Dr. Gurmai Zita: az e-segélyhívóval a fokozottabb biztonságért

Dr. Gurmai Zita: az e-segélyhívóval a fokozottabb biztonságért

 Strasbourg, 2014. február 25.

 

A jövő évtől minden, az Európai Unióban értékesített új autóban olyan segélyhívónak kell lennie, amely baleset esetén automatikusan riasztaná a mentőszolgálatokat. Az erről szóló jelentésről a szerdai plenáris ülésen szavazott az Európai Parlament.

                                                                                                                        

A rendszer lényege, hogy baleset esetén azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívót és híváskor a rendszer automatikusan továbbítja a baleset helyszínére vonatkozó adatokat a mentőszolgálatoknak.

 

A plenáris vitán dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő elmondta: a jelentés célja az volt, hogy egy uniós szintű segélyhívó rendszert hozzanak létre, amely nyilvános, egyszerű és elérhető mindenki számára. Az átfogó stratégia három szabályozási megközelítést foglal magába: a járműrendszereket, a távközlési hálózatokat és a közbiztonsági válaszpontokat (KBVP). A segélyhívó ezért hozzájárul a közúti közlekedésbiztonsági akcióprogram által bevezetett új célhoz, hogy csökkenjen a sérülések száma Európában.

 

A képviselő hangsúlyozta: „Ahhoz, hogy a rendszer időben és hatékonyan tudjon működni, illetve annak érdekében, hogy a segélyhívó stratégiát teljes mértékben végre tudják hajtani, alapvető fontosságú, hogy a tagállamok frissítsék közbiztonsági válaszpontjaikat. Ez a prioritás számunkra, hogy a KBVP pontok és az e-segélyhívó rendszer készen álljon 2015-re.

 

Gurmai Zita kiemelte, hogy szükség van egy uniós szintű figyelemfelhívó kampányra, amely elmagyarázza az állampolgároknak az új rendszer fontosságát és funkcióit. A képviselő szerint az e-segélyhívó rendszerrel megvan a lehetőségünk, hogy életeket mentsünk és csökkentsük a sérüléseket az európai utakon.