A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást szombaton Kairóban

A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást szombaton Kairóban – jelentette be a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció.

imgres.jpg

Közlése szerint három nappal az egyiptomi hatalomváltás után Adli Manszúr ideiglenes államfő nevezte ki a megbuktatott iszlamista kormány ellenzékének vezetői közé tartozó Mohamed el-Baradeit egy jövendő ideiglenes kormány vezetőjévé.

A korábbi hírek alapján lehetett sejteni, hogy Adli Manszúr ideiglenes államfő személyi kérdésekkel is foglalkozni fog a nap folyamán, mivel mihamarabb sínre kell helyeznie az ország irányításának ügyét, különös tekintettel az elmúlt napok véres összecsapásaira. A belpolitikai helyzet alapos megvizsgálása érdekében Manszúr szombaton összeült a biztonsági kérdésekért felelős vezetőkkel, nevezetesen Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, a hadsereg főparancsnokával és Mohamed Ibráhim Juszef belügyminiszterrel.

Külön találkozott Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikussal, valamint Galal Morrával, az ultrakonzervatív an-Núr párt főtitkárával, és közös asztalhoz ült a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció három tagjával is. A hírügynökségek már azt is jelezték, hogy az ideiglenes államfő az elnöki hivatalba hívatta Mohamed el-Baradeit.

A megbuktatott Mohamed Murszi volt elnököt támogató, az iszlamista Muzulmán Testvériség politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja egyik vezető tisztségviselője révén szombaton bejelentette: elutasítja Baradei kinevezését. „Elutasítjuk ezt a puccsot és mindazt, ami hozzá kötődik, beleértve Mohamed el-Baradei személyét is” – hangoztatta a tisztségviselő.

Katonai, politikai és diplomáciai források eleve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatóját tartották a legesélyesebbnek erre a posztra. Az ellenzék korábban őt választotta képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában.

Megfigyelők szerint Mohamed el-Baradei személyét elfogadják a nyugati kormányok is, amelyek eddig kerülték, hogy Murszi eltávolítását katonai puccsnak minősítsék.