Rogán: Érdemes élni a lehetőséggel

Rogán: Érdemes élni a lehetőséggel
Érdemes élni a lehetőséggel, és minden határon túli politikai szervezetnek érdemes a választási részvételre buzdítania a magyar közösség tagjait – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombaton az RMDSZ 11. kongresszusát záró csíkszeredai sajtóértekezleten.
 

Törvénytervezetet nyújt be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román törvényhozásban Székelyföld területi autonómiájáról – fogalmazott az eseményen Kelemen Hunor, a szövetség elnöke, s fontosnak nevezte, hogy az eddigieknél részletesebb tervezet kerüljön a parlament elé.

Az RMDSZ-nek meg kell teremtenie mind a területi, mind a kulturális autonómia jogi kereteit, ennek érdekében a magyar politikai tényezőknek meg kell állapodniuk, hogy csatározásaikban az autonómia ügyét nem használják fegyverként – hangoztatta Kelemen Hunor elnöki beszámolójában.

Olyan hallgatólagos vagy írásos megállapodást kellene kötni, amelyet mindenki elfogad, „mert a legtöbb kárt akkor tudjuk okozni egymásnak, és különösen a mi közös ügyünknek, ha azt a látszatot keltjük, hogy vannak igazi autonómiaharcosok és vannak olyanok, akik ezzel szemben állnak” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ-nek partnereket kell keresnie a román társadalomban, az európai példákra és az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés ígéreteire hivatkozva.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: Románia alkotmányának módosítása nem kényszer, hanem lehetőség arra, hogy Románia leszámoljon a nemzetállam 19. századi fogalmával, és a nemzeti közösségek államává lépjen elő. „Olyan alkotmányt akarunk, amely végre államalkotó tényezőként ismeri el a nemzeti kisebbségeket, amely szabad használatot biztosít nemzeti szimbólumainknak, és amely megteremti a közösségi autonómia lehetőségét. Szorgalmazzuk továbbá, hogy a hivatalos román nyelv mellett regionálisan a kisebbségek nyelve is legyen hivatalos” – hangoztatta Kelemen.

A kormány támogatja a határon túli magyar közösségeket

A kongresszust a magyar kormány és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében üdvözlő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rámutatott: az anyaország abban érdekelt, hogy Románia sikeres legyen, és az erdélyi magyarság szülőföldjén otthon érezze magát.

Semjén Zsolt nyomatékosította: a magyar kormány alkotmányos felelősséget visel a határon túli magyar közösségekért, támogatja őket céljaik elérésében. Ha más nemzetiségeknek lehet területi autonómiájuk az EU-ban, akkor a magyaroknak is lehet. „Nem vagyunk alábbvalók egyetlen más nemzetnél sem” – jelentette ki.

A Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely garantálja, hogy a romániai magyarok az ország részei, egyenlő és legitim polgárai – mondta az RMDSZ kongresszusán Victor Ponta román miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke.

Ponta hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy a román kormány mindig párbeszédet folytasson az RMDSZ-szel, mint a magyar közösség egyetlen választói legitimitással rendelkező képviseletével.

Érdemes buzdítani

Rogán Antal, a Fidesz-frakció vezetője „a Kárpát-medence legnagyobb és legerősebb magyar politikai érdekképviseletének” tolmácsolta pártja üzenetét. Az erdélyi magyarok céljainak magyarországi támogatása mellett a jövő évi magyarországi választásokra is kitért. Rogán Antal elmondta, érdemes élni a lehetőséggel, és minden határon túli politikai szervezetnek érdemes a választási részvételre buzdítania a magyar közösség tagjait.

Az RMDSZ kongresszusát Crin Antonescu a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt elnöke, Vasile Blaga az ellenzéki Demokrata Liberális Párt, Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök, a Polgári Erő elnöke, Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is köszöntötte. Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martens videoüzenetet küldött a résztvevőknek.

Az RMDSZ által „feladatkijelölőnek” nevezett, program- és alapszabály-módosító kongresszuson a küldöttek programdokumentumot fogadtak el a szövetség alkotmánymódosító javaslatairól, a romániai régiók megszervezéséről, az RMDSZ Székelyföld-, illetve szórvány-stratégiájáról, a kisebbségvédelmi szabályozást szorgalmazó európai polgári kezdeményezésről. A kongresszus dokumentumban utasította el a magyar közösséget ért sorozatos támadásokat, és kijelentette: minden demokratikus eszközzel kiáll a jogalap nélkül meghurcolt felelős tisztségviselői mellett.