Nyár rakéták nélkül   Szabó György a Mazsök elnöke

 

Hogyan tudnak segíteni a rakétaesőben élő izraeli gyerekeknek innen Magyarországról?

szaboatv

Egy egészen egyszerű, ám példa nélküli módon. Körülbelül 3 héttel ezelőtt Verő Tamás rabbi úr megkeresésére kezdtük el szervezni izraeli gyermekek Magyarországra utaztatását, azokról a területekről, amelyek a Gázai övezetben  ki vannak téve a rakétatámadásoknak. Ezeken a területeken már 14 éve élnek azzal együtt, hogy esténként, napközben légiriadók miatt vannak a mindennapok megzavarva.

 

Részletezné a terveket?

 

Két csoport érkezését várjuk, augusztus 27-én, szerdán érkezik meg a két Gáza melletti körzetből 40 fő, 13 és 16 év körüli gyermek a nevelőikkel együtt. Ezt követően még egy csoport is érkezik, 36 gyermek, szintén a nevelőikkel együtt. Mindkét csoport a hetüket Badacsonytomajon töltik el. Nagyon fontos elmondani, hogy már nem csak magyar zsidó szervezetek segítettek a szervezésben, hiszen a bécsi hitközség is vendégül látja a két csoportot egy napra. De említhetném a budapesti városnézést is, a hajókázást, a Dohány utcai zsinagóga meglátogatása, a szeptember eleji kántorkoncerten való részvételt, ezek mind magánszemélyek és szervezetek támogatásának köszönhetően valósul meg.

 

Beszélt az együttműködésről, Önnek nagy szerepe volt ebben, hiszen az EMIH, a MAZSIHISZ és a Mazsök vállalta fel ezt a programot.

 

Az igazság szerint mindenki azonnal reagált az ötletre, a kérésre, de voltak olyanok is, akik a televíziós interjú után jelentkezett, egy olyan, a zsidósághoz semmiféle kapcsolattal nem rendelkező zöldséges keresett meg, hogy felajánlja a két csoportnak a teljes zöldség- és gyümölcsellátását.

 

Ön kettős állampolgár, sőt egyszerre magyar és izraeli hazafi is, mindkét ország hadseregében szolgált. Mi a véleménye a jelenlegi helyzetről, meddig kell még Izrael népének szenvednie a Közel-Keleten?

 

Amíg el nem jön a Messiás.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú a 2014. augusztus 15-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter