Egy különleges meglepetés a XVII. Zsidó Nyári Fesztiválon

Egy különleges meglepetés a XVII. Zsidó Nyári Fesztiválon  Dr. Vadas Vera, a Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója

 

zsidonyarifesztival

A fesztivál idén ünnepli 17. születésnapját. Mi lesz a meglepetés?

 

 

 

vadasvera

Maga a fesztivál lesz a meglepetés. Egy fesztivál életében az, hogy 17 éves, az nem egy komoly kor, hiszen a nagy fesztiválok 30, 50, 100 évesek, így akár azt is mondhatom, nagyon fiatal a mi fesztiválunk, de nagyon dinamikusan fejlődött, nagyon gyorsan érett be. Amikor 1998-ban az első Zsidó Nyári Fesztivált megrendeztük, akkor nagy kérdőjel volt. Egy klezmer és egy kántorkoncerttel indítottunk, és nem tudtuk, hogy lesz-e tovább. Sikerült az időpont kiválasztás kulturális, turisztikai szempontból, valamint megmutatkozott az, hogy igenis van igény arra, hogy a zsidó kultúrát bemutassuk. A fesztiválokra érkező vendégek esetében az átlagos tartózkodási idő 2,82 vendégéjszaka, a napi költésük 18 ezer forint, a vendégek közel 20 százaléka használt fizetőszállást. Évek óta mérjük a Zsidó Nyári Fesztiválra érkező vendégeket, a mi esetünkben az adatok közel duplájával bírunk. Így a központi költségvetésbe is jelentős összeget teszünk.

 

00782fa3_6423929.mp3

 

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

 

Néhány programot kiemelne?

A Budapest Klezmer Band három alkalommal is a fesztivál vendége lesz, ezek közül a Capa-emlékestet emelném ki. Robert Capa egy olyan karizmatikus figurája a történelmünknek, sok kiállítást is rendeztek már neki a képeit is sokan ismerik, de ilyen összeállításban, amikor a zene, a vers, a film is jelen van, ilyen még nem volt. Vendégünk lesz ezen az esten Maja Morgenstern, a Romániában élő művész, az este zenéjét Jávori Ferenc szerezte. Ez a program egyébként olasz-magyar koprodukcióban jön létre, a librettónak és a verseknek a szerzője Bruno Criccetti. Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan fesztiválrendezvény lesz, ami tovább fog élni, ez nagyon fontos a számunkra. Ezen kívül érdemes a Budapest Bár programját is megemlíteni, hiszen Bangó Margit és László Boldizsár is fellép velük, a fesztivál zárókoncertjét Bródy János adja.

A fesztivál a fővároson kívül is megmutatkozik, mit lehet ezekről tudni?

Idén Veszprémben lesz előadásunk, de Gyöngyösön is lesz egy bemutatónk és Pécsett is jelen leszünk. Nagyon fontosak a vidéki helyszíneink, itt is megmutatkozhatunk. Van egy meglepetésünk is, de erről majd később nyilatkoznék.

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú a 2014. augusztus 15-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.