A zsidó identitás megerősítése és biztonsági kérdések az Izraeli Zsidó Kongresszus idei első ülésén

A zsidó identitás megerősítése és biztonsági kérdések az Izraeli Zsidó Kongresszus idei első ülésén

 

Az Izraeli Zsidó Kongresszus idei első ülésén 25 európai ország zsidó közösségének vezetői illetve küldöttei tanácskoztak. Az Észak-Amerikai Zsidó Szervezetek Szövetsége (Jewish Federations of North America) vezetői is részt vettek a megbeszélésen, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét a szervezet külügyi referense és biztonsági főnöke képviselte.

zsvk_07_15_j__.jpg

A tanácskozáson áttekintették az európai zsidóság biztonsági kérdéseit az Európában tapasztalható növekvő antiszemitizmus miatt. Görögországban és Magyarországon megerősödött a szélsőjobb, a fizikai atrocitások főleg Franciaországban jelentenek problémát. Az Európai Parlamentben alakult szélsőjobboldali koalíció vegyes összetételű: egyes pártok kiállnak Izrael mellett, mások rejtegetik zsidóellenességüket, mindegyikük bevándorlás-ellenes. Az európai zsidó vezetők azonban egyöntetűen elutasítanak bármilyen etnikai, vallási, kisebbségi csoport elleni diszkriminációt.

A Knesszetben tartott kerekasztal-beszélgetésen Yuval Steinitz hírszerzési, nemzetközi kapcsolatokért és stratégiai ügyekben felelős miniszter és a Knesszet pártjainak képviselői meghallgatták az európai küldöttek beszámolóit. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az oktatás és a zsidó élet bemutatása hatékony eszköz az antiszemitizmus megelőzésében.  Európában a zsidóság elleni fenyegetés kiújult, amelyben a radikális iszlám csoportok jelentősen kiveszik a részüket. Ugyancsak veszélyes, amikor egyesek az Izrael-ellenességüket kritikának próbálják beállítani. Az Izrael-ellenes bojkottal szemben egyre hatásosabban lépnek fel az USA-ban és Európában. Steinitz miniszter Ciprust említette példaként: Észak-Ciprusra az Európai Unió hivatalosan is a törökök által megszállt területként tekint, mégsincs nyoma semmilyen bojkottnak. Ezzel szemben a vitatott hovatartozású, ciszjordániai területeken működő izraeli cégek ellen bojkottal próbálkoznak. A kettős mérce és a zsidóellenesség tetten érhető.

Az izraeli kormány új, évente bővülő növekvő pénzügyi alapot hoz létre a diaszpóra zsidóságának, identitásának erősítésére. Naftali Bennett, izraeli gazdasági és diaszpóraügyi miniszter ismertette a kezdeményezést.

A kongresszus résztvevői végül egy dél-izraeli ejtőernyős bázisra látogattak el, ahol az Izraeli Véderő katonáival találkoztak, köszönetet mondva nekik Izrael állam védelmében hozott erőfeszítéseiknek.

A küldöttek néma gyásszal emlékeztek meg a három elrabolt és megölt izraeli tinédzserről, valamint a meggyilkolt arab fiúról.