Eu Parlament: nem zárhatók ki a Szíria elleni elrettentő lépések

Sajtóközlemény – Parlament: nem zárhatók ki a Szíria elleni elrettentő lépések

Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Parlament: nem zárhatók ki a Szíria elleni elrettentő lépések

A vegyi fegyverek szíriai használata háborús bűntett és az emberiség elleni bűn, amely esetleges elrettentő lépéseket sem kizáró, egyértelmű, erőteljes és közös választ kíván: így fogalmaztak a képviselők a csütörtökön megszavazott parlamenti állásfoglalásban. Az EU-nak a régiós feszültségek csökkentésére kell törekednie, és fokoznia kell a szíriai menekültek segélyezését.

A képviselők mélyen elítélték a többszáz civil halálát okozó, 2013. augusztus 21-i vegyi fegyveres támadást Damaszkusz külvárosában, és a vegyi fegyverek további, szíriai vagy egyéb helyen történő használatának megelőzésére szólítanak fel. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Biztonsági Tanácsának a lehető leghamarabb le kell zárnia a szíriai vegyifegyver-használatot vizsgáló ENSZ ellenőrök munkáját, jelentették ki. A Parlament támogatja azt a javaslatot, hogy Szíria minél hamarabb szolgáltassa be megsemmisítésre vegyi fegyvereit a nemzetközi közösségnek.

Az ENSZ-nek lépnie kell

A nemzetközi közösség ultimátumát az ENSZ Biztonsági Tanácsának kötelező érvényű állásfoglalásnak kell megerősítenie, amely be nem tartása esetén az ENSZ Alapokmányában felsorolt eszközök mindegyike bevethető.

A Parlament szerint a Biztonsági Tanács állandó tagjaként Oroszországnak és Kínának is felelősséggel tartozik a szíriai válsággal kapcsolatos közös álláspont kialakításáért és a válság diplomáciai megoldásáért. Ha a Biztonsági Tanácsban tartósnak bizonyul a patthelyzet, a kérdést az ENSZ Közgyűlése elé kell vinni, hangsúlyozták a képviselők.

A szír válság tartós megoldása csak a nemzetközi közösség által támogatott, nyílt politikai folyamat révén érhető el, szögezték le a képviselők. A Parlament lemondásra szólította fel Bassar Asszad szír elnököt.

Több segélyt a menekülteknek

Az Európai Uniónak vállalnia kell humanitárius felelősségét és több forrást kell szánnia a szíriai menekültek megsegítésére, fogalmaztak a képviselők, akik a humanitárius segély és segítség célba juttatásának biztosítására szólították fel a konfliktus szereplőit.