Halljad Izrael Breuer Péterrel Július 25-én, pénteken 13:30-tól a Kossuth Rádió műsorán

Halljad Izrael Breuer Péterrel Július 25-én, pénteken 13:30-tól a Kossuth Rádió műsorán

ilán mores breuer

Halljad Izrael! – „Hangosnak és tevékenynek kell lenni!”

Július 25-én, pénteken 13:30-tól Halljad Izrael! a Kossuth Rádió műsorán:

– „Hangosnak és tevékenynek kell lenni!” – Ilan Mor Izrael Állam nagykövete nemrégiben érkezett vissza Jeruzsálemből. Otthoni tapasztalatairól, az aktuális helyzetről nyilatkozik.

 

 

 

Nagykövet Úr, Ön most ért vissza Izraelből. Mit tud mondani a jelenlegi közel-keleti helyzetről? Mikor várható, ha egyáltalán lesz, tűzszünet?

 

A helyzet Izraelben nem egyszerű. Minden sérült vagy „Isten ments” elesett katona csak súlyosbítja a helyzetet.

Viszont elhatároztuk magunkat, hogy folytatjuk a harcot a Hamasz terroristái ellen. Végzünk velük, végzünk a kiásott alagutakkal, hiszen stratégiai veszélyt jelentenek az országra nézve, illetve folytatni fogjuk a terroristák elleni harcot. Hangsúlyozom, hogy a terroristák, és nem a szegény palesztin civilek ellen, akik a Hamasz foglyai. Addig folytatjuk az akciót, amíg a helyzet nem változik meg. Nem fogunk egy olyan helyzettel megbékélni, ahol 3,5 millió izraeli van kitéve a Hamasz terrorjának, akik akkor lőnek, amikor akarnak. Addig fog tartani, amíg hátunk mögött tudhatjuk a nemzetközi támogatást, ami jelenleg rendkívül széles, főleg arra nézve, hogy a terrorszervezeteket, élükön a Hamasszal, le kell fegyverezni. Más választásunk, más országunk nincs.

 

Mit tehetünk mi Izraelbe lévő fivéreinkért?

Először is hallassák a hangjukat itt Magyarországon, a felbujtókkal szemben, azon kevesek ellen, akik nem látják be az önvédelemhez-, az önvédelmi harchoz való jogunkat, és akik azt hiszik, hogy azért ölünk palesztinokat, mert palesztinok, és nem értik, hogy valójában miről is van szó. Hangosnak és tevékenynek kell lenni a közösségi média frontján is, el kell mondani az igazságot. Amikor meg könnyebb lesz a helyzet, el kell látogatni Izraelbe. Ez a legfontosabb, a fizikai együttérzés Izrael polgáraival! Facebookon és Twitteren is aktívnak kell lenni.

Nagykövet Úr, Ön arról beszél, hogy utazzunk Izraelbe, de jelenleg zárva a légtér.

 

Tévedés, az amerikaiak kezdtek erről beszélni. Én tegnap érkeztem egy Wizzair gépen, és tény, hogy valóban riadó volt, és ideiglenesen óvóhelyre kellett mennünk a többi utassal pár percre, de utána a járat még a tervezetnél korábban is indult el. A Ben Gurion repülőtér az egyik legbiztonságosabb terület a Közel-Keleten. Ne menjünk nagyon bele a részletekbe, a lényeg az, hogy Izrael kormánya mindent megtesz a nyitott légtér megtartása érdekében. Egyetértek azzal, hogy hiba volt járatokat lemondani, de szerintem erre lassan mindenki rájön, és 24 órán belül már újra menetrend szerint indulnak majd a járatok. Megismétlem, minden elővigyázatosság mellett is, a Ben Gurion repülőtért rendkívül biztonságos.

Nagykövet Úr, köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt, Shabat Shalom.

Az interjú a 2014. július 25-i Halljad Izrael! adásában elhangzo beszélgetés szerkesztett változata.

– Csodák a könyvtárban – adományokat várnak a munka befejezéséhez – Bartha Anita

– „A megbocsátás a legjobb bosszú.” – Egy különleges asszony különleges gondolatai.  KOR Mózes Éva

– Összefogás a gyerekekért! – Szabó György, a MAZSÖK elnöke

– A határok, mint etikai kérdés – Radvánszki Péter rabbi