Az amerikai kormánytag villámlátogatásra érkezett az egyiptomi fővárosba,

Az országban megkezdett reformok folytatására és a regionális stabilitás erősítésének segítésére sürgette az egyiptomi vezetést Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szerda este Kairóban.

Az amerikai kormánytag villámlátogatásra érkezett az egyiptomi fővárosba, ahol mások mellett Mohamed Murszi elnökkel és Abdel-Fattah esz-Szisszi védelmi és hadiipari miniszterrel folytatott tárgyalásokat. Hagel hangoztatta, hogy Washington támogatja a politikai és demokratikus reformokat Egyiptomban. Értésre adta, hogy ezekben az amerikai vezetés eszközt lát a térség stabilitásának növelésére is.

Szisszivel találkozva Hagel méltatta az egyiptomi hadsereg „felelős” hozzáállását a politikai változásokhoz, különösen abban az időszakban (2011 februárjától tavaly nyárig), amikor átmenetileg a katonaság irányította az országot.

Kitértek a kétoldalú katonai együttműködés fejlesztésének lehetőségeire is. Az amerikai kongresszus megosztott abban, hogy Washington folytassa-e az iszlamista vezetésű Egyiptom anyagi támogatását, Hagel azonban megerősítette, hogy a kormányzat elkötelezett a reformok útját járó ország segítése mellett.

A megbeszéléseken fontos téma volt Szíria. Ezzel kapcsolatban Murszi ismét a politikai rendezés szükségességére hívta fel a figyelmet, és sürgette, hogy a nemzetközi közösség tegyen nagyobb erőfeszítéseket a két éve folyó vérontás megállítására.

Hagel egy sajtónyilatkozatban megjegyezte, hogy amerikai részről nem sietik el az állítólagos szíriai vegyifegyver-használat kivizsgálását, mert szeretnének úgy ítélkezni arról, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre. A miniszter egyúttal visszautasította azokat a burkolt utalásokat, hogy Washington a vizsgálódás halogatásával saját hitelességét csorbítja, hiszen több más nyugati ország már bizonyítottnak mondta, hogy a konfliktusban kémiai fegyvereket vetettek be.

A sajtóbeszámolók szerint Hagel utalt arra, hogy váratlanul érte az a keddi izraeli bejelentés, amely szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök katonái valószínűleg ideggázt vetettek be a fegyveres lázadók ellen. A miniszter elmondta, hogy izraeli kollégájával, Móse Jaalonnal folytatott hétfőin tárgyalásain erről még nem esett szó, és úgy vélte, a keddi bejelentés alapjául szolgáló vizsgálat még nem lehet teljes.

Az izraeli katonai elhárítás említett közlésének hitelességét korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök sem tudta megerősíteni.