Orbán a Mazsihisznek: kampány van, nem tudunk most higgadtan tárgyalni

Orbán a Mazsihisznek: kampány van, nem tudunk most higgadtan tárgyalni

Orbán Viktor válaszolt a Mazsihisznak, a levélben azt javasolja, hogy a párbeszédet „a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után” folytassák.

„Február 15-én, a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, hogy a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak” – fogalmaz Orbán Viktor kormányfő abban a válaszlevélben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének küldött, és amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el csütörtökön az MTI-hez.

Orbán Viktor válaszlevele a Mazsihisz vezetőinek

A miniszterelnök a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) korábbi levelére válaszolt.

A dokumentum ezen a linken érhető el pdf formátumban.

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/orban-viktor-valaszlevele-a-mazsihisz-vezetoinek

Orbán Viktor megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy „a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját”. Ezért a miniszterelnök a levélben azt javasolja, hogy a párbeszédet „a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után” folytassák.

A miniszterelnök írásában hangsúlyozza, „kormányaim, az előző és a mostani is, zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal szemben, nyitottsággal, együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezni akarók és az emberi méltóság hívei felé”.

Orbán Viktornak írt levelükben a Mazsihisz vezetői társadalmi párbeszédet javasoltak a megszállási emlékművel kapcsolatban. A szerdai Magyar Közlönyben az jelent meg, hogy május végére módosították a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét. A Mazsihisz elnöke, Heisler András a Népszabadságnak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „nem oldódott meg semmi„.

 

Szerző: MTI/hvg.hu / bpi.hu