A Fáy András-emléknappal egybekötött avatáson

Budapesten felavatták a Kálvin téri református templomot, kriptát és Ráday Gyűjteményt, mint történelmi emlékhelyet

 

???????????????????????????????

 

2014. július 24-én. A Fáy András-emléknappal egybekötött avatáson köszöntő mondott Radnainé dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke, és beszédet mondott Gulyás Gergely az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

 

A Nemzeti Örökség Intézetének és a Fáy Társaságnak szervezésében Fáy András halálának 150. évfordulóján első között avatták a felújított Kálvin téri református templomot, kriptát és Ráday Gyűjteményt, mint történelmi emlékhelyet.

– A Nemzeti Örökség Intézete intézményes keretek között azon dolgozik, hogy az emlékhelyeket találkozási és emlékezési pontokként népszerűsítse – mondta el Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke, majd hozzátette, hogy olyan közösségi terek kialakításán munkálkodnak, amelyeket minden állampolgár a magáénak érezhet.

Az intézet elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a történelmi emlékhelyek nemcsak a magyar történelem jelentős fordulópontjára emlékeztetnek bennünket, hanem erősítik a nemzeti identitásunkat. Jelenleg 47 történelmi emlékhelyet tartunk nyilván, amelynek mindegyikét a Nemzeti Örökség Intézete egységesen megjelöl.

Fáy Andrásra emlékezve megkoszorúzták az altemplomban található sírját, majd emlékülésen idézték fel a „haza mindenesének” életét és munkásságát. A jubileumi évfordulóra a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsátott ki, amelyet a helyszínen bemutattak.

A rendezvényt megelőzve Bacskai Bálint református lelkipásztor tartott istentiszteletet.