Elutasította Mohamed Murszi államfő, hogy tárgyalásokat kezdjen hét egyiptomi rendőr, illetve katona elrablóival.

Elutasította Mohamed Murszi államfő, hogy tárgyalásokat kezdjen hét egyiptomi rendőr, illetve katona elrablóival.

Az emberrablók – feltételezések szerint egy Sínai-félszigeti beduin csoport tagjai – vasárnap tették közzé a YouTube videomegosztó portálon azt a felvételt, amelyen a három rendőr és a négy katona volt látható bekötözött szemmel, illetve tarkóra tett kézzel. Az egyik túsz Mohamed Murszi államfőt arra szólította fel, hogy engedjen az emberrablóknak.

Vasárnapi nyilatkozatában az elnök azonban elutasította ezt. „Bűnözőkkel semmilyen tárgyalást nem folytatunk” – jelentette ki.

A túszejtésre még csütörtökön került sor, amikor fegyveresek a Sínai-félszigeten magukkal hurcolták a rendőröket, illetve a katonákat. A támadók egy ellenőrzőpontnál ütöttek rajta a biztonsági erők konvoján a Sínai-félsziget északi részén.

Egyelőre nem ismert, hogy az emberrablást kik követték el. A MENA hivatalos hírügynökség értesülése szerint az emberrablók olyan őrizetesek szabadon engedését próbálják elérni, akiket a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Aris város egyik rendőrősén tartanak fogva.

Az egyiptomi kormány igyekszik helyreállítani a központi hatalmat az Izraellel szomszédos Sínai-félszigeten, ahol Hoszni Mubarak elnök 2011-es elűzése óta hatalmi űr tátong.

Radikális iszlamisták ezt kihasználva a félsziget északi részéről kiindulva több támadást intéztek egyiptomi és a határ túloldalán izraeli célpontok ellen. A támadók általában beduinok, akik már számos külföldit elraboltak – köztük áprilisban egy magyar katonai megfigyelőt -, hogy fogolycserével elérjék bebörtönzött társaik szabadulását.