Szabó György, az országszerte 76 telephelyen működő FŐKEFE ügyvezető igazgatója

Megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci esélynövelése Vas megyében

Országosan több mint másfél ezer megváltozott munkaképességű dolgozóját képzi a FŐKEFE Nonprofit Kft., hogy elősegítse munkaerő-piaci esélyük növekedését. Ez Vas megyében összesen kétszáz főt érint, kétharmad részben a megyeszékhelyen. Az erről tartott szombathelyi sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester elmondta, mindez egybecseng „Szent Márton városa” hagyományával, amely a rászorulók segítése. Hozzátette, abba, hogy munkaalapú társadalom megteremtése zajlik, beleértendő az itteni fogyatékossággal élők munkahelyteremtése, képzése is. Üdvözölte, hogy a képzés 128 szombathelyi embert is elér.

Szabó György, az országszerte 76 telephelyen működő FŐKEFE ügyvezető igazgatója a Rumi úti termelési-képzési központban arról szólt, hogy az általa irányított állami nagyvállalat foglalkoztatja a legtöbb – 3500 – megváltozott munkaképességű embert hazánkban. Ugyanez mondható el Vas megye térségére nézve, ahol a létszám több mint 1100 fő. Ráadásul Budapest után a legtöbb FŐKEFE-munkavállaló Szombathelyen dolgozik. Az itteni dolgozók bizonyítják, hogy megfelelő körülmények között a fogyatékossággal élő emberek értékes termelőmunkát végeznek. Példaként hozta fel, hogy Szombathelyen világcégek számára gyártanak autóelektronikai cikkeket, lámpákat, csomagolódobozokat, felmosómopokat, Körmenden pedig orvosi infúziószerelékeket. Kifejtette, a Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV) elnevezésű, Új Széchenyi Terv keretében zajló projekt része az oktatótermek kialakítása is, ez megyeszerte 26 millió forintot tesz ki.

Bernáth Ildikó, a projektet támogató Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke közölte, a munkavállaláshoz szükséges készségek elsajátítását célzó alapvető képzések már csaknem egy éve folynak, újabban pedig elindultak a szakmai képzések is. Ezek a térségben a következők: számítógép-kezelő, call centeres, vagyonőr, piackutató- termékfejlesztő, minőségellenőr, OKJ-s szintű tisztítástechnikai szakmunkás, OKJ-s kerti munkás, OKJ-s parkgondozó, illetve papírtermék-készítő. Bernáth Ildikó az egész, mintegy öt milliárd forintos projektet illetően hangsúlyozta: „Még soha nem volt hazánkban olyan képzési program, amely ennyi megváltozott munkaképességű embert mozgósított volna országos lefedettséggel. Adatai szerint a foglalkoztatási rehabilitációt megvalósító három állami cég (FŐKEFE, KÉZMŰ, ERFO) összesen mintegy 5000 dolgozóját vonta a projektbe. A különféle képzések 96 telephelyen folynak, 80 százalékban vidéken.