Dzsihád: Irán aggódik Európa biztonsága miatt

Dzsihád: Irán aggódik Európa biztonsága miatt

Iráni kormánytagok szerint a Nyugat szíriai stratégiája végzetes lehet Európa számára. Teherán szerint az amerikaiak felbátorították a radikális szunnitákat, és a Szíriából hazatérő nyugat-európai dzsihádisták már az öreg kontinenst fenyegetik.

„Szíriában Irán és a vele szövetséges Basár el-Asszad elnök nyerte meg a háborút. A szíriai rezsimet támadó ellenzék és az őket támogató Egyesült Államok elbukott” – nyilatkozták vezető iráni kormánytisztviselők a brit The Guardiannek.

A Teheránban adott interjúsorozatban vezető iráni külpolitikusok úgy vélekedtek, hogy a Nyugat Szíria-stratégiája csupán a szélsőségesek bátorítására és káosz létrehozására volt jó, de végül visszaütött, mivel most a kormányzati erők állnak nyerésre, az ellenzék egyes elemei pedig Európát fenyegetik.

„Szíriában mi győztünk” – jelentette ki Aleddin Boruzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke. „A rezsim marad, az amerikaiak pedig csatát vesztettek” – tette hozzá.

Szíria népére a szunnita muzulmán országok által felfegyverzett és pénzelt, al-Kaidához köthető dzsihádista csoportok és személyek tevékenysége jelentette a legnagyobb fenyegetést – közölte Boruzserdi. Sok külföldi fegyveres ugyanakkor – például, akiket Angliából vagy más európai országokból toboroztak Szíriába – hamarosan visszatérhet hazájába.

„Aggaszt minket Európa biztonságának a jövője” – fűzte hozzá az iráni politikus.

Amir Mohebbian, az iráni konzervatívok stratégája és a kormány egyik tanácsadója közölte: „könnyen megnyertük a ’játékot’ Szíriában. Az Egyesült Államok nem érti Szíriát. Az amerikaiak le akarták váltani Asszadot, de kire? Csak a szélsőségeseket erősítették meg, és ezzel rontották a biztonságát. Elfogadjuk, hogy Szíriában változásra van szükség, de fokozatosan. Különben káosz lesz.”

A síita Irán Asszad fő támogatója a térségben, és állítólag már dollármilliárdokat költött a damaszkuszi rezsim támogatására a 2011 márciusa óta tartó kormányellenes felkelés során. Oroszországgal, a rezsim legnagyobb fegyverszállítójával együtt Irán következetesen kiállt a kormányellenes felkelők szorításában kormányzó Asszad mellett.

Amerika a felkelőknek szállít

Az elmúlt hetekben amerikai gyártmányú harckocsi-elhárító fegyvereket kapott a Szabad Szíriai Hadsereg egy olyan „próbaprogram” keretében, amelyben azt tesztelik, hogy a mérsékelt szíriai felkelők képesek-e „felelősségteljesen” alkalmazni a korszerű fegyvereket és egyben azt is megakadályozni, hogy azok szélsőséges csoportok birtokába jussanak. Ezt hétfőn közölte a The Daily Beast amerikai hírportál a Washingtonban tárgyaló Abdul-Ilah al-Basir dandártábornokra, a szíriai ellenzéki Legfelsőbb Katonai Tanács vezetőjére hivatkozva. Basir szerint az Ahmad el-Dzsarba, a Szíriai Ellenzéki Koalíció elnökének vezetésével az amerikai fővárosban tárgyaló küldöttség fő célja az, hogy az Aszad-rezsim ellen harcoló mérsékelt lázadó erők légvédelmi eszközöket kapjanak az Egyesült Államoktól. Basir a hírportálnak nyilatkozva elismerte: az Egyesült Államoknak jelentős szerepe van abban, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg egyes egységei korszerű fegyverekhez jutottak. A tábornok hangsúlyozta: a TOW tankelhárító rakéták alkalmazásának „elég bizalmat kell teremtenie az amerikai kormányban ahhoz, hogy elkezdjen légvédelmi fegyvereket is biztosítani”. (MTI)

Mazsíd Taht-Ravansi iráni külügyminiszter-helyettes szerint elsődleges céljuk az, hogy a következő hónapban esedékes szíriai elnökválasztás előtt helyreállítsák az ország stabilitását. „A szélsőségeseknek és a zűrzavarnak megálljt kell parancsolni. A szélsőségeseket ellátó országoknak be kell fejezni ezt a fajta segítségnyújtást – közölte.

basár el-asszad elnök Basár el-Asszad elnök

„Irán jó kapcsolatokat ápol Szíria kormányával, bár ez nem jelenti azt, hogy hallgatnak is ránk” – fogalmazott Ravansi. A politikus nyugati hírszerző ügynökségek állítása ellenére tagadta, hogy Irán fegyverekkel és az Iráni Forradalmi Gárda katonáival segítette a rezsimet. „Irán a diplomácia szintjén van jelen Szíriában. Ebben semmi szokatlan nincs. Nem szükséges fegyverrel támogatnunk a szíriai kormányt” – tette hozzá.

Irán annak ellenére, hogy befolyással bír Damaszkuszra és a kormány oldalán harcoló libanoni Hezbollah síita terrorcsoportra, szinte teljesen ki lett zárva a nemzetközi béketárgyalásokból. Az Egyesült Államok és a britek azért emeltek kifogást a perzsa állam részvételével szemben, mivel Teherán nem fogadja el azt az előfeltételt, hogy Asszad elnöknek le kell mondania.

2013-ban Barack Obama amerikai elnök légi- és rakétatámadással fenyegette meg az Asszad-kormányt, azzal vádolva Damaszkuszt, hogy vegyi fegyvereket vetett be, az utolsó pillanatban azonban – miután Vlagyimir Putyin orosz elnök egy diplomáciai megoldással kihúzta Obama alól a szőnyeget – visszavonult; ezt Teherán és Damaszkusz úgy értékelte, hogy Washington nem egészen elkötelezett a háború megnyerésében.

„Szerintem az amerikaiak nagy hibát követtek el Szíriában és úgy vélem, hogy ezzel tisztában is vannak, de ezt sohasem fogják beismerni” – közölte Mohammad Marandi, a Teheráni egyetem professzora a brit lappal.

Dzsihádistákat fogtak el Franciaországban

Letartóztatott több olyan feltételezett dzsihádistát kedden a francia rendőrség elitalakulata és a csendőrség Strasbourgban, akikről azt valószínűsítik, hogy a közelmúltban Szíriában jártak – közölték kedden rendőrségi források. A kelet-franciaországi város La Meinau negyedében őrizetbe vett hat ember esetében először azt akarják a nyomozók ellenőrizni, hogy 2013 végén megfordultak-e Szíriában. Az Europe 1 kereskedelmi rádió úgy értesült, hogy a fiatalemberek „hivatalosan” a szomszédos Németországból indultak tavaly decemberben Dubaiba nyaralni, de valójában Törökország déli részére utaztak, ahonnan egy szíriai dzsihádista kiképzőtáborba mentek tovább. Onnan „néhány hete” jöttek haza. Az úttal kapcsolatban az aggódó szülők tájékoztatták a hatóságokat. A rádió által készített helyszíni tudósítás szerint a francia csoportból ketten meghaltak Szíriában, a többiek azt követően tértek haza. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a rendőrségi akcióról elmondta: az újabb demonstrációja annak, hogy a kormány teljes eltökéltséggel harcol a terrorizmus és a fiatalok „erőszakos radikalizációra” való toborzása ellen. A kormány május elején azt közölte, hogy jelenleg 285 francia állampolgár vesz részt a szíriai harcokban, számuk az elmúlt fél évben 75 százalékkal emelkedett, hasonlóan más európai országokból induló fiatalokkal.

„Ha 2012-ben elfogadták volna Kofi Annan ENSZ-különmegbízott tervét, és tűzszünet valamint egy nemzetközileg megfigyelt választások fejében elfogadja, hogy Asszad a helyén maradjon, minden másképpen alakul” – vélekedett a professzor. „Irán őszintén hitte, hogy nincs más választása, mint Asszad kormányának támogatása. Bármi más Szíria összeomlásához vezetett volna, amely így a szélsőségesek kezébe kerül” – tette hozzá.

Becslések szerint, a szíriai konfliktus kezdete óta több mint 150 ezren vesztették életüket, és legkevesebb 9 millió ember vesztette el otthonát, milliók pedig el is menekültek a konfliktus sújtotta közel-keleti országból.

atv.hu / The Guardian