Vagonkiállítás nyílt Kassán

Az Élet Menete Alapítvány június 2-ig tartó kiállítása a II. világháborús pusztítás áldozatairól és az embermentő segítőkről, Kassán Salkaházi Sáráról emlékezik meg magyar
és szlovák nyelven.Kassa, idén Európa kulturális fővárosa, az 58. város, ahol az Élet Menete Alapítvány utazó  múzeuma látható. A kassai pályaudvaron megtekinthető megrázó és informatív kiállítás  emléket állít a több ezer főt számláló, szinte teljes egészében elpusztított kassai magyar zsidóság mellett a mártírhalált halt, kassai születésű Salkaházi Sárának is, aki a Szociális Testvérek Társasága rend tagjaként százával mentette a zsidó üldözötteket 1944-ben.  A  nyilasok letartóztatták, és Budapesten kivégezték. Salkaházi Sárát 2006-ban a katolikus egyház Boldoggá avatta. 2013-ban Kassa városa szobrot állított vértanú szülöttjének.
A magyarországi Élet Menete Alapítvány vagonkiállításának megnyitóján részt vettek Kassa város vezetői, Richárd Rási, Kassa polgármestere, Jan Jakubov, alpolgármester, a magyar és a szlovákiai zsidóság képviselői, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország Kassai főkonzulja, hogy együtt mondjanak nemet a nácizmusra!

Az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása 2007 márciusa óta járja Magyarország városait, és egy-egy alkalommal, mint most is, a környező országok nagyobb városaiban is láthatók a megrázó dokumentumok. A pályaudvarokon eredeti vagonban rendezett tárlatot eddig több százezer látogató látta, s a látogatók főképp fiatalok, iskolások.
A kassai pályaudvaron látható vagon kiállítás június 2-ig tekinthető meg. Egyedi és csoportos látogatók vezetést is igényelhetnek.

Forrás: Élet Menete Alapítvány Sajtóközlemény