Megerősítette a kuvaiti fellebbviteli bíróság

Megerősítette a kuvaiti fellebbviteli bíróság szerdán annak az ellenzéki aktivistának a 20 hónapos börtönbüntetését, akit az emírre tett sértő Twitter-megjegyzései miatt ítéltek el.

Szara al-Daríszt május végén ítélték el első fokon Twitter-üzenetei miatt, amelyekkel a bíróság szerint megsértette Szabah el-Ahmad al-Szabah kuvaiti emírt. Büntetését akkor felfüggesztették 700 dollárnyi kaució ellenében.

A fellebbviteli bíróság döntése értelmében most börtönbe kell vonulnia, de még lehetősége van fellebbezni az ítélet ellen.

Darísz a második kuvaiti nő, akit Twitter-bejegyzések miatt ítéltek szabadságvesztésre. Júniusban hasonló vádak – az emír megsértése, a rezsim megdöntésére való buzdítás – miatt 11 év börtönbüntetést szabtak ki Huda al-Ajmira. Ez volt az eddigi legsúlyosabb ítélet egy ilyen jellegű ügyben.

A kuvaiti hatóságok tavaly októberben indítottak hadjáratot az interneten megjelenő ellenzéki hangok elfojtására. Az emír bírálata az állambiztonság elleni támadásnak minősül, és 5 év szabadságvesztéssel büntethető.