Utoljára a hetvenes években volt ilyen alacsony az infláció

Utoljára a hetvenes években volt ilyen alacsony az infláció
Kimutatható, az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései jótékony hatást fejlettek ki az inflációra, az pedig azzal járhat együtt, hogy javulhat a gazdasági növekedés esélye Magyarországon – mondta el Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján a KSH legújabb inflációs előrejelzése kapcsán. A politikus aláhúzta, további csökkenő hatást fejthet ki az inflációra a július 1-től tervezett rezsicsökkentés második lépése.

A héten jelentette meg az inflációra vonatkozó új előrejelzését és adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), melyből egyértelműen kiolvasható az infláció radikális csökkenése. Februárban az évre várható teljes áremelkedés mértékét 2,8 százalékra becsülte a KSH, addig ez az érték márciusban 2,2 százalékra csökkent. Ez rekord alacsony szintű inflációt jelent, utoljára a hetvenes években volt ilyen alacsony az infláció, az áremelkedések mértéke Magyarországon. Ez a rekord alacsony infláció jó hír a magyar családoknak, mert a bérek és nyugdíjak vásárlóértékének a növekedését jelzi előre – fogalmazott Rogán Antal.

A várható infláció mértéke 2,2 százalék, erre az évre tervezett minimális nyugdíjemelkedés 5,2 százalék. Akár 3 vagy még több százalékkal is emelkedhet a nyugdíjak vásárlóértéke 2013-ban. A bérek vásárlóértékének a növekedésével is lehet számolni, mivel a minimálbér emelkedése ebben az évben 5,4 illetve 5,6 százalék. Hasonló várható a versenyszféra bérei esetében is, sőt még a közszférában is nettó béremelkedés lehet az idén – fejtette ki a frakcióvezető.

Rogán Antal felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció csökkenésének egyik legfontosabb tényezője a rezsicsökkentés; a villamosenergia, a gáz és a távhőárak 10 százalékos csökkentése 2013 január 1-től. Elmondta azt is, az alapvető élelmiszerek árának az emelkedése is mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest.

A politikus aláhúzta, további csökkenő hatást fejthet ki az inflációra a július 1-től tervezett rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak 10 százalékos mérséklése. Akár arra is van lehetőség, hogy az infláció mértéke 2 százalék körül, vagy az alá essen a 2013-as évre vonatkozóan – tette hozzá. Magyarország sokkal jobban teljesít, mint az előző esztendőkben. Képesek vagyunk arra, hogy az infláció mértékét 2013-ban az uniós átlagra, ha pedig megvalósul a rezsicsökkentés második üteme, akkor az alá csökkentsük – jegyezte meg a frakcióvezető.

Rogán Antal kitért arra, az alacsony inflációnak kedvező hatása van a vállalkozásokra is; a bérek vásárlóerejének a növekedése jó hír a kis-és középvállalkozásoknak, és csökkenhet a versenyszféra bérnyomása is.

Kimutatható, az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései jótékony hatást fejlettek ki az inflációra, ez pedig azzal járhat együtt, hogy javulhat a gazdasági növekedés esélye Magyarországon – jelentette ki Rogán Antal, hozzátéve: ez a vélemény megjelenik a nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseiben is. Emlékeztetett arra, az utóbbi napokban több komoly elemző cég is hazánk gazdasági növekedési előrejelzését negatívról pozitívra változtatta, vagy a pozitív tartományon belül további növekedésre módosította. Van reális esély arra, hogy a magyar gazdaság jobb teljesítményt nyújtson, mint tavaly, a lassuló inflációt gyorsuló növekedés jellemezze – fogalmazott Rogán Antal.

Kérdésre válaszolva Rogán Antal közölte, egyetért Lázár Jánossal abban, hogy nem kell megelégedni a rezsicsökkentés jelenlegi mértékével. Elmondta azt is, hogy személy szerint őt, és több képviselőt is felháborított a kéményseprés díjának a változása. Több olyan települést is találtak, ahol radiális mértékben emelkedett meg a díj; volt, ahol a kéményseprés díja 1800 forintról 4500 forintra nőtt. Ez elfogadhatatlan – szögezte le. Rogán Antal aláhúzta, ebben az esetben nem 10 százalékos csökkentésen, hanem jelentős változásban gondolkodnak, az ezzel kapcsolatos részletek kidolgozás alatt állnak, rövidesen a kormány, illetve a parlament elé kerülnek. Jelentősen mérsékelni fogjuk a kéményseprési díjak nagyságrendjét, ha szükséges, akkor átalakítjuk a rendszert, akár az is elképzelhető, hogy az közszolgáltatásként működjön – mondta el a frakcióvezető. A villamosenergia- és a fűtési költségek alakulását a kormánypártok szeptemberi kihelyezett frakcióülésén tárgyalják meg – tette hozzá.