Lemondott a plágiumügybe keveredett főrabbi

Franciaország: lemondott a plágiumügybe keveredett főrabbi

Gilles Bernheim kedden még azt közölte, hogy nem hajlandó lemondani, mára azonban megváltoztatta álláspontját, mély sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy erkölcsi vétséget követett el. Helyét ideiglenes jelleggel két másik rabbi fogja betölteni.

Lemondásra kényszerült csütörtökön a franciaországi főrabbi, miután kiderült, hogy több esetben is plagizált, és nincs meg az az egyetemi végzettsége sem, amelyet magának tulajdonított.

A Nyugat-Európában legnagyobbnak számító, 600 ezres francia zsidó közösséget az utóbbi napokban megrázó botrány miatt sürgősen összehívták a konzisztóriumot, a közösség vezető testületét, amely azonnali hatállyal elfogadta Gilles Bernheim lemondását. Helyét ideiglenes jelleggel két másik rabbi fogja betölteni.

Bernheimet egy akadémikus leplezte le, aki a plagizálások gyanújának jár utána. Néhány hete megállapította, hogy a főrabbi 2011-ben kiadott, Negyven zsidó elmélkedés című könyvének több része más szerzőtől – az egykori francia posztmodernista filozófus Jean-Francois Lyotard-tól – származik.

Ugyancsak mástól emelte át egy az azonos neműek házasságáról és gyermekvállalásáról szóló értekezése részleteit (értekezésében az azonos neműek házasodása ellen érvelt). Ebből a szövegből XVI. Benedek pápa is idézett tavaly karácsonyi üzenetében.

A 2008-ban főrabbivá választott Bernheim már bevallotta, hogy „másolt, amit egyesek plágiumnak is nevezhetnek”. Mély sajnálatát fejezte ki, és elismerte, hogy erkölcsi vétséget követett el.

A 60 éves Bernheim – a rá nehezedő nyomás ellenére – kedden még azt közölte, hogy nem hajlandó lemondani; a modern ortodox rabbi kijelentette, hogy ezt „dezertálásnak” tekintené. A Negyven zsidó elmélkedés című könyve kapcsán a plagizálás ügyében korábban nem ismerte el vétkét, egy olyan diákkutatóra hárította a felelősséget, akit – mint mondta, elfoglaltsága miatt – felbérelt, hogy segítsen neki a könyv megírásában.

Kiderült róla ugyanakkor az is, hogy állításával ellentétben nem tette le filozófiából a legmagasabb szintű franciaországi tanári versenyvizsgát.