Kurd tüntetők rendőrökkel csaptak össze vasárnap Törökország délkeleti részében

Kurd tüntetők rendőrökkel csaptak össze vasárnap Törökország délkeleti részében, ahol tüntetésekre készülnek az emberek, hogy reformokra bírják rá a kormányt.

Az összecsapások Sirnak tartomány Cizre nevű körzetében robbantak ki, ahol több százan az utcákra vonultak, autógumikat égettek és lezártak egy fontos útvonalat. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be ellenük.

Pénteken a rendőrök agyonlőttek egy fiatalt, aki a jobbára kurdok lakta Diyarbakirban egy csendőrőrs építése ellen tiltakozott.

Ez volt a legsúlyosabb incidens a kurdok és a hatóságok között azóta, hogy márciusban a kurd területek önállóságáért küzdő Kurd Munkáspárt (PKK) vezetője, Abdullah Öcalan tűzszünetet hirdetett. A tüntető lelövése kisiklathatja a megbékélési folyamatot.

A törökországi kurdok képviseletét felvállaló Béke és Demokrácia Párt vasárnapra tüntető meneteket hirdetett meg, és sokan tartanak attól, hogy az események erőszakba torkollanak majd.

Szombaton este mintegy tízezren tüntettek az isztambuli Taksim térnél, de a rohamrendőrség két óra elteltével kiszorította őket. Ennek a kormányellenes tüntetésnek eredetileg nem volt köze a kurdok ügyéhez, de a pénteki incidens hallatán az emberek rokonszenvüket fejezték ki a kurdok iránt.

A PKK 1984-ben fogott fegyvert a török állam ellen, amelyből ki akarta hasítani az önálló kurd hazát, de újabban csak az autonómia követelésére szorítkozik. Fegyveresei már megkezdték kivonulásukat Törökországból az észak-iraki kurd területre. A török-kurd konfliktusban becslések szerint 40 ezren vesztették életüket.