Tíz nap a zsidó kultúra jegyében: klezmer, jiddis, kántor, jazz, nemzetközi és hazai sztárokkal, színházzal és sok meglepetéssel.

Közeleg a Zsidó Nyári Fesztivál

Tíz nap a zsidó kultúra jegyében: klezmer, jiddis, kántor, jazz, nemzetközi és hazai sztárokkal, színházzal és sok meglepetéssel.

Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata, a Zsidó Nyári Fesztivál 16 éves. Másfél évtized alatt a Zsidó Nyári Fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek és elismeri a közönség.  A Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ 1998-ban rendezte meg az első fesztivált, amelynek központi helyszíne Európa legnagyobb és egyik legcsodálatosabb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga, amely nemcsak Budapest egyik fő látványossága, hanem a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe is.

Zsidó Nyári Fesztivál (Forrás:ZSNYF)

2013. augusztus 25 – től szeptember 2 – ig 10 helyszínen, közel 30 produkcióval várja a fesztivál az érdeklődőket, akik a népszerű, visszatérő művészek mellett számos új előadóval, programmal találkozhatnak. Augusztus 25 – én az elmaradhatatlan Budapest Klezmer Banddel kezdődik a Fesztivál és ugyanezen a napon az Urániában lép színpadra Bornai Tibor barátaival. A programsorozat vendége lesz a Muzsikás együttesk, Palya Bea, Lajkó Félix, akihez Roby Lakatos csatlakozik a Dohány utcai zsinagógában, Sharon Brauner, aki Tango Apassionata című műsorában ismert olasz slágereket énekel jiddisül, a Molnár Dixieland Band és a stuttgarti Asablea Mediterranean. Az ő vendégük Gerendás Péter és Somló Tamás lesz. Evergreen címmel Barbra Streisand legnépszerűbb dalait hallhatja a közönség 28-án a zsinagógában az 50 éve megjelent első lemezének jubileuma kapcsán Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea előadásában, és az ötven éves Stúdió 11 Zenekar közreműködésével. Nem múlhat el fesztivál Nemzetközi kántorkoncert nélkül, amelynek sztárvendége a fesztivál törzsközönsége számára már jól ismert David D’Or, és Shmuel Barzilai lesz. Dés László két estén is fellép: 28 – án az Urániában Dés András, Parti Nagy Lajos és Spiró György, míg 29 – én a Goldmark teremben Esterházy Péter lesznek a társai. Szűcs Gabi izgalmas vállalkozás elé néz, Amy Winehouse slágereket énekel swinges stílusban, szeptember 1-én pedig Rossini: Mózes című operájának koncertszerű előadására kerül sor a Dohány utcai zsinagógában fantasztikus szereposztással. A hazai sztárok mellett két izraeli operaénekes Ira Bertman és Yotam Cohen is vesz részt a magyarországi bemutatón, vezényel Pál Tamás.

A hagyományos helyszínekhez (Dohány utcai Zsinagóga, Frankel Zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem), idén az újonnan megnyíló Budapest Music Center is bekapcsolódik, ahol a berlini  Sharon Brauner, és  Ivri Lider izraeli sztár mellett a Budapest Ragtime Band lép majd színpadra, valamint a Városmajori Szabadtéri színpad, ahol Boban és Marko Markovics Orkestar ad fergeteges koncertet.

Augusztus 26 – án a Goldmark teremben a Klubrádió Ötös című műsorának műsorvezetői, Vicsek Ferenc vezetésével beszélgetnek aktuális társadalmi kérdésekről, míg 27 – én ugyanitt Karinthy – Kézdy emlékestet tart többek között Bíró Kriszta, Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza és Székhelyi József közreműködésével.