek este a köztévé műsorában. Szerinte Orbán azzal, hogy visszavonta az adót, tulajdonképpen politikai gesztust gyakorolt, ami hozhat is a konyhára (Index) Hivatalos: 107 embert kirúgnak a Külügyminisztériumból  107 embert elbocsátanak a Külügyminisztériumból, derül ki a pénteki Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőből. A létszámcsökkentést a közigazgatási államtitkár hajtja majd végre Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására, amely pénteken 17 órától lép hatályba (Index) Itt van a kancellárok névsora  Huszonegy felsőoktatási intézmény kancellárjának nevét jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken. A tárcavezető szerint a kancellári rendszer a menedzserszemléletet erősíti a felsőoktatásban. A miniszter kiemelte: az intézmények gazdálkodásáért és üzemeltetéséért felelős kancellároknak megfelelő gazdasági ismeretekkel kell rendelkezniük, és ismerniük kell az adott felsőoktatási intézményre jellemző szakterületet is  Nyolc hely még betöltésre vár (MNO)

Ki kéne adniuk a neveket, Washington mégis hallgat  „Rágalmazás ellen nem lehet védekezni, ezért világossá kell tenni, „minden egyes konkrét ügyben várjuk az információkat” – mondta el Orbán Viktor aKossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken a kitiltási ügy kapcsán. A miniszterelnök rámutatott: Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, a magyar jogrend szerint mindenkinek kötelessége korrupcióról szerzett információit átadni az állami hatóságoknak. „Ez még az amerikaiakra nézve is kötelező lenne, de ők ezt láthatóan nem tartják be” – tette hozzá (MNO)

 A magyar médiaszabályozás illeszkedik az európai normákhoz  „A magyar médiaszabályozás alapvetően megfelel az európai uniós tagállamokban jellemző szabályozásnak” – hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa mellett működő Médiatudományi Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia Médiatudományi Kutatócsoportja által szervezett, a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról tartott budapesti konferencián csütörtökön (MNO)

L. Simon nekiment a hazai sajtónak  Bírálták mind a reklám- mind az internetadót a Magyar Újságíró Szövetség konferenciájának előadói. L. Simon László szerint nem a reklámadó felelős a csökkenő bevételekért. „Ha több tízezer ember utcára megy, akkor a kormány nem teheti meg, hogy nem foglalkozik vele” – ezt mondta az internetadóval kapcsolatban L. Simon László a Magyar Újságíró Szövetség csütörtöki konferenciáján (MNO)  Internetadó – Deutsch a konzultációról is konzultálna  Az internettel kapcsolatban tervezett nemzeti konzultációnál már a kérdések összeállításáról is széles körű és alapos párbeszédet akar Deutsch Tamás. A nemzeti konzultáció tartalmi kérdéseiért és az egyeztetések lebonyolításáért felelős fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő erről péntek este aDuna tv-csatorna Közbeszéd című műsorában beszélt (Nszv)

 Uniós tűz a korrupcióra  A NAV-nak 15 napon belül ki kell adni a Horváth András volt adóellenőr által feltárt áfacsalásokról szóló vizsgálati anyagot  Továbbra sem árul el semmit a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

3

kormány a kitiltási botrányba keveredett NAV-vezetők tartózkodási helyéről, de közben fordulat lehet a Horváth András volt adóellenőr által tavaly kirobbantott botrányban. A hazai korrupció miatt uniós vizsgálatok elé nézhet a kabinet (Nszv)
 Előrehozott választásokat követeltek a szegedi tüntetők  „Én öreg koromban megtanultam internetezni, tudom, hogy az internet nem szórakozás. Tanulja meg Orbán is!” (Nszv)

 Huszonöt éves lett a Helsinki Bizottság  Ma este 8-tól az A38 hajón lesz a Magyar Helsinki Bizottság 25. születésnapi bulija (Nszv)
Kovács: Megrészegült Orbán a kétharmadtól  „Elgondolkodtató, hogy az amerikai kitiltási botrány kirobbanását követően egy német konzervatív lap, aDie Welt szemrehányóan írt arról, hogy miközben az Egyesült Államok meglehetősen kemény lépést tett Magyarországgal szemben, addig az unió lényegében tétlenül figyeli, vagy legfeljebb egy „ejnye-bejnyével” nyugtázza Orbánék lépéseit” – jelentette ki lapunknak a szocialista Kovács László. A lap felvetette, a logikus válasz erre első lépésként az lenne, ha a Fideszt kizárnák az Európai Néppártból, amelybe nem is nagyon illik, azután, ha szükséges, az országot ki kell rekeszteni a közösségből (Nszv)

 L. Simon László: nemzeti újságírókat  Elismerte: ahogyan a sajtó ír a kormányról, az nem segíti munkájukat (Nszv)
 A határon túli magyarság sportéletét is közvetíti az új magyar sportcsatorna  „Jövőre két új csatornával bővíti kínálatát a magyarországi közmédia. A Petőfi TV a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd, míg az M4 Sport csatorna kiemelt feladatának a 16 kiemelt magyar sportág életének, továbbá nemzetközi sportesemények bemutatását, versenyeik közvetítését tekinti” – közölte az MTV Zrt. és az MTVA csütörtökön az MTI-vel (Transindex)

Századvég volt vezetője: „Az egész műhely csak egy pénzmosoda”  Mellár Tamás közgazdász olyan interjút adott aNépszabadságnak, hogy a Századvég egyből közölte: bepereli. A pécsi internetadó-tüntetés vezérszónoka Orbán Viktorról is erős állításokat tett: azt mondta, megállt a kés a levőgben, amikor a miniszterelnöknek néhány ember előtt azt merte mondani, hogy nincs igaza  „Orbán Viktor már nem bírja a kritikát” – mondta Mellár Tamás közgazdász, a Pécsi Egyetem tanára, a Századvég volt vezetője a pénteki Népszabadságnak adott interjújában … A közgazdász egyik alapítója, majd kutatási igazgatója volt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, ahonnan 2011-ben távozott … azért jött el, mert kiderült számára, „hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda”. A minisztériumok olyan kutatásokat rendeltek tőlük, amelyeket szerinte kompetencia hiányában nem tudtak volna elvégezni. „Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem” – mondta Mellár. Amit ő aláír, azért a miniszterelnök tanácsadói veszik fel a pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát. Azóta eljött a Századvégtől az összes ember, akit ő vitt oda, mert sorra rájöttek, hogy nincs szükség szakmai munkára (HVG)

Nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt a Kárpát-medencében  Idén ismét megrendezésre került a III. Magyarságtudományi konferencia, október 17-18. között, a veszprémi Dubniczay-palotában. A kétnapos rendezvény elnöke, Garaczi Imre, a Pannon Egyetem Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzora számos hazai, valamint határon túli előadót hívott meg a nemzetközi konferenciára. A szimpózium fővédnökét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke személyében köszönthettük, továbbá a díszvendég Duray Miklós, szlovákiai magyar író és politikus volt. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér nyitóbeszédében felhívta a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

4

figyelmet a határon túli együttműködés fontosságára, melynek kiváló példája volt ez a találkozó, ahol felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, valamint vajdasági előadók is megjelentek

Románia

 Kelemen Hunor: új alkotmány kell az országnak  Kelemen Hunor szerint Románia hibázott, amikor 1992-ben olyan alkotmányt fogadott el, amely megtiltotta a későbbi generációknak, hogy a jövőjükről gondolkozzanak, ezért az országnak új alkotmányra van szüksége. Erről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje a választási kampányát lezáró sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön, Kolozsváron. Arra utalt, hogy a román alkotmány kimondja: megváltoztathatatlan az alaptörvény első cikkelye, mely szuverén és független egységes nemzetállamként határozza meg az országot. Kelemen Hunor úgy véli, a 2016-ban megválasztandó román parlamentnek lenne az a feladata, hogy elfogadja az új alaptörvényt. Hozzátette, az új alkotmánynak meg kellene őriznie a kétkamarás parlamentet, de be kellene vezetnie a regionalizmust, és Romániát többnemzetiségű államként kellene meghatároznia (MTI)

Potápi: A külhoni magyar szakképzés éve lesz 2015  „A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet” – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön, Kolozsváron. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban címmel rendezett konferencián Potápi Árpád János elmondta, hogy a külhoni magyar szakképzésről a végső döntést a Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) kell meghoznia november második felében tartandó ülésén. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy Magyarország a szimbolikus kérdések után a gazdaság irányába terelje a nemzetpolitikáját. Hozzátette, a szülőföldön való boldogulást az szolgálhatja a legjobban, ha az emberek olyan szakmát tanulhatnak, amellyel képesek biztosítani a megélhetést családjaik számára (MTI) Szilágyi Zsolt: Erdély jövőjét akarjuk megosztani a románokkal  „Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem „a bukaresti zsákmányt”, a központosított államhatalom Erdélyből begyűjtött adóit, hanem Erdély jövőjét kívánja megosztani a régió román közösségével” – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az EMNP romániai államfőjelöltje pártja pénteki marosvásárhelyi kampányzáró sajtótájékoztatóján. Szilágyi Zsolt kijelentette, Erdély érdekeiért, a magyarok érdekeiért, Székelyföld autonómiájáért nem lehet hitelesen harcolni, ha a korrupció árnyéka vetül a kapcsolatokra és a tárgyalásokra. Az EMNP elnökjelöltje felszólította Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökjelöltjét, hogy még a választások előtt tisztázza: van-e köze az RMDSZ-nek és a szövetség politikusainak a Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus által létrehozott „bűnszervezethez”, amelynek tagjai ellen a kampány idején ügyészségi eljárás indult. Szilágyi Zsolt kijelentette, mindazokat a magyarokat, románokat képviseli, akik Románia jövőjét az autonóm történelmi régiók szövetségében látják. Arra is emlékeztetett, hogy az erdélyi szavazók hagyományosan az európai értékeket megjelenítő jobboldali jelölt mellett állnak, „függetlenül attól, hogy kik próbálták eladni már a szavazás előtt piszkos paktumok, csereberék által a szavazataikat” (MTI)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

5

 Németh Zsolt: új geopolitikai helyzetet teremtett az orosz-ukránkonfliktusEurópában Aközelgőállamelnök- választás témájában tartott sajtótájékoztatót Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke. A kolozsvári találkozón Németh elmondta: a magyar kormány nem akar az erdélyi magyarság helyett dönteni, így mindenki belátása

szerint szavazzon november 2-án, de örvendetesnek tartja, hogy két magyar jelölt is versenybe szállt az államelnöki tisztségért. „Új geopolitikai helyzetet teremtett az orosz-ukrán konfliktus Európában, így a román-magyar kapcsolatok is felértékelődtek” – kezdte hozzászólását Németh Zsolt. A bizottsági elnök szerint a romániai államelnök-választást követően ismét beindulhat a legmagasabb szintű párbeszéd a két ország között, ez pedig a térség stabilitása szempontjából is elengedhetetlen. Németh kijelentette: bárki is lesz a novemberi voksolást követően Románia államelnöke, a magyar kormány nyitott lesz a párbeszédre. „Érthető és örvendetes, hogy két magyar államelnökjelölt is a választók támogatását kéri. Minél több magyar járul vasárnap az urnákhoz, annál nagyobb súllyal lesz jelen az erdélyi magyarság a román közéletben. Ha ez a részvételi arány magas lesz, visszaigazolást nyer a két jelölt indulása, akik a kampány során kétszer olyan hatékonyan tudták hallatni az általuk képviselt közösség hangját” – mondta Németh Zsolt (emnt.org)

Basescu: a francia titkosszolgálat is beavatkozott az elnökválasztási kampányba  A romániai államfőválasztásba való beavatkozással vádolta meg a román és a francia titkosszolgálatokat Traian Basescu román elnök (Nsz)
Voksolásra buzdítanak az erdélyi magyar egyházak vezetői  A vasárnapi romániai elnökválasztáson való részvételre buzdítanak a romániai magyar sajtóhoz eljuttatott nyílt leveleikben az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői. AKrónika című napilap pénteken közölt összefoglalója szerint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazati jog drágán megszerzett kiváltság, ezért a választásokon való részvételt kötelezőnek kell tekinteni. Mozgósító szándékú nyílt levelében Adorjáni Dezső Zoltán, a romániai evangélikus-lutheránus egyház püspöke „a közömbösség állapotából való felemelkedést” hangsúlyozza … (Nsz)

 A korrupciós ügyek is hatottak a kampányra  Először indul két magyar jelölt is a romániai elnökválasztáson. A vasárnapi első fordulóban aligha születik döntés, a második körbe pedig várhatóan Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és a keresztény-liberális Klaus Johannis jut majd be (Nsz)

Támadások kereszttüzébe került a brassópojánai tárgyalás  „Nem kérünk erkölcsi bizonyítványt azoktól, akikkel az autonómiáról beszélünk”, szögezte le Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat vezetője annak kapcsán, hogy a brassópojánai román-magyar tárgyalásokat szervező Friends of Project on Ethnic Relations egyesületet Bukarestben jegyezték be és feltételezések szerint annak hátterében a korrupcióval vádolt Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus áll (marosvasarhelyiradio.ro)

 Nincs szükség háttérsusmusra – Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje keddi sepsiszentgyörgyi lakossági fórumán elítélte az RMDSZ román politikusokkal Pojánán folytatott tárgyalásait, és a kiszivárgott híreket alapul véve, miszerint Viorel Hrebenciuc jegyeztette be Bukarestben a közvetítő amerikai céget, kijelentette: „Nem susmussal, korrupcióval vádolt román politikusokkal tudjuk az autonómiát megvalósítani,

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

6

hanem például a nagy meneteléshez hasonló megmozdulásokkal, amikor kinyilvánítjuk, hogy az autonómia Székelyföldön népakarat, és ezt a mindenkori román kormányoknak tudomásul kell venniük.” (Háromszék)
A Csíkszéki SZNT is elítéli, hogy Izsák Balázs Szilágyinak kampányol  Szerintük az autonómia ügye, így a történelmi Székelyföld területi önkormányzásának a kérdése is pártok feletti ügy kell legyen (Transindex)

 Kirendeltséget nyit Moldovában a TVR (Transindex)
 Ponta kedden listát mutat be azokkal, akiket kinevezne miniszterelnöknek (Transindex)
 Sztrádadömping a tervasztalon  Moldován József Hargita megyei képviselő is részt vett a parlament szállításügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának azon az ülésén, amelyen Ioan Rus miniszter bemutatta Románia 2030-ig szóló közúthálózat-fejlesztési stratégiáját. Az RMDSZ-es politikust Cseke Péter Tamás kérdezte a Székelyföldet is érintő tervről (Erdélyi Riport)
 Sorsmeghatározó kényszerek – Interjú Kelemen Hunorral  Az előítéletek lebontását is célzó kampányában az elnökválasztás tétjét igyekezett tudatosítani Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, államelnökjelöltje. Úgy tartja, az új elnök esetében meg kell próbálnunk elfelejteni a befutó párt múltját, annak visszahúzó elemeit  „…úgy érzem, sikerült célba juttatnunk az üzeneteinket, noha akadtak közöttük olyanok is, amelyek megdöbbenést, hátrahőkölést okoztak, mert a hallgatóság, a beszélgetőtársak túl direktnek, túl őszintének érezték. Például amikor a román–magyar együttéléssel kapcsolatos előítéletekről beszéltem. Pedig nem mondtam én semmi különlegeset, csak ezeket a dolgokat nem szokás a nevükön nevezni. A románok például úgy tartják, hogy valamennyi magyarban egy kis irredenta él, csak még nem bújt elő mindenkiből. Amikor viszont ezt hallják, először meghökkennek, aztán elkezdenek hárítani, vagy árnyalni a képet, esetleg elgondolkoznak rajta. De érvényes ez ránk is, a sztereotípiák velünk is azt hitetik el, hogy minden román az életünkre, az identitásunkra tör. Csakhogy ezt nyilvánosan nem szokás kimondani, legfeljebb családi, baráti körben, pohár bor mellett. A kampányunk egyik célja épp az előítéletek lebontásához való hozzájárulás volt, az őszinte beszéd …” (Krónika)
 A sosem volt új Erdély víziója – Interjú Szilágyi Zsolttal  „Érthetővé kell tenni a románok számára is, hogy nem a közös zsákmányon akarunk osztozni velük, hanem a közös jövőn” – tartja Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államelnökjelöltje. Szerinte törik a jég Erdély erdélyesítése ügyében  „…vallom, hogy a legmagvasabb, Románia legalaposabb szerkezeti átalakítását célzó programmal mi rukkoltunk elő. Mindenki beszél a korrupcióról, az igazságszolgáltatásról, az egészségügy nehézségeiről, az oktatás megreformálásának szükségességéről. Az ország egészére vonatkozó mély szerkezeti átalakítást azonban Trianon után programszerűen egyetlen romániai politikai párt sem fogalmazott meg, ezt tettük mi most az asztalra. És elmondható, hogy a sokkhatáson túl mindez nem fordult agresszív visszautasításba, a többség érdeklődő, kutató, vizsgáló álláspontra helyezkedett az Erdély erdélyesítésére vonatkozó elképzelésünk megismerését követően … A néppárt azért alakult, hogy legyen végre egy olyan politikai erő, amely a tiszta beszéd, az erdélyiség és a magyar érdek egyidejű megjelenítője. Növekvőben lévő regionalista párt vagyunk, nem rendelkezünk a nagy országos pártok lehetőségeivel, de a rájuk jellemző negatív „vonásokkal” sem. Nem zsákmánypártnak alakultunk, hanem értékközpontú, világos jövőképpel rendelkező formációnak, amely a hosszú távú építkezésben érdekelt. Az élethelyzetünkből fakadóan az erdélyi románok a mi természetes partnereink, az autonómiák rendszerének bemutatási módja – nemcsak a magyar–román, de a Bukarest–Erdély-tengelyen is – kiterjesztette a politikai

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

7

kommunikációnk lehetőségeit. Akad olyan erdélyi román pártvezető, aki azt mondja, még keményebben kellene hangoztatnunk az autópálya vagy a brassói reptér ügyét, mivel nekik nem engedik pártjuk bukaresti vezérei …” (Krónika)
 Potápi Kolozsváron: cél a szülőföldön maradás  „A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet” – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kolozsváron (Kónika)

 CSCI: Victor Ponta maradt a favorit  Továbbra is Victor Ponta kormányfő, a PSD jelöltje a legesélyesebb az elnökválasztás megnyerésére a CSCI közvélemény-kutató szerint (Krónika)  Băsescu: Románia és Moldova egyesülni fog, amikor ez többségi akarat lesz  „Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülni fog, amikor a románok többsége mindkét országban ezt akarja majd, mert senki sem veheti el egy néptől azt a jogot, hogy egyesüljön” – jelentette ki Traian Băsescu államfő a moldovai közszolgálati televíziónak adott interjújában, amelyet aMediafax hírügynökség ismertetett csütörtökön (Krónika)

Így állnak a jelöltek a vasárnapi forduló előtt  A főbb közvélemény-kutató intézetek egyetértenek abban, hogy az elnökválasztás a második fordulójába Victor Ponta és Klaus Johannis kerül, és az öt legesélyesebb jelölt – a második fordulóba bekerülő két politikus mellett – a független Călin Popescu Tăriceanu és Monica Macovei, valamint a Népi Mozgalom Pártjának jelöltje, Elena Udrea (Maszol.ro)

 Az EP-ről meséltek Winkler Gyula és gyakornokai  Az Egyetemi Esték rendezvénysorozat meghívottjaként tartottak előadást a Sapientián (Maszol.ro)
 „Tényező akarunk lenni Románia új fejezetében”  „Ha normális országban élnénk, akkor lennék elégedett, ha bekerülnék a második fordulóba. Ettől Románia azonban még távol van. Számomra most nem a százalékok a fontosak, hanem az, hogy az üzenetem hihető legyen” – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje  „…Sok minden megváltozott ebben a kampányban a 2009-es elnökválasztási kampányhoz képest. Azóta többé-kevésbé átestünk egy gazdasági válságon, az elmúlt öt évben megváltozott a világ körülöttünk. Elkészült időközben az autonómiatervezetünk, amely ugyan a Székelyföldről szól, de tulajdonképpen a hatalommegosztásnak az alapelveit tartalmazza, illetve a magyar közösség identitása megőrzéséhez szükséges garanciákat: a valós kétnyelvűséget, az etnikai arányosságot, a magyar nyelv hivatalos nyelvként történő elismerését. Azóta az RMDSZ szövetségi elnökévé választottak, és más tapasztalatokkal a hátam mögött vágtam neki a második államelnöki kampányomnak. Öt éve a kampány még nagyon nagy mértékben arról is szólt, hogy engem megismerjenek … A legnagyobb elvárásuk az erdélyi magyaroknak – szinte mindegy, hogy milyen választásokról van szó – az, hogy a problémáikra választ adjunk. Nekem most olyan körülmények között kellett ezekre a kérdésekre hihető választ adnom, hogy az emberek tudják, nem lehetek államelnök. De meg kellett győznöm őket arról, hogy ha államelnök lennék, jobb országot, élhetőbb társadalmat, nagyobb biztonságot nyújtó országot jelentene mindaz, amit javasolok. A magyarok azt várják el, hogy a közösség érdekeit védjük, felmutassuk, hogy a román-magyar viszonyt valahogy próbáljuk rendezni. A közösségi érdek érvényesítése nyilván az identitás megőrzésének garanciáit, az autonómiának valamilyen formáját jelenti …” (Maszol.ro)

 Băsescu szerint még nem érkezett el a „két román állam” egyesülésének ideje (Maszol.ro)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

8

Szerbia

A nemzeti tanácsi választások végeredménye  A Magyar Összefogás 31, a VMDK- Csonka Áron 2, a Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva-Vass Tibor és a Másként magyarságunkért-Fodor László pedig 1-1 személlyel képviselteti magát az MNT-ben  A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette a vasárnap megtartott nemzeti tanácsi választások végeredményét. Ami a magyar nemzeti tanácsi választásokat illeti, a RIK jelentéséből kiderül, hogy a külön választói névjegyzékre összesen 137 111-en iratkoztak fel. Közülük 55 673-an járultak az urnák elé. A magyarok 392 szavazóhelyen adhatták le voksukat (Magyar Szó)

 AZ ÚJVIDÉKI MAGYAR TANSZÉKEN  A középiskolai magyartanárok szakmai továbbképzése  Regényértelmezés és kompetenciafejlesztés a korszerű iskolában  Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék november 8-án akkreditált szakmai továbbképzést szervez a középiskolai magyartanárok részére Regényértelmezés és kompetenciafejlesztés a korszerű iskolában címmel (Magyar Szó)

Módosul a közjegyzőségről szóló törvény  Az igazságügyi miniszter nem érti miért tiltakoznak továbbra is az ügyvédek  A szerb kormány pénteken elfogadta a közjegyzőségről és az ingatlanforgalomról szóló törvények módosítási javaslatait, amelyeket a köztársasági parlament feltehetőleg hétfőn tűz napirendjére. „A közjegyzőségről szóló törvény módosításának értelmében ingatlan adásvételi szerződést ügyvédek is készíthetnének, a hitelesítés azonban a közjegyzők feladata maradna”, magyarázta Nikola Selaković igazságügyi miniszter (Magyar Szó)

Jó feltételek a sikeres oktatómunkához  70 millió dinár a középiskolák és diákotthonok felszerelésére  Pénteken, Újvidéken a vajdasági középiskolák és diákotthonok igazgatóinak Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár ismertetőt tartott a középiskolák és diákotthonok felszerelésére kiírt pályázatok feltételeiről. A november 7-én záruló pályázatnak köszönhetően javulni fognak az oktatás, illetve az ott-tartózkodás feltételei a 131 vajdasági középiskola és diákotthon több mint 66 ezer tanulója számára (Magyar Szó)

 Hogy a szabálytalanságok elkerülhetőek legyenek  Pásztor István levele Kori Udovičkinek a nemzeti tanácsi választások kapcsán  „A múlt vasárnap, október 26-án lezajlott nemzeti tanácsi választásokon Vajdaság településein számos magyar polgár nem élhetett a választás jogával. Hétfőtől folyamatosak voltak a megkeresések mind a VMSZ központi, illetve helyi irodáiban, mind a szabadkai, zentai, topolyai, kishegyesi, zombori és más községek önkormányzataiban. A polgárok jogos felháborodottságuknak adtak hangot amiatt, hogy amikor elmentek a szavazóhelyre, különböző okok miatt ugyan, de nem engedték őket szavazni. Számos esetben a polgárok maguk ellenőrizték a Köztársasági Választási Bizottság honlapján, szerepelnek-e a külön magyar névjegyzékben, és mivel megtalálták adataikat, akkor is nyugodt lélekkel mentek el szavazni, ha nem kaptak értesítést. Tegyük hozzá, joggal …” (Magyar Szó)

 „Ellopott hatalom”  Kragujevac volt polgármestere a lakosságtól vár választ arra, hogy mit óhajtanak  Veroljub Stevanović, Kragujevac volt polgármestere, az Együtt Šumadijáért elnöke csütörtökön nem vett részt a protokolláris hatalomátadáson, mert mint mondta: a polgármesteri tisztséget ellopták tőle. „Ha az ember normális és törvényes körülmények között veszíti el a hatalmat, akkor utódjának átadja tisztségét, ebben az esetben azonban semmi nem így történt”, érvelt Stevanović, mondván, hogy nem szomorú a történtek miatt. „Akkor búslakodna, ha a helyhatósági választásokat veszítette volna el és azért kellett volna kivonulnia a hatalomból”, mondta (Magyar Szó)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

9

 Szürke eminenciások Belgrádban  Atifete Jahjaga, Koszovó államfője mégsem vesz részt a Trilaterális Bizottság európai csoportjának ma kezdődő háromnapos belgrádi ülésén. Jahjaga indoklása az, hogy Koszovóban a parlamenti választásokat követően jellemző politikai bizonytalanság nem teszi lehetővé részvételét az összejövetelen. Szerb részről egyebek mellett Aleksandar Vučić kormányfő és Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke vesznek részt a konferencián, amelyre nagyjából 180 vendéget várnak a világból (Magyar Szó)

Új épület, új citerák  Tovább épül-szépül a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székháza  Törökkanizsán folytatódik a magyar művelődési egyesület székházának a felújítása, bővítése és felszerelése. A közelmúltban fejezték be a főépület mellett, az utcai fronton álló raktárépület teljes felújítását, a további munkálatokról és a tervezett rendezvényekről az egyesület elnökével, Kovács Magdalénával beszélgettünk (Magyar Szó)  Vučić: Szerbia nem lesz az EU alamizsnáért könyörgő szegény rokona  „Szerbia nem „szegény rokonként” fog csatlakozni az EU-hoz, akit „mindenki szégyell”, hanem olyan országként, amely jó és fejlett üzleti környezettel rendelkezik”, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök (Vajdaságma.info)

 Pásztor: A tartományi kormány átalakítása annyit ér, mint halottnak a csók  „A tartományi kormány küszöbön álló átalakítása lényegében nem fogja megoldani a vajdasági hatalmi válságot”, jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. Megítélése szerint a bejelentett kormányátalakítás annyit ér, mint halottnak a csók. A tartományi képviselőházban a VMSZ nélkül is megvan az a többség, amely véghez tudja vinni a tartományi kormány átalakítását (Vajdaságma.info)

Szabadkán és környékén vasárnap emlékeznek meg az 1944-ben kivégzett ártatlan áldozatokról  Szabadkán, Csantaváren és Bajmokon halottak napján vasárnap, november 2-án emlékeznek meg az 1944–ben kivégzett ártatlan áldozatokról. Csantavéren 9 óra 30 perckor helyezik el a kegyelet virágait az ártatlanul kivégzettek emlékére, délben pedig Bajmokon, az Akácfánál koszorúznak. Szabadkán, a Zentai-úti temető 44-es parcelláján 14 órakor tartják meg a központi megemlékezést (Vakdaságma.info)

 VMSZ: Sok magyar polgár nem élhetett választójogával  A múlt vasárnap, október 26-án lezajlott nemzeti tanácsi választásokon Vajdaság településein számos magyar polgár nem élhetett a választás jogával … (Vajdaságma.info)

Horvátország

 „Kapunyitogató” Csúzán is  Várdaróc után múlt szombaton Csúzán is tartalmas programmal szerepelt a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet, a csúzai helyi választmány közreműködésével. A délutántól estig tartó programmal igyekeztek minden korosztályt megszólítani a szervezők. A budapesti székhelyű Nemzeti Művelődési Intézet Kapunyitogató elnevezésű programjával a vidéki művelődési házakat igyekszik programmal ellátni Magyarországon és a határon túl egyaránt. Egy-egy alkalmon népzenei és könnyűzenei előadásokat, népművészeti és kézműves bemutatókat, közösségi játékokat tartanak, a programokkal próbálnak minden generációt megszólítani. A rendezvény szervezésébe a fogadó közösségeket is bevonják (ÚMKÚ)

 Töretlen a lendület az ójankováciaknál  Szereplésekben, fellépésekben gazdag év van az ójankováci magyar egyesület tánccsoportjai mögött. Sorra érkeznek a felkérések, legutóbb, a hét végén a pulai Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület jubileumi rendezvényén szerepeltek (ÚMKÚ)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

10

Szlovákia

 A Nyugat-Balkánról tárgyaltak a V4-ek
külügyminiszterei Pozsonyban  A Nyugat-Balkán
országainak európai uniós integrációs folyamatáról,
illetve annak felgyorsítási lehetőségeiről tárgyaltak a
visegrádi négyek és a Nyugat-Balkán országainak
külügyminiszterei Pozsonyban, pénteken. A
külügyminiszteri találkozó résztvevői – mint közös
nyilatkozatukban is rögzítették – megegyeztek abban,
hogy a bővítés folyamatának továbbra is az EU
leghangsúlyosabb politikájának kell maradnia, és határozottan támogatják a Nyugat- Balkánországainak integrálódását az EU-ba. A visegrádi négyek és a Nyugat-Balkán (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Koszovó) országainak külügyminiszterei a találkozón a Visegrádi Alap mintájára Nyugat-balkáni Alapot hoztak létre, ennek központja Tirana, feladata pedig az integrációs folyamat felgyorsításának elősegítése lesz (MTI/TiszaNews)

 A Nyugat-Balkán felé is nyitna Szijjártó  „Magyarországnak elemi érdeke, hogy a Nyugat- Balkán országainak európai uniós integrációja felgyorsuljon, ezért Magyarország a közeljövőben intenzívebbé teszi gazdaságdiplomáciai jelenlétét a Nyugat-Balkánon” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pozsonyban. Szijjártó Péter ezt a visegrádi négyek és a Nyugat-Balkán (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Koszovó) országainak külügyminiszteri szintű találkozójának második, befejező napján mondta a magyar közmédiának nyilatkozva. „Szellemiségben és mentálisan elsősorban a közép-európai polgárok állnak legközelebb az unióba készülő államokhoz és az ottani emberekhez, ezért nagyobb az empátiánk is irántuk. Ilyen alapon is sokat segíthetünk és segítünk is nekik integrációs törekvéseikben” – mondta Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője a találkozót követő nemzetközi sajtótájékoztatón (Nsz)

Két hét múlva képviselőket és polgármestereket választunk  Pontosan két hét múlva polgármestereket és képviselőket választ az ország. A helyhatósági választásokon 2923 településen dönthetnek azok a 18. életévüket már betöltött, választásra jogosult szlovákiai és külföldi állampolgárok, akik állandó lakhellyel rendelkeznek az adott településen (Hírek.sk) Fico: a jobboldalnak nem sikerült az egyesülés  „Noha a jobboldali politikusok a helyhatósági választások előtt arról beszéltek, hogy összefognak a kormányzó Irány- Szociáldemokráciával szemben, a valóság másként fest” – állítja Robert Fico miniszterelnök, a kormánypárt elnöke (Hírek.sk)

 Fico a szankciók értelméről beszélne  „Egy olyan pozitív lépésnek, mint az Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió közötti gázmegállapodás, a szankciók értelméről szóló párbeszédhez kellene vezetnie” – jelentette ki Robert Fico kormányfő (Hírek.sk)
Csáky: nem született érdemi döntés az állampolgárság elvesztéséről  Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője nem ért egyet a Szlovák Nemzeti Párt alelnökének, Jaroslav Paškának azon véleményével, miszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága érdemi döntést hozott a szlovák állampolgárság megvonása mait benyújtott beadványok kapcsán (Hírek.sk)

Ombudsman: a szepsi rendőri beavatkozás kivizsgálása Malina Hedvig ügyét idézi  A belügyminisztériumi felügyelőség és a főügyészség eljárása, mely során a szepsi rendőri

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

11

beavatkozás körülményeit akarják kivizsgálni, az ombudsman, Jana Dubovcová szerint teljességgel elfogadhatatlan (Bumm.sk)
 Ma tárgyalják az állampolgársági törvény módosító javaslatát  Ma tárgyalja a parlament az állampolgársági törvény Híd által benyújtott módosító javaslatát. A javaslat azt a képtelen helyzetet próbálja megoldani, hogy egy szlovák állampolgár nem veheti fel egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy el ne veszítené szlovák állampolgárságát (Bumm.sk)

 Richter marad, nem sikerült leváltani  Tegnap került sor a parlament rendkívüli ülésére, amelyen a képviselők a munkaügyi miniszter, Ján Richter ellen beadott bizalmatlansági indítványról szavaztak (Bumm.sk)
 Szlovákia továbbra sem ismeri el Koszovót, de szívesen látná az EU-ban  „A Visegrádi Négyek tagjai teljes mellszélességgel támogatják a nyugat-balkáni országok felvételét az Európai Unióba, köztük Koszovóét is” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter a V4-es tagok és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pozsonyi találkozóján (Bumm.sk)

Nem emeltek vádat Szigeti László ellen  A pozsonyi bíróság pénteken elutasította a vádemelést Szigeti László ügyében – a volt minisztert csalással gyanúsították (Új Szó)
A Nyitrai Kerületi Önkormányzat már elfogadta az oktatásügyi rendeletet  A törvényes határidő napján, október 31-én a Nyitrai Kerületi Önkormányzat elfogadta a kötelező érvényű rendeletét a kerület területén tevékenykedő középfokú oktatási intézmények első osztályainak számát illetően a 2015/16-os tanulmányi évre (Felvidék.ma)

Fico: Nem tartok attól, hogy az emberek nem jönnek el választani  Robert Fico kormányfő szerint az a tény, hogy 12 hónap alatt sorozatban már a negyedik választásról van szó Szlovákiában … (Felvidék.ma)

 Üzleti Központ létesült a pozsonyi magyar nagykövetségen  Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pozsonyi látogatása során a pozsonyi magyar nagykövetség belvárosi, Nyerges utca 3. szám alatti épületében magyar és szlovák üzletemberekkel is találkozott október 30-án. A nagykövetség épületében kialakított ún. Üzleti Központ helyiségei előtt átvágta a szalagot, ezzel átadta rendeltetésének, és az épületrészt a kis és

középvállalkozók szolgálatába állította. Mint azt Varga Tibor, a nagykövetség külgazdasági irodájának vezetője elmondta, nem először találkozik Szijjártó Péter Pozsonyban a gazdasági élet szereplőivel, a gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgáló eseményeket hivatalos programjába államtitkárként is rendszeresen beiktatta (Felvidék.ma)

Ukrajna

 Porosenko ismét Jacenyukot látná szívesen a miniszterelnöki poszton  Petro Porosenko ukrán elnök azt javasolta a mögötte álló és a nevét viselő pártszövetség leendő képviselőcsoportjának, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt jelöljék ismét a kormányfői posztra. Ezt az államfő pénteken közölte a Twitteren (Nsz)

Új elnököt választott a Kárpátalja megyei tanács  Voldimir Csubirkót választotta elnökévé pénteken Ungváron a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), miután a parlamenti mandátumhoz jutott Ivan Baloga eddigi elnök lemondott tisztségéről. A voksoláson egyetlen jelöltként induló Csubirkóra a jelen lévő 86 képviselő közül 83 szavazott. A testület 38 éves új

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

12

elnöke korábban üzletemberként tevékenykedett, a megyei tanácsban a Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt frakciójának a tagja volt (TiszaNews)
Újabb orosz segélykonvoj lépte át az ukrán határt  „Újabb, két hónap alatt immár a negyedik „segélykonvoj” lépett be Oroszországból Ukrajna területére Kijev jóváhagyása nélkül” – közölte pénteken az ukrán és az orosz média. A sajtójelentések szerint a mintegy 100 teherautó az államhatár Luhanszk megyei szakaszán konvojba rendeződött és megkezdte az áthaladást, egy részük már ukrán területen van (TiszaNews)

Ukrajna garantálja az orosz gáz tranzitját Európába  „Ukrajna garantálja az orosz tranzitszállításokat, és nem fog ürügyet szolgáltatni Oroszországnak arra, hogy különféle szállítási útvonalak révén zsarolja Ukrajnát és Európát” – ígérte az ukrán kormányfő (TiszaNews)

 Brenzovics László a kárpátaljai magyarság céljaiért fog dolgozni az ukrán parlamentben  „Mindenekelőtt a kárpátaljai magyar közösség stratégiai céljainak megvalósításán fog dolgozni az új ukrán törvényhozás képviselőjeként” – mondta az MTI-nek pénteken Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki parlamenti mandátumot szerzett az államfő pártjának listáján. Brenzovics, aki a múlt vasárnapi előrehozott választásokon a 62. helyen szerepelt Petro Porosenko Blokkjának (BPP) listáján, elmondta: fontosnak tartja, hogy ismét lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben. Annak ismeretében, hogy a központi választási bizottság (CVK) pénteken közzétett adatai szerint a BPP 64 képviselőt küldhet választási listájáról a parlamentbe, a KMKSZ elnöke kifejtette: örvendetes, hogy a kárpátaljai magyar szavazók teljes mellszélességgel kiálltak Petro Porosenko mellett mind az elnökválasztás, mind a parlamenti választás során, jelezve, hogy egyetértenek az államfő és pártja európai irányultságú programjával … (webradio)

Baloga megy, a „jeces” uralom marad  Volodimir Csubirko személyében új elnököt választott a Kárpátaljai Megyei Tanács. Ivan Baloga azután mondott le, hogy parlamenti mandátumot szerzett a múlt vasárnapi előrehozott választásokon. Szintén leköszönt posztjáról Brenzovics László. A képviselőtestület első elnökhelyettese szintén Kijevben folytatja munkáját. A KMKSZ elnöke a megyei tanács tegnapi ülésen már meg sem jelent, a hivatalos indoklás szerint kiküldetésben volt. Távollétében is elfogadták lemondását. Az ő utódlásáról tegnap nem született döntés (KISZO)

Kissé „szenilis” üdvözlet  „A magyar kormány üdvözli, hogy van magyar nemzetiségű képviselője az ukrán parlamentnek, Brenzovics László képviselőként segíteni tudja a kárpátaljai magyar közösség érdekeit”, közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel. A Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára által jegyzett közleményben azt írták: az Ukrán Központi Választási Bizottság által feldolgozott adatok alapján biztosnak tűnik Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének parlamenti mandátuma az újonnan megválasztott ukrán törvényhozásban. Hozzátették: Magyarország támogatja Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, és bízik benne, hogy az új ukrán kormányzat és törvényhozás döntéseivel a demokratikus folyamatok elmélyítését segíti, ami az ukrajnai magyar közösség számára is az európai normákhoz igazított jogok érvényesítését biztosíthatja … „Azt már mi fűzzük hozzá, hogy Gajdos István személyében eddig is volt magyar tagja a Legfelső Tanácsnak. Sőt, ugyanúgy, mint most Brenzovics, ő is egy ukrán párt listáján jutott mandátumhoz, s ahogy akkor neki, most Brenzovicsnak is le kellett mondania magyar párttagságáról…” (KISZO)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

13

 Még frigyre sem léptek, máris civódnak  Az adott helyzetben Ukrajnának legkevésbé egy elhúzódó koalíciós alkudozás hiányzik. A gazdaság minden eresztéke recseg-ropog, s a belpolitika még annál is jóval ziláltabb, mint azt az előrehozott parlamenti választások eredménye jelzi. Ilyen körülmények közepette a parlamenti többség kialakítása és az új kormány felállása ugyancsak sürgető. Viszont az utóbbi napok történései nem ebbe az irányba mutatnak (KISZO)

A régió hírei  Világtükör

 A tervezett internetadó visszavonását ünneplik a Bizottságban is  Neelie Kroes, aki a digitális ügyekért volt felelős a most leköszönő Európai Bizottságban, pénteken szóvivője útján adott nyilatkozatában hangot adott afölötti örömének, hogy „a magyar miniszterelnök visszavonta a világon elsőként javasolt internetadót”. Kroest örömmel töltötte el az, hogy – mint fogalmazott – „meghallották a magyar nép hangját” (Nsz)

Goodfriend: A magyar kormány nem mutogathat az Egyesült Államokra  „A magyar kormánynak magának kell lépnie a korrupcióval gyanúsított köztisztviselők ellen, ahelyett, hogy az Egyesült Államokra mutogatna” – mondta pénteken André Goodfriend ügyvivő azATV reggeli műsorában. A diplomata továbbá kitért az internetadó ellen szervezett tüntetésre, az orosz-magyar viszonyra és elutasította azokat a vádakat, melyek szerint beavatkozik a magyar belügyekbe. „Magyarországtól várjuk a lépéseket, nem várhat a kormány arra, hogy mi mondjuk meg, mit tehet a saját korrupcióval vádolt állampolgáraival” – mondta a START című reggeli műsorban Goofriend, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak már nincs további teendője az ügyben, a magyar hatóságok rendelkeznek minden szükséges információval (Nsz)

 Aggódik Magyarországért a német külügyminiszter  A német külügyminiszter szerint Berlin nagyon figyelmesen követi az utóbbi években a magyar kormány alatt „kibontakozott fejleményeket, az aktuális tiltakozásokat”. A szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier aStuttgarter Nachrichten című lapnak elmondta: „természetesen aggódunk, és ezt nyíltan szóvá teszem, amikor kapcsolatba kerülök a magyar kormány képviselőivel”. Az Európai

Unió nemcsak belső piac, hanem „értékközösség is”, és „az aktív civil társadalom, a sajtószabadság, a kisebbségi jogok tisztelete alkotja a mércét”, amelynek meg kell felelni a közösségen „kívül és belül” – tette hozzá a német külügyminiszter a lap online kiadásában megjelent nyilatkozatában … (Nsz)

Ukrajna már nem fog fázni ezen a télen  Csütörtökön az brüsszeli háromoldalú tárgyalásokon megszületett a megállapodás arról, hogy a Gazprom újraindítja a gázszállításokat Ukrajna felé (Nsz)
 Visszaszóltak az oroszok az USA budapesti ügyvivőjének  Az orosz külügyminisztérium szerint nem diplomatikusak André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének azok a megjegyzései, amelyeket a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájáról tett (Nsz)

Beszólt és lemondott az Orbán-kormány vancouveri konzulja  Vass Zoltán szerint az utóbbi időben Kanadába is kiköltözött a politikai megosztottság. „Távozik posztjáról Magyarország tiszteletbeli vancouveri konzulja” – erősítette meg lapunknak Vass Zoltán a Facebook-bejegyzésében is olvasható döntést. „Egyszerűen nem tudok azonosulni a magyar

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

14

kormány politikájával. Azt hiszem, az a normális, hogy ha eltér a véleményünk, akkor annak hangot kell adni” – indokolta Vass, aki szerint „egy folyamat eredményeként” határozott a lemondás mellett. Példaként a „különböző demokratikus intézmények felszámolását”, a „véleményszabadság korlátozását, átírását”, Magyarország stratégiai, az EU-, illetve a NATO- tagsághoz kapcsolódó érdekeinek átértékelését említette távozása okaként a posztját 2005 óta betöltő tiszteletbeli konzul … (Nsz)

Norvégia tojik a Kehi jelentésére  Norvégia pénteken közölte, hogy tovább folytatja a magyar civil szervezetek támogatását, annak ellenére, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Kehi elmúlt napokban lezárult és nyilvánosságra hozott vizsgálata számos szabálytalanságot állapított meg a pályázati pénzek elosztásában. A norvégok független vizsgálatot is követelnek. Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteken Oslóban a külföldi sajtó képviselőivel tartott találkozóján kijelentette: ameddig csak lehet, folytatjuk a civil szervezetek támogatását. Egyúttal kárhoztatta a jelenlegi magyarországi, szerinte „tekintélyelvű, mélyen aggasztó tendenciákat”. Közölte, hogy országa „nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek”. „Világossá tettük, hogy az ellenőrzés az adományozó feladata” – mondta, hozzátéve, hogy ez az ellenőrzés jelenleg folyamatban van. „Azt gondoljuk, hogy ez kihívás az Európai Unió, az EU alapvető értékei és elvei felé, és az EU-nak válaszolnia kell erre” – jelentette ki a Kehi-jelentésről szólva a norvég miniszter, akinek országa nem tagja az EU-nak (Index)

 Orosz külügy: Amerika nyomást gyakorol Délkelet-Európára  Az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikai és üzleti megfontolásokból egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra az Oroszországgal való energetikai és haditechnikai együttműködésük korlátozásának elérésére. Az orosz külügyi tárca a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy Chris Murphy amerikai szenátor a közelmúltban tett zágrábi látogatásán igyekezett a horvát vezetőktől olyan ígéreteket kicsikarni, miszerint semmilyen formában nem adják el orosz befektetőknek az INA horvát olajipari vállalat részvénypakettjét, ha a horvát cég nem folytatja az együttműködést a magyar partnerrel, a Mol olajipari vállalattal. „Murphy szenátor megpróbálta meggyőzni horvát tárgyalópartnereit arról is, hogy vásároljanak amerikai helikoptereket a horvát fegyveres erők által jelenleg használt MI-8 típusú orosz helikopterek helyett” – tette hozzá a minisztérium (MNO)

 Dr. Ódor Bálint, új nagykövet Ottawában  Interjú  „…Eddig az elmúlt 15 évben, amióta dolgozom, a EU-val foglalkoztam alapvetően, de a nemzetpolitikához és szomszédságpolitikához kapcsolódó feladataim is voltak, és úgy gondoltam, hogy egy nagy feladat lenne és szélesítené látókörömet, ha néhány évre eljönnék Európából. Nagyon fontos volt számomra, hogy egy olyan országba menjek, ahol nagyszámú, és ilyen sokszínű és sok értéket rejtő magyar közösség él. Szerencsére volt lehetőségem választani, így esett a választásom Kanadára. Szeretnék egy olyan megközelítést követni, ami az egységes politikai megközelítés jegyében a magyar Európa-politikát, a magyar külpolitikát, a külgazdasági politikát, a nemzetpolitikát, ideértve a diszpórával való kapcsolattartást egységesen kezeli. Tehát az én feladatom nemcsak az, hogy külön foglalkozzak a magyarsággal, külgazdasággal, külpolitikával, kultúrával, de mindazt, amit teszek azt egységesen kezeljem. Úgy gondolom, hogy ekkor lehet a magyar külpolitika hatékony és sikeres. Az elmúlt négy évben az Európai Unióval foglalkoztam, helyettes államtitkárként tárgyaltam európai tagállamokkal, az európai intézményekkel, akkor is ezt az egységes szemléletet követtem. Élnünk kell azzal a nagy erőforrással, ami a diaszpórában megjelenik. Nagyra értékelem, hogy a magyar közösségek tartják, ápolják a magyar kulturális értékeket, Kanadában virágzik a cserkészet, a néptánc.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

15

Fontos, hogy tartsák meg a jó szokásukat, és őrizzék továbbra is a magyar kultúra ezen kincseit! …” (Magyar Krónika)

TUDOMÁNY – határon innen, határon túl

A messze látó tudomány hónapja: kérdések, válaszok, eredmények és élmények  Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel az országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló Magyar Tudomány Ünnepe programjában. A Magyar Tudományos Akadémia 11 éve elindított és idén „Messze látó tudomány” alcímet viselő rendezvénysorozata elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget a november 3-át követő négy hét során. Az MTA Székházában öt kiemelt eseményt, kutatóintézeteiben, valamint egyéb helyszíneken számos konferenciát és előadást kínáló Magyar Tudomány Ünnepe most megnyílt digitális felületén az érdeklődők áttekinthetik a programokat, és megtervezhetik részvételüket … (mta.hu)

Vélemény, publicisztika, interjú, blog2

 Viktor, a konzultáció lezajlott!  „Kezdjük a jó hírrel:
nem lesz internetadó, méghozzá azért nem, mert tízezrek
az utcán és százezrek a virtuális térben megakadályozták
a bevezetését. Nem lesz internetadó, mert volt néhány
tehetséges ember, aki ráérzett arra, hogy ez az ügy
összehozza a korábban egységet nem képező
elégedetleneket. Ráadásul a szervezők megtalálták a
tüntetésnek azt a módját, amellyel a legnagyobb tömeget
tudták megmozgatni, és a mobilok felmutatásával
szállították azt a képet a város legszebb pontjairól, amely a New York Times címlapjáig repítette a tiltakozást. Nem lesz internetadó, mert a médiát sújtó sarchoz hasonlóan a sajtó egységesen lépett fel ellene. Természetesen a közszolgálatnak mondott állami félretájékoztatók kivételével. A jobboldali értelmiségiek egy része sem a jól bevált reflexszel védelmezte a Fidesz- kormány minden lépését, hanem jelezte nemtetszését. De vajon sorolhatjuk-e az ügy pozitívumai közé, hogy Orbán Viktorban maradt annyi józanság és pragmatizmus, hogy jelen állás szerint el tudta dobni ötletét? A 2015-ös költségvetést csütörtökön ünnepélyes keretek között nyújtotta át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kövér László házelnöknek egy digitális adathordozón. A büdzsé számai között ott szerepelt a 25 milliárd forintos bevétel, amely az internetadóból származik. Az apparátus kiszámolta, összeírta, beterjesztette. Fél nappal később aztán Orbán Viktor egy rádióműsorban riporteri kérdésre elülírta az egészet. Ennél világosabban nehezen látható a jelenlegi hatalom működése. A döntéseket Orbán Viktor egyedül hozza. Az sem zavarja, ha Kövér Lászlót és Varga Mihályt teszi ezzel nevetségessé, ahogy a 25 milliárdos internetadót tartalmazó adathordozót adják át mosolyogva egymásnak. Ezek fényében a cinizmus csúcsa, hogy az internet fejlesztése és a szolgáltatók extraprofitjának” elvétele kapcsán – nyilván levél- és nem e-mail-alapú – nemzeti konzultációt akar lefolytatni …” Gergely Márton (Nsz)

2 a rovatban idézett írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztők álláspontját

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

16

 Handlédiplomácia  „Szijjártó Péter peches. Alighogy végez a házvásárlással, s belefogna külgazdaságunk felvirágoztatásába, klasszikus külpolitikai tennivalói adódnak, amelyek pedig elvben éppen a kinevezésével váltak volna másodlagossá. Kármentéssel kezdődhetne ugyanis miniszteri pályafutása, amelyhez szóvivőként szerzett rutint a belpolitikában, de az ott használt patronok nem sokat érnek nemzetközi szinten …” Tamás Ervin (Nsz)

 Erdélyi dilemmák  Nincsenek könnyű helyzetben az erdélyi magyarok  „Vasárnap ismét választani hívják/küldik/ráncigálják vagy lökdösik őket – pártok, papok, aktivisták, lelkészek, némelyiküket (egyre ritkábban) a lelkiismeretük. A szavazás tétje: ki lesz Románia elnöke az elkövetkező öt esztendőben. A magyar jelöltek okozta bőségzavar mellett létezik azonban számos, a szavazástól visszatartó tényező is. Az erdélyi magyarok – és nem csak ők – csalódottak, de ők pél-dául az autonómiáért harcolókban is. Az elmúlt huszonöt esztendőben ígértek nekik fűt meg fát, meleget, önrendelkezést, toronyórát lánccal. Tette ezt rendre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, majd annak civilszervezetekbe és új pártokba tömörült belső ellenzéke. Elmozdulás azonban nem igazán történt. Ahogyan nem mozog a nyugdíjak összege sem felfelé – inkább azok vásárlóértéke, de az már lefelé. Nincs magyar egyetem, csak budapesti támogatású magánintézmény, nincs anyanyelvű orvosoktatás, van ellenben elvándorlás, munkanélküliség s akkora mértékű korrupció, hogy globális szinten elosztva is megrengetne több államot egyszerre. Ilyen körülmények között indulhat el nem túl nagy jókedvvel az erdélyi magyar felkeresni a szavazókört, ahol állhat majd tanácstalanul, hogy arról döntsön, melyik be nem jutó magyarra üti a pecsétjét (Romániában pecséttel történik a szavazás): Kelemen Hunor RMDSZ-elnökre vagy Szilágyi Zsoltra, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjére. Már ha nem akar a többi, pontosan tucatnyi román jelölt közül választani, akik közül egyik a tíz év után leköszönő Traian Basescu állítólagos és titkos üdvöskéje, de van köztük (állítólag) több hírszerző, demagóg és populista, magát igazi szocialistának valló uzsorás vagy kicsinyes környezetvédő, de a magyarokat legszívesebben egy kanál vízben megfojtó Vadim Tudor, esetleg Gheorghe Funar is egy opció …” Kristály Lehel (MH) Parlamenti választás 2014: csak a magyarok öröme lehet felhőtlen  „Lezajlott az előrehozott parlamenti választás. A nem hivatalos eredményeket szemlélve megállapítható, hogy számos párt, politikai érdekcsoport — még azok is, melyek biztosan részesei lesznek az új(?) hatalomnak — élheti meg csalódásként a történteket. A jelenlegi ukrán politikai elit — ideológiai és pártelkötelezettségtől függetlenül — komoly, egyértelmű intést kapott azzal, hogy a választók majd fele távolmaradt az urnáktól. Ezzel vagy azt jelezték, hogy kiábrándultak, nem hisznek a hatalomért magukat és egymást törőknek, vagy egyszerűen elegük van a tehetetlen, legfeljebb saját érdekeik érvényesítésében ügyes vezetőkből. Aligha lehet elégedett az államfő köré rittyentett, monolitnak korántsem nevezhető tömörülés. Igaz ugyan, hogy övék lesz a legnépesebb frakció, ám a keresztelőn átesett Jacenyuk-párt a listás szavazásban mégiscsak legyőzte őket, így aztán a koalíciós kényszer okán létrejövő frigy bizonyosan hordozza majd az érdekházasság minden jegyét …” Csabay Attila (TiszaNews)

 A jó választás szabadsága  „A hétvégén több kérdés is eldől a romániai államfőválasztáson. Az ország politika iránt érdeklődő lakossága vélhetően elsősorban arra kíváncsi, hogy a bő tucatnyi jelölt közül melyik kettő kerül be a második fordulóba. A közvéleménykutatásokat nézve jó esély mutatkozik rá, hogy e két jelölt Victor Ponta és Klaus Johannis legyen. Ebben az esetben a következő kérdés az, hogy beleszalad-e az RMDSZ az újabb pofonba e témakörben. A Traian Băsescu leköszönő államfő ellen irányuló, posztkommunista erőket támogató kampányolás már két ízben csődöt mondott, s most is vélelmezhető, hogy az erdélyi magyarok nagy része több okból is inkább rokonszenvezik Klaus

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

17

Johannisszal, mint az RMDSZ által látványosan támogatott Victor Pontával, aki magyar kérdésben már nem egyszer kimutatta a foga fehérjét …” Borbély Zsolt Attila (Erdélyi Napló)
Fülke, forradalom  „Azt mondják, az államelnök-választási kampányt úgy ahogy van, tönkretette a korrupcióellenes harc. Pedig, mondják ugyancsak, nem erről kellene szólnia az egésznek, hanem az elvek magas ívű ütköztetéséről, programokról, a jobbító szándékról, az ellenfél sportszerű eszközökkel való legyőzéséről. A jövőről, ami nem a zsákmányszerzést célozza. Mindenekelőtt. Mosolyognak? Mit mondjak, én is. Viorel Hrebenciuc talán kevésbé, ő most már vizsgálati fogságban elmélkedhet állampolgári választójogának mulandó voltáról. A választási kampány ugyanis tényleg róla, a vele hasonszőrűekről szólt. A korrupció elleni harcról, a nagy halak védettsége nimbuszának szertefoszladozásáról, egy alapvetően nepotizmusba szocializálódott társadalom kapálózásáról, gyógyulási esélyeiről. Apró szépséghiba, hogy mindezt igencsak ösztönözte a korrupcióellenes ügyészek beszorítottsága, lendületük igen jelentős mértékben egzisztenciális, mondhatni megélhetési jellegű. Merthogy Victor Ponta esetleges győzelme elsősorban az ő bőrükre megy. Menne. Persze ne finnyáskodjunk, ’89 decemberében sem tettük, pedig másnap reggel már a hajdani kommunisták második vonala masírozott szembe. Szóval csak rajta, vesszenek a korruptak, a kicsik is, de főleg a nagyok. Mert az akadémiai plágiumbizottság küldönc útján való azonnali felszámolása óta nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a Ponta-kurzus nem a reménykeltő átláthatóság megteremtésében érdekelt …” Csinta Samu (Erdélyi Napló)

 Többütemű Erdély  „Kolozsvár szárnyal”, „egész jól fejlődik Sepsiszentgyörgy”, „mélyrepülésben Szatmárnémeti” – ilyen szubjektív benyomások érkeztek a helyiektől és erdélyi városokba látogatóktól, amikor arról faggattam őket: hogyan látják a hazai városok-megyék fejlődését. Bár a szubjektív benyomások változatosak és nehezen igazolhatóak, az élmény közös: nyílik az erdélyi olló. Vannak megyék, tájegységek, amelyek leszakadóban vannak, és vannak látványosan fejlődő vidékek. A székelyföldi autonómia-viták, programok révén az a helyi meggyőződés vált meghatározóvá, hogy a Székelyföld jól prosperál, és ezt a régiót visszahúzza az ország, amelyhez tartozik. Az autonómia-ellenes kritika különböző adatokkal bizonyítja, hogy épp ellenkezőleg: Székelyföld az, amely eltartásra szorul, itt alacsonyabbak az átlagbérek, mint máshol, kisebb a termelékenység, összevetve Románia jobban fejlődő vidékeivel. A kérdés, különösen túlhevített, az objektív mércéket figyelmen kívül hagyó politikai vitákban nehezen eldönthető, pró és kontra lehet érveket, mutatókat találni. Az alábbiakban arra teszünk kísérletet, hogy a „többütemű Erdély” különbségeinek néhány, a közösségszervezés szempontjából fontos elemét megmutassuk. Nem kívánjuk eldönteni, hogy kik a valóban lemaradók, és kik az előre haladók. Nagyon valószínű, hogy társadalmi hovatartozástól, vagyoni, etnikai helyzettől, életkortól és nemtől is függ, kinek hol jobbak vagy rosszabbak az érdekérvényesítő esélyei. Az sem mindegy, hogy milyen életpályákat, közösség-típusokat vetünk össze. Ahhoz, hogy az életminőséget összemérhetővé tegyük ezeken a településeken, a munkaerőpiaci szerkezet, a jövedelmi viszonyok mellett olyan tényezőket is figyelembe kellene venni, mint az oktatási rendszerek nyitottsága, a kultúrához való hozzáférés, a környezetvédelem működése, a várható élettartam alakulása, a nemi-etnikai diszkrimináció mértéke, a nyelvi jogok érvényesülése – felsorolni is nehéz, hányféle szempont adódik, a lista nyilván így sem teljes …” Parászka Boróka (Erdélyi Riport)

 Ajánlat, nemzeti konzultáció helyett  „A vasárnapi és keddi budapesti tömegtüntetésben az volt a legörvendetesebb, hogy a 89-es átmenet után felnőtt fiatalok és politikailag az eltelt évtizedekben szocializálódott fiatal-középkorúak azt a jelszót skandálták: „Demokráciát!

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

18

Demokráciát!” Pontosan abban a ritmusban és azzal a hangsúlyozással, ahogy utoljára 1988- ban hallottam budapesti tüntetésen (89 derekától már nemigen). Ez azt mutatja, hogy kavarhat és butáskodhat bármit a regnáló politikai elit (és nemcsak az Orbán-kormányzatra gondolok), épp elegen ma is pontosan tudják, mi afő baj.Hogy mi az, aminek a minősíthetetlen kormányzás csak a tünete. A magyar miniszterelnök fél nappal a költségvetési törvényjavaslat benyújtása után, péntek reggel a rádióban közölte, hogy az internetadót, „ebben a formában nem lehet bevezetni”, helyette januárban „nemzeti konzultáció” lesz az internet „szabályozásáról és pénzügyi kérdéseiről”. Sokan tapsoltak az éles eszű taktikai húzásnak, mások viszont a tiltakozás győzelmeként értékelték. Pedig se ez, se az nem volt. Legföljebb annyi történt, hogy Orbánnak nem ment el a politikai esze, és mivel pártjában és államában ehhez csak neki van jogosítványa, véget vetett a kormányzati harakirinek. Ha ekkora cirkusz van miatta, akkor most nem erőlteti tovább, nem szerez a kormányának sok új, hangos, vagy kevés új, de nagyon befolyásos ellenséget. A szárnysegédek, Varga Mihálytól Rogán Antalon át Németh Szilárdig, gondolkodás nélkül folytatták volna, nekik csak erre van jogosítványuk. Az interjúból világosan kiderült, hogy Orbán most pénteken ugyanazt gondolta, mint a múlt pénteken. Mindennél fontosabb, hogy az államháztartási hiány kevés (jövőre például 2,4 százalék) legyen, különben nem jönnek az uniós eurómilliárdok, amiket gazdasági háttérembereinek feltőkésítésére és (ezáltal, de közvetlenül is) politikai hatalmának további erősítésére fordíthat, köszi, Brüsszel …” Széky János (Paraméter.sk)

Köszönet a munkájáért!  „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – írja Kodály Zoltán. Ahhoz, hogy megszerezzük, ápoljuk és továbbvigyük, szükség van olyan személyekre, akik szívvel-lélekkel dolgoznak e nemes cél érdekében. Az elmúlt napokban, hetekben honfitársaink közül újabb két személy vehetett át magyar állami kitüntetést. Viola Éva a tengermelléki magyarság megmaradásáért dolgozik. A díjátadón akkor a zágrábi magyar nagykövet kifejtette, hogy az elismerés szimbólumértékű is, mert nemcsak a kitüntetett számára fontos üzenet, hanem mindazok számára is, akik a magyarság megmaradásáért dolgoznak Horvátországban. Mert mint mondta, a magyar állam igenis számon tartja és elismeri mindazok munkáját, akik mindent megtesznek azért, hogy a magyarság identitása, kultúrája megmaradjon ebben az országban. A múlt héten Ognjenović Kettős Zsuzsannát, a mi Zsuzsa tanárnőnket tüntették ki, akinek a horvátországi magyarság körében kifejtett közel négy évtizedes áldozatos oktató-nevelő munkáját, valamint fáradhatatlan kultúraszervező és hagyományőrző tevékenységét ismerték el ezzel …” Micheli Tünde (ÚMKÚ)

História

Sztálintól kapott autonómiát Székelyföld  Rákosiék a román kommunisták belátására bízták az erdélyi magyarok sorsát, egy kevés és rövid ideig tartó autonómiát csak Sztálin parancsára élvezhettek. A székelyég még Árpád-házi királyainktól kapott széles körű kiváltságokat a keleti határ védelméért cserébe. Gyakorlatilag teljes adómentességet és belső autonómiát élveztek, területükön vármegyéket sem alakítottak ki. Az egymást követő uralkodók az évszázadok során megnyirbálták, vagy olykor figyelmen kívül hagyták a székely szabadságot, de eltörlése fel sem merült. „A Habsburg uralom beköszöntével Székelyföld kezdte elveszíteni kiváltságait, a polgári Magyarországon már nem volt helye hasonló különállásnak: a székelyeket három és fél vármegyébe tagolták be. Trianon után sorra születtek Erdély és a Székelyföld autonómiájáról szóló tervek, ám Bukarestben ezeket meg sem hallották. A változás

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

19

hirtelen és váratlanul jött 1952-ben, a magyar-román viszony mélypontján” – írja aMúlt- kor.hu-n Csernus Szilveszter. Az erdélyi és anyaországi magyarok kapcsolat megszűnt, a két ország állampártja között befagyott a párbeszéd. Romániában letartóztatási hullám és koncepciós perek indultak a magyar értelmiség megfélemlítésére, bármiféle autonómia említése revizionista összeesküvésnek számított … (Hír24)

 A Csemadok reformkommunistái az 1960-as években  A szocialista rendszer átalakítására irányuló reformtörekvések Csehszlovákiában a „keményvonalas” 1950-es éveket követő évtizedben, az „enyhülés” időszakának tekinthető 1960-as évek végére érték el csúcspontjukat. Ez a folyamat szorosan összekapcsolódott az 1960-as évek közepéig jórészt tabuként kezelt nemzeti–nemzetiségi kérdés rendezését szorgalmazó törekvésekkel. A cseh-szlovák viszony mellett szükségszerűen felmerült a magyar, lenyel, ruszin és a német kisebbségi kérdés újragondolásának a szükségessége. A nemzetiségi kérdés pedig az állampárton belüli reformkommunisták egyik legfontosabb eszközévé vált érdekeik érvényesítése kapcsán (Bumm.sk)

 Menekülés, kitelepítés, lakosságcsere  A Magyar Tudományos Akadémia tagját Dr. Romsics Ignác történészt a két világháború után diktált határváltozások néhány kevésbé ismert aspektusáról kérdezte Szilágyi Aladár  „…Lloyd George és még néhányan úgy látták, a határ menti magyar területeket, ahol magyar többség élt abban az időben, nem szabadna Magyarországtól elcsatolni, mert ezzel egy újabb nagy konfliktusnak az alapját fogják megteremteni. Tehát nem a történelmi Magyarország mellett érvelt, hanem azt javasolta, hogy a határ menti területek, konkrétan Csallóköz, Ipolyság, Beregszász és környéke, a Partium, Bácska és a Drávaszög ne kerüljenek el Magyarországtól. Továbbá, hogy a Székelyföldre is találjanak valamilyen megoldást. Lloyd George-nak

ezt a javaslatát – aki még akkor miniszterelnök volt – támogatták az olaszok is. A franciák azonban ellenezték, és nem támogatták a területszerzésben érdekelt szomszédos államok, a későbbi kisantant sem. Az Egyesült Államok ekkor már nem szólt bele az ügyekbe, egyéb okok miatt már 1919-ben kivonult a békekonferenciáról, csak megfigyelőként volt jelen. Ha Lloyd George elég erős ahhoz, hogy az álláspontját brit kormánypolitikává tegye, akkor olasz támogatással meg lehetett volna valósítani, a franciákkal szemben. Csakhogy az angol diplomácia ebben a kérdésben sem volt egységes. A külügyminiszter, lord Curzon és a stábja eredményesen működött annak érdekében, hogy Lloyd George-nak ne legyen elegendő támogatása a brit belső politikában, így végül a kormányfőnek ezt a javaslatát – ami kétszer is előkerül 1920 tavaszán – a saját külügyminisztere torpedózta meg a franciákkal karöltve … volt egy Paléologue-hoz köthető magyarbarát elgondolás. Ez fenntartásokkal fogadta Magyarország jelentős meggyengítését. Ám ez egy kisebbségi álláspont volt. Mindenesetre kétségtelen, hogy 1920 tavaszán – ugyanabban az időszakban, amikor Londonban a diplomaták tárgyalnak az esetleges magyar határmódosításokról – francia üzletemberek is kapcsolatba kerülnek magyar politikusokkal, és a békedelegáció képviselőivel arról cserélnek eszmét, miként lehetne Magyarországot a francia gazdasági behatolás központjává tenni. A magyar küldöttek késznek mutatkoztak jelentős gazdasági koncessziókra, ám csak olyan feltétellel, hogy a trianoni határvonalat érdemben módosítják Magyarország javára …” (Erdélyi Riport)

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

20

Cikkek

 Kelemen Hunor: új alkotmány kell az országnak

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2014. október 30., csütörtök (MTI) – Kelemen Hunor szerint Románia hibázott, amikor 1992-ben

olyan alkotmányt fogadott el, amely megtiltotta a későbbi generációknak, hogy a jövőjükről gondolkozzanak, ezért az országnak új alkotmányra van szüksége.

Erről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje a választási kampányát lezáró sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön Kolozsváron. Arra utalt, hogy a román alkotmány kimondja: megváltoztathatatlan az alaptörvény első cikkelye, mely szuverén és független egységes nemzetállamként határozza meg az országot.

Kelemen Hunor úgy véli, a 2016-ban megválasztandó román parlamentnek lenne az a feladata, hogy elfogadja az új alaptörvényt. Hozzátette, az új alkotmánynak meg kellene őriznie a kétkamarás parlamentet, de be kellene vezetnie a regionalizmust, és Romániát többnemzetiségű államként kellene meghatároznia.

Kelemen Hunor hibának mondta, hogy Romániának a NATO- és EU-csatlakozás óta nem volt olyan nagyszabású országterve, amely összekapcsolja a társadalmat. Úgy vélte, bárki nyerje is meg a választásokat, megkerülhetetlen, hogy az egész társadalmat átfogó párbeszéd induljon az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúrafejlesztés, a vidékfejlesztés és a kisebbségek kérdésköréről. A kisebbségi területen azokat az intézményes garanciákat említette, amelyek biztosítják az identitás megőrzésének lehetőségét. Ezek közül a kulturális és a területi autonómiát emelte ki.

Úgy vélte, a megnevezett öt témában társadalmi egyezségre lenne szükség, amely megteremthetné az ország stabilitását. Ehhez szerinte jelen pillanatban hiányzik az állampolgárok bizalma az állam iránt, és az állam bizalma polgárai iránt. Hozzátette, olyan elnökre van szüksége az országnak, aki képes konszenzust teremteni a romániai társadalomban.

Kelemen Hunor elmondta, a kampányban egy erős Románia képét vázolta fel. Olyan országot vizionált, amelynek szava van a térségben és az EU-ban. Azt is megemlítette: a globális versenyben az EU-nak is meg kell erősítenie politikai, gazdasági kötelékeit és katonai téren is szerepet kell vállalnia.

Az RMDSZ jelöltje kijelentette, a szövetség vezető testületei csak a választás vasárnapi első fordulója után döntenek arról, hogy mit tanácsolnak a magyar választóknak a második fordulóra. Azt is megjegyezte, az RMDSZ nem határozta meg azt a szavazatszámot vagy szavazati arányt, amellyel elégedett lenne.

A Székelyföld helyzetéről és jövőjéről folytatott október eleji brassópojánai tárgyalásokról Kelemen Hunor azt tartotta fontosnak, hogy az RMDSZ képviselői kifejthették a szövetség álláspontját, és az az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének a képviselőin keresztül a washingtoni adminisztrációhoz is eljut. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan a pártelnökök szintjén is tárgyalási forduló következik. vissza

 Potápi: A külhoni magyar szakképzés éve lesz 2015

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár, 2014. október 30., csütörtök (MTI) – A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül

nyilvánítani a 2015-ös évet – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kolozsváron.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen A duális szakképzés lehetőségei az erdélyi szórványban címmel rendezett konferencián Potápi Árpád János elmondta, hogy a külhoni magyar szakképzésről a végső döntést a Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) kell meghoznia november második felében tartandó ülésén.

Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy Magyarország a szimbolikus kérdések után a gazdaság irányába terelje a nemzetpolitikáját. Hozzátette, a szülőföldön való boldogulást az szolgálhatja a legjobban, ha az emberek olyan szakmát tanulhatnak, amellyel képesek biztosítani a megélhetést családjaik számára.

„Rá kell irányítanunk a figyelmet arra, hogy mindenhol szükség van magyar szakképzésre. Ahol nincsenek ilyen szakiskolák, ott létre kell ezeket hozni, ahol vannak, ott fejleszteni kell” – jelentette ki a közmédiának adott nyilatkozatában az államtitkár.

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

21

Emlékeztetett arra, hogy 2012-t az óvodások, 2013-at a kisiskolások, 2014-et pedig a felsősök évévé nyilvánították. E tematikus évek keretében pedig olyan programokat hirdettek meg, amelyek a megjelölt terület fejlesztését segítették.

Az államtitkár azért is fontosnak tartotta a gazdasági szempontok előtérbe helyezését, mert – mint megjegyezte – az EU 2020-ig tartó költségvetési ciklusában Magyarország a lehívandó támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani. „Ez olyan fejlődési lehetőség, amilyen 1914 előtt volt legutóbb” – jelentette ki Potápi Árpád János. Hozzátette, olyan rendszert szeretnének kiépíteni, amelyik a külhoni magyar gazdasági szereplők számára is lehetővé teszi a budapesti pályázást.

Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a duális szakképzés előnyeit vázolta előadásában. Elmondta, a képzési rendszer az iskolák és a vállalatok együttműködésén alapul: a diák az iskolában szerzi meg az elméleti tudást, ám a gyakorlati képzést a partner vállalatok biztosítják számukra.

A helyettes államtitkár „munka alapú pedagógiáról” beszélt, amely – mint mondta – Németországban, Ausztriában és Svájcban bizonyította a sikerességét. Hozzátette: azért is jó a duális szakképzés, mert a rendszer kiszűri a „túltermelést” bizonyos szakokon. Obrodina László úgy vélte, be kell avatkozni a fiatalok pályaválasztásának folyamatába, mert csak így biztosítható, hogy a választott pálya megélhetést biztosítson számukra.

Király András, a romániai Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára elmondta, Romániában a 2014-2015-ös tanévtől vezették be az oktatási rendszerbe a hároméves szakiskolai képzést, és egyelőre gondot jelent azoknak a szakoktatóknak a megtalálása, akik a szakmai tudás mellett pedagógiai képzettséggel is rendelkeznek.vissza

 Szilágyi Zsolt: Erdély jövőjét akarjuk megosztani a románokkal

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár/Marosvásárhely, 2014. október 31., péntek (MTI) – Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem „a

bukaresti zsákmányt”, a központosított államhatalom Erdélyből begyűjtött adóit, hanem Erdély jövőjét kívánja megosztani a régió román közösségével – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az EMNP romániai államfőjelöltje pártja pénteki marosvásárhelyi kampányzáró sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Zsolt kijelentette, Erdély érdekeiért, a magyarok érdekeiért, Székelyföld autonómiájáért nem lehet hitelesen harcolni, ha a korrupció árnyéka vetül a kapcsolatokra és a tárgyalásokra. Az EMNP elnökjelöltje felszólította Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökjelöltjét, hogy még a választások előtt tisztázza: van-e köze az RMDSZ-nek és a szövetség politikusainak a Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus által létrehozott „bűnszervezethez”, amelynek tagjai ellen a kampány idején ügyészségi eljárás indult.

Szilágyi Zsolt kijelentette, mindazokat a magyarokat, románokat képviseli, akik Románia jövőjét az autonóm történelmi régiók szövetségében látják. Arra is emlékeztetett, hogy az erdélyi szavazók hagyományosan az európai értékeket megjelenítő jobboldali jelölt mellett állnak, „függetlenül attól, hogy kik próbálták eladni már a szavazás előtt piszkos paktumok, csereberék által a szavazataikat”.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke úgy vélte, az erdélyi magyarok számára Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt versenye „az erdélyi magyarok kiszolgáltatottságát meglovagoló Bukarest-központú politika” jelöltjének és az autonómiapárti politika jelöltjének a versenye. Toró szerint beárnyékolták a kampányt azok a tárgyalások, amelyeket az RMDSZ székelyföldi politikusai október elején Székelyföld jövőjéről folytattak a román pártok képviselőivel.

A brassópojánai tárgyalásokat az RMDSZ amerikai közvetítéssel létrejött tárgyalásokként mutatta be, ám kiderült, hogy a tárgyalásokat megszervező Friends of Project on Ethnic Relations (Etnikai Kapcsolatok Projektjének Barátai) nevű egyesületet Bukarestben hozták létre a korrupció gyanújával múlt héten letartóztatott Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikushoz közelálló személyek, akik maguk is érintettek Hrebenciuc korrupciós ügyében.

Toró úgy véli, kompromittálta az autonómia ügyét, hogy „bűnszervezet közvetített a magyarok és a románok között” Székelyföld ügyében. „Ha így folytatódik, a következő tárgyalási fordulót valamelyik börtöncellában tartják” – jelentette ki az EMNP elnöke.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azt mondta, akkor érezte úgy, hogy neki is meg kell szólalnia Szilágyi Zsolt kampányában, amikor az RMDSZ a választási kampányban bocsátotta közvitára a

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904  2014. OKTÓBER 31. 6164,

www.cecid.net/ [email protected]

22

Székelyföld területi autonómiájáról szóló saját tervezetét. Úgy vélte, „a kisebbik kormánypárt” tervezete azt a célt szolgálja, hogy lebontsa a székelyföldi autonómiatörekvések mozgalmi potenciálját.

Izsák Balázs kijelentette, Románia kormánya nem mondott le arról a szándékáról, hogy Székelyföldet egy nagyobb, román többségű régióba olvassza be, és e szándék megvalósítása ellen csak a székelyek ellenállási mozgalma lehet eredményes.

Romániában vasárnap rendezik meg az elnökválasztás első fordulóját. A választáson 14 államfőjelölt indul, köztük két magyar jelölt, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt. vissza

Készítette: Boér Krisztina CEC © – MINDEN JOG FENNTARTVA

1 a Figyelőben előforduló rövidítések:

– Nsz = – MN = -MH=

-Nszv=

-KMS= – MaNcs = -ÉS= -VH= -Vg= -Ng= -MR= – NYEST=

Népszabadság
Magyar Nemzet
Magyar Hírlap
Népszava
Külhoni Magyar Sajtószolgálat Magyar Narancs

Élet és Irodalom Vasárnapi Hírek Világgazdaság Napi Gazdaság Magyar Rádió Nyelv és Tudomány

Románia

Szlovákia

Szerbia Horvátország Szlovénia Ukrajna

Ausztria

KISEBBSÉGI SAJTÓFÓKUSZ

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó

Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Székelyhon.ro, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár, Reggeli Újság, Udvarhelyi Híradó Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség – Hírek, Kárpátalja.ma, Tiszanews Bécsi Napló

Civitas Europica Centralis (CEC)  H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..   +3630 904 6164,
www.cecid.net/
[email protected]

 2014. OKTÓBER 31.