Holtan találtak egy arab fiatalt: több száz palesztin támadt az izraeliekre

Holtan találtak egy arab fiatalt: több száz palesztin támadt az izraeliekre

Néhány órával egy jeruzsálemi arab tizenéves elrablása és egy holttest megtalálása után, szerda délelőtt a gyilkosság elítélését követelte Mahmud Abbász palesztin elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.A palesztin elnök hivatalának közleménye Izraelre hárította a felelősséget az arab tizenéves haláláért, s a felelősök kézre kerítését és megbüntetését követelte. „Ahogy mi elítéltük a három telepes elrablását és megölését, Izraelnek is valódi lépéseket kell tennie a telepesek támadásainak megállítására” – hangsúlyozta Abbász.

A palesztin Fatah párt is a zsidó államot okolta a történtekért. „Ez egy háborús bűncselekmény, szervezett terror. Egyenes következménye a megszálló jobboldali kormány folyamatos uszításának” – áll a Fatah rámalláhi közleményében.

Benjámin Netanjahu a lehető leggyorsabb nyomozást kérte a rendőrségtől a palesztin fiatal ügyében. „Felszólítom a feleket, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba. Izrael jogállam, mindenkinek be kell tartania törvényeit” – emelte ki Netanjahu közleményében.

Szerda délelőtt több száz palesztin fiatal kövekkel dobálta Kelet-Jeruzsálemben az izraeli biztonsági erőket, valamint megrongáltak több villamosmegállót, mert feltételezésük szerint a palesztin tinédzser elrablása és megölése izraeli szélsőségesek bosszúja volt a június közepén meggyilkolt három izraeli fiatal haláláért.

A zavargásokban öt határőr megsérült, két tisztet korházba kellett szállítani, a többieket sérülését a helyszínen látták el. Palesztin források mintegy ötven sérültről számoltak be, harminchét palesztin gumilövedék miatt sebesült meg, tizenheten szorultak kórházi ellátásra.

Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter önmérsékletre és türelemre intett, s a nyomozók munkájának megkönnyítését kérte. „A rendőrség mindent elkövet az eset kinyomozásáért. Jelenleg minden eshetőséget megvizsgálunk, sok lehetőség van, bűnügyi és nemzetiségi egyaránt” – közölte a belbiztonsági tárcavezető.

Ahogy beszámoltunk róla, szerda reggel holtan találtak egy 16 éves arab fiút Jeruzsálemben. A hatóságokat nem sokkal korábban egy emberrablás miatt értesítették. A rendőrség nem tartja kizártnak, hogy az áldozatot Kelet-Jeruzsálemből rabolhatták bosszúból a három izraeli tizenévesért, akiket június közepén raboltak el és öltek meg. A 16 éves fiú halálának oka egyelőre nem ismert- írta a Jerusalem Post online kiadása. A lap szerint a fiú holttestét egy erdőben, nem messze egy benzinkúttól találták meg. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a környéken.

A rendőrség lehetségesnek tartja, hogy a gyilkosságnak nincs semmilyen politikai vonatkozása, hanem családi viszály miatt ölték meg a palesztin tizenévest, és így halálának semmi köze a június 12-én elrabolt és megölt három izraeli fiatal ügyéhez.

Az erőszak nyomait viselő holttest megtalálásának hírére szerda reggel több tucat arab fiatal összetűzésbe került az izraeli biztonsági erőkkel Jeruzsálem Suafát nevű negyedében.

Az emberrablásról szóló bejelentés nem sokkal azt követően történt, hogy eltemették a Hamász terroristái által elrabolt és lemészárolt három izraeli tinédzser. A közép-izraeli Modin városában gyászolók tízezrei gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Gil-Ad Shaerről, Naftali Fraenkelről és Eyal Yifrahról.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Simon Peresz leköszönő izraeli elnök is felszólalt a szertartáson.

atv.hu / Jpost / MTI / BPI