Megemlékezés a holokauszt évfordulóján, Zalaegerszegen

Megemlékezés a holokauszt évfordulóján, Zalaegerszegen

 

Horváth A. Attila / Zalai Hírlap
„A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit” – ez a molinóra nyomtatott Edmund Burke-idézet fogadta vasárnap a holokauszt-gyászmegemlékezés résztvevőit a zalaegerszegi zsinagógában.

A 69. évfordulón koszorúzással, megemlékezéssel és gyászimával rótták le kegyeletüket a résztvevők a holokauszt több mint 1200 helyi áldozata előtt. A gyászmegemlékezés – amelyet a városi zsidó hitközség és az önkormányzat szervezett – gyertyagyújtással kezdődött, majd a soá társadalmi hátterét felidéző és mai megítélését elemző beszédek hangzottak el a zsinagógában.

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség képviseletében Siklósi Vilmos elnök (képünkön), a megyei közgyűléstől Nagy Tamás, a városi önkormányzat részéről pedig Doszpoth Attila alpolgármester emlékezett és emlékeztetett a vészkorszakra.

zalaegerszeg_mártír_2_1.jpg

Schönberger András főrabbi beszédében úgy fogalmazott: egyedül a Teremtő képes arra, hogy ítéletet mondjon emberek és népek felett, és ő tud belelátni a szívekbe, ezért hozzá fordulunk a gyász perceiben.

– Azokra emlékezünk, akiket kitaszítottak, akik elveszítették vagyonukat, hazájukat, s akiket végül haláltáborokba hurcoltak (…) Pedig ezek az emberek a magyar kultúrán nőttek fel, magyarnak vallották magukat – fejtette ki a főrabbi. Mint mondta, minden bűn bűn marad, legyen bármilyen színezetű. Tagadni, átírni és feléleszteni e tetteket: ennél nagyobb bűn nincs.

A beszédeket követően a zsinagóga emléktáblájánál, majd a mártír emlékműnél koszorúztak a résztvevők, a temetőben pedig gyászima hangzott el. A megemlékezésen pártok, egyházak, közintézmények és társadalmi szervezetek is képviseltették magukat.