A Raoul Wallenberg Emlékparkban

Megemlékezés a 2. világháború magyar zsidó mártírjaira a budapesti, Wesselényi utcai „Életfa” emlékműnél, a Raoul Wallenberg Emlékparkban

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója a II. világháború magyar zsidó mártírjaira emlékezve a budapesti, Wesselényi utcai „Életfa” emlékműnél, a Raoul Wallenberg Emlékparkban vasárnap délelőtt. Alábbiakban az eseményen elhangzott beszédet olvashatják.

Tisztelt Emlékezők!

Ezen az emlékművön, e szimbolikus fán, szimbolikus levelek vannak, de a rajtuk lévő nevek igaziak.

Nem elég az emlékmű, nem elég az elpusztítottak számának felírása.

Három generáció nőtt fel, három emberöltő telt el a holokauszt óta.

Egyre kevesebben vagyunk, akik láttuk, szenvedtük, túléltük a szörnyű tragédiát. Utódainknak és nekünk is 69 év után többet mondanak, sokkal többet jelentenek a nevek!

Mert mögöttük emberek állnak! Mi – ellentétben apáinkkal, nagyapáinkkal -, a zsidó mártírológiát nem csupán könyvekből ismerjük.

Mi szereplői, tanúi vagyunk e történelemnek, egyszerre lép elénk a régmúlt, a közelmúlt és a jelen.

Ez az emlékmű Jeremiás próféta szavaival – a köznéphez is szól.

Igen, ennek az emlékműnek szólnia kell: mindenkihez.

Azokhoz is, akik gyászolnak amíg élnek, azokhoz is, akiket a kegyelet, vagy az együttérzés hoz el esztendőről esztendőre ide.

De azoknak is üzen, akiknek ha erre visz az útjuk, le kell sütniük a tekintetüket, mert lelkiismeret furdalásuk van.

Az emlékezés és az emlékeztetés a túlélők kötelessége, ezt tesszük immár 69 esztendeje.

Az utóbbi években sajnos sokszor, másként emlékeztetnek bennünket az események.

Ahányszor azt halljuk: nem volt Auschwitz, EMLÉKEZÜNK.

Ahányszor ott látjuk nyilas egyenruhában menetelni a kopaszra nyírt neonácikat: EMLÉKEZÜNK.

EMLÉKEZÜNK, mert emlékeztetnek bennünket. Antiszemita írók, költők műveit a nemzeti alaptantervbe iktatják, és ezzel mérgezik a felnövő generációkat.

EMLÉKEZÜNK, mert Horthy-szobrokat avatnak.

EMLÉKEZÜNK, mert silány antiszemita szerzőkről neveznek el gyönyörű fővárosunkban utcát, teret.

EMLÉKEZÜNK, ha halljuk a futballmeccsek zsidózását.

 Ha antiszemita szavakat szór ránk a média – mi EMLÉKEZÜNK.

De EMLÉKEZÜNK akkor is, amikor valakit azért tüntetnek ki és azért ültetnek fát, nevét áldva, a szent városban Jeruzsálemben, mert üldözötteket mentett.

És EMLÉKEZÜNK akkor is, amikor olyan testvéreinkkel találkozunk, akik kolostorokban, keresztény templomok sekrestyéiben találtak menedéket.

És EMLÉKEZÜNK akkor is, amikor a katolikus egyház legfőbb méltósága bocsánatot kér az ellenünk elkövetett bűnökért és kijelenti, hogy a kereszténységgel nem fér össze az antiszemitizmus!

Tisztelt emlékezők!

Bonyolult, terhes világban élünk. Szívünkben ott hordozzuk a múltat, de a jövőre készülünk.

Büszkék vagyunk zsidóságunkra és jóleső érzéssel élünk e hazában.

Erőnkkel, tehetségünkkel, szorgalmunkkal ezt az országot szolgáljuk zsidó identitásunkkal, nincs félelem bennünk, de nem is hagyjuk megfélemlíteni magunkat.

Büszkék vagyunk öntudatos zsidóságukat vállaló fiataljainkra.

Tudjuk, hogy számíthatunk a nemzetközi zsidóságra. Tudjuk, hogy mellettünk áll Magyarország többségét alkotó tisztességes társadalom.

Mellettünk van a világ egyik legfejlettebb országa és társadalma, testvéreink Izrael népe.

Lödor vador – nemzedékről nemzedékre már a harmadik generáció is megszületett azóta, amikor azt hittük, hogy nincs tovább. Még élünk néhányan azok közül akik 69 évvel ezelőtt átéltük az átélhetetlent.

Lödor vador – azóta adjuk át utódainknak, hogy mit tettek velünk, hogy megaláztak, hogy megszégyenítettek, hogy gázkamrába küldtek, hogy elégettek.

De mintegy fél évszázad után a mécsesek, a virágok és a könnyek után már megtanultunk mosolyogni is.

Gyermekeinkben és unokáinkban gyönyörködni. Héber dalaikon – Ám Jisrael chai – elmerengeni izraeli élménybeszámolóikon,  örülni, nekik legalább megadatott és nézni amint egymás vállát átfogva hóráznak.

Lödor vador – 69 év után már azokról is beszélünk nekik, akik mentettek, akik miatt senki nem használhatja a fasiszta nép jelzőt. 69 év után megbékélésünk zálogaként nyugtázzuk fontos politikai tényezőktől a bocsánatkérést, a keresztény egyházaktól meg a megkövetést.

A holocaust azonban számunkra egyetlen percre sem feledhető. Mérhetetlen volt a veszteségünk, túl mély a fájdalmunk, a szenvedés a kín, ami meghaladott minden elképzelhetőt,

Vagyis nem az úgynevezett holokauszt-ipar, mint ahogy az új-nácik gúnyosan emlegetik a vészkorszakot, hanem az eredendő gyilkos indulat lett undorítóan borzasztóvá, hiszen a megöltek száma túlhaladta a megfoghatatlant.

Egyetlen gyilkosság is sok, hatmillió, benne a magyarországi hatszázezer szinte kimondhatatlan.

Hiszen mérnöki szisztémával, tábornoki igyekezettel pusztítottak el gázzal és tűzzel, éhséggel egy egész népet.

Mohácsot 1526 óta a magyar nemzet temetőjének tartjuk, persze joggal, de ott és akkor nem irtottak ki csecsemőt, kisgyereket, szülőasszonyt és idős embert; ez a különös nagyipari figyelem csak a zsidóknak jutott osztályrészül.

Hát akkor a gyászt, az emlékezést miért nevezi lekicsinylően egy parlamenti párt a – Jobbik holokauszt-iparnak?

Úgy látszik az emberietlenség sem akkor, sem most nem ismert határt………….

Igen ez a csodálatos emlékfa a Holocaustra emlékeztet. A SOÁ-ra. Az égő áldozatra és a rettenetre.

A Horthy Magyarország első, második és harmadik zsidótörvényére, a munkaszolgálatra, a vagonokra, a nyilasok és csendőrök rémuralmára, a Duna parti sortüzekre és a rámpára, a Maros utcai kórház betegeinek és orvosainak lemészárlására, az Árpádsávos zászlókra és a bakancsos egyenruhás járőrökre.

Mit is mondhatnánk ezek után itt az Emánuel emlékfa földig érő ágai mellet?

Hogy : NEM! és NEM! és NEM!, mert ezen az úton nincs, és nem lehet tovább. Senki ne feledje ezt a gettót már felszabadították egyszer a Szovjet csapatok. Éppen ezért a gyilkos hajlandóságú erőknek tudniuk kell: ők ezután is egyedül vannak! Európa a szabad világ ellenük fordult és mindig ellenük lesz.

Igen ezt üzeni nekünk Emánuel emlékfája. És kérem Önöket erre az üzenetre gondoljanak azok is akik nem akarnak visszatérni a sötét múlt felégetett világába.

Lödor vador– szóljon az üzenet az utánunk jövőkhöz: megbocsájtani nincs jogunk, de a megbékélés már a mi feladatunk is. 69 év után költözzön béke a lelkünkbe.