EP-előválasztási kampányba kezdenek az európai zöldek

EP-előválasztási kampányba kezdenek az európai zöldek

Az európai zöldpárt amerikai mintára előválasztást szervez a jövő évi európai parlamenti (EP-) választások előtt, amelynek két nyertese pályázhat a brüsszeli bizottság elnöki tisztségére – mondta Csiba Katalin és Meszerics Tamás, az előválasztásban részt vevő LMP választmányi tagja szerdán Budapesten újságíróknak.

A politikusok tájékoztatása szerint az előválasztáson indulni szándékozó jelölteknek októberben az európai pártcsalád öt tagjának támogatását kell elnyerniük a harmincháromból. Az előválasztást ezt követően az interneten bonyolítják november és február között, Magyarországról az LMP honlapján keresztül adhatják le voksaikat a magukat zöld értékelvűnek valló, 16 évesnél idősebbek.
Csiba Katalin hangsúlyozta, a zöldpártok kiemelten támogatják a fiatalok bevonását a politikába, emellett az előválasztáson női kvótát is alkalmaznak, ennek eredményeként a voksolás első nyertese a legtöbb szavazatot kapó női jelölt lesz, míg a másik elnökjelölt a legtöbb szavazatot szerző, bármely nemű induló lesz.
Meszerics Tamás elmondta: az előválasztás győztesei vezetik majd az európai zöldpártok EP-kampányát, ebben fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy felelős képviselőket csak jól megfontolt döntéssel választhatnak az állampolgárok.
A zöldek az Európai Parlamentben az Európai Szabad Szövetséggel alkotnak közös képviselőcsoportot.