Holokauszt-emlékév – Áldozattá vált alkotók munkái egy pécsi tárlaton

Holokauszt-emlékév – Áldozattá vált alkotók munkái egy pécsi tárlaton

 z_banner_300x250

A nagyközönség számára eddig ismeretlen, a holokauszt áldozatává vált zsidó származású pécsi képzőművészek megmaradt alkotásaiból nyílik kiállítás a helyi zsidóság deportálásának 70. évfordulója alkalmából a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

A Janus Pannonius Múzeumnak és a Pécsi Zsidó Hitközségnek a Káptalan utcai Múzeum Galériában berendezett Négy festőművész című tárlata Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit festményeivel, grafikáival ismerteti meg az érdeklődőket – írták a szervezők hétfőn, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

Hozzátették: az augusztus 15-ig látogatható kiállítás részben az 1946-ban, ugyanezen művészek munkáiból válogató kiállítás rekonstrukciója, amelyet az alkotókkal egykor személyes, baráti és tanítványi kapcsolatban álló Martyn Ferenc, a magyar avantgárd és absztrakt művészet emblematikus alakja kezdeményezett.

A Janus Pannonius Múzeum szerint a 23 évesen elhunyt Király Lajos és Roder Judit töredékes életműve a művészi kiteljesedés ígéretét hordozza magában.

A két barátnak az egyidejűleg ugyanazt a modellt megörökítő alkotásai, továbbá Roder Judit számos pécsi polgárt, rokonokat, barátokat és ismerősöket megjelenítő szénrajzai ugyanakkor kevésbé képzőművészeti jelentőségük, sokkal inkább különleges dokumentumértékük okán fontos történeti emlékei az eltűnt pécsi zsidó közösségnek – hangsúlyozták.

Kitértek arra, hogy amíg Károly Ernő néhány festménye egy kismester művészetéről árulkodik, addig Kellermann Emil életműve túllép a tragikus életrajzi, történelmi-szociológiai esemény közvetett képzőművészeti illusztrálásán. Kellermann Emil a két világháború között kiállító volt a korszak mérvadó kulturális intézményében, a Tamás Galériában, munkássága azonban a háború után feledésbe merült – írták, hozzátéve, hogy életművének a Janus Pannonius Múzeumban őrzött darabjaival egy eddig felfedezetlen, a magyar szürrealizmus és groteszk expresszionizmus egyik izgalmas, méltatlanul ismeretlen alkotóját ismerheti meg a közönség.