Nem száradt el a zsidóság Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

Nem száradt el a zsidóság   Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

Nem száradt el a zsidóság Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

 

Hetiszakasz Breuer Péterrel ATV Vasárnap 1o.3o

Önnek mit is jelent Debrecen?

 

Sokat, alig 50 kilométerre innen születtem, Nyíregyházán. Akkoriban még gyakoribb volt, hogy a zsidó közösségek összejártak, mi már akkor megalakítottuk a régiókat, ami most lett megint divatos kifejezés. Nem kellett erőltetni semmit, hiszen a közelség kapcsán is élt ezzel a lehetőséggel a nyíregyházi és a debreceni zsidóság, főleg mi, akkori fiatalok kerestük egymás társaságát. Amikor kamaszodtunk, akkor volt, hogy másod-, harmadnaponként jöttünk, főleg az, aki ide udvarolt. Persze a nagyobb eseményekre is, mint Purim, Chanuka, átjöttünk egymáshoz. Igaz, akkor sokkal hosszabbnak tűnt, mint ma.

 

Most milyen gyakorisággal látogat el Debrecenbe, illetve Nyíregyházára?

 

Szülővárosomba évente két-három alkalommal, részben baráti látogatásra, sajnos rokonok már nincsenek, de elmegyek a mártír-megemlékezésekre is, hiszen 12 rokonom is a Holocaust áldozata lett. Debrecenbe is igyekszem ellátogatni.

 

Önnek mit jelent ez a konferencia, ahol immár 15. alkalommal jelennek meg a történelmi Magyarország zsidó szervezetei? Milyen érzést jelent ez a budapesti közösség vezetőjének?

 

Ez egy felemelő érzés, mert emlékszem például, hogy 1956 után szinte a teljes nyíregyházi hitélet elment Magyarországról, akkor egy eléggé kilátástalan helyzetben éltünk. Nem tudtuk, hogy milyen lesz a zsidóság jövője. Én büszkén vállalom, hogy közreműködhetek abban, hogy nem száradt el a zsidóság a viharokban. Azt gondolom, apám nagyon büszke lenne ezért is rám. Tizenötödik alkalommal rendezzük meg a határontúli találkozót, mindig jó kedvvel, hasznosan, még akkor is, amikor például idén, megemlékezünk a Holocaust 70 évvel ezelőtti borzalmairól. Azt is fontosnak tartom, hogy a konferencián a különböző egyházak, a város vezetése is megszólalt. Mindenhol a megemlékezések őszinte hangját látom és hallom, persze azt is el kell mondjuk, hogy a halottainkat visszahozni nem tudjuk, ahogy az egykor volt boldog békeidőket sem.

 

Ön a Budapesti Zsidó Hitközség mellett, a Frankel Leó utcai zsinagóga elnöke is. Hogy hívják majd jövőben ezt?

 

Hónapokkal ezelőtt valóban volt egy pánikhangulat, azonban remélem, hogy – talán a mi tiltakozásunknak is köszönhetően – az utca továbbra is Frankel Leó nevét viseli, ahol a mi zsinagógánk teljes fényében, családi jellegét is megtartva működik.

 

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV június 22-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter