Holokauszt Emlékközpont – 2012. decemberi hírlevél

HolokausztEmlékközpont

2012. decemberi hírlevél

havas_udvar1.jpg

Hírek


Civil társaságként hivatalosan is létrejött
az Igaz Emberekért Társaság


2012. november 26-án a Holokauszt Emlékközpontban tartotta hivatalos alakuló ülését az Igaz Emberekért Társaság. Az alapítók civil társaságként aktív részvételt kívánnak vállalni az igaz emberek (a holokauszt során embermentést vállalók) kultuszának és a holokauszt áldozatai emlékének gondozásában.
Bővebb információ>>


Kegyetlenség és emberség a tömeghalál hónapjaiban

2012. december 1-jén, a Sopron melletti Balfon 5. alkalommal rendezték meg az Erődítő kényszermunkások emléknapját, mely a második világháború utolsó hónapjaiban Sopron környékén felállított kényszermunkatáborok áldozatainak állít emléket. A Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhelyen koszorúzást és tiszteletadást követően, középiskolás diákok pályadíjas esszéit hallgathatták meg a jelenlévők. Délután osztrák embermentők vehettek át elismerő oklevelet az Igaz Emberekért Társaságtól.
Bővebb információ>>

A washingtoni Holokauszt Múzeum vezetői a Páva utcában

2012. december 3-án Paul A. Shapiro, az Amerikai Holokauszt Múzeum Holokauszt Tanulmányok Központjának igazgatója, néhány nappal korábban pedig Sarah A. Ogilvie, a washingtoni múzeum  Holokauszt Oktatási Intézetének igazgatója látogatott el intézményünkbe.
Bővebb információ>>

„Ebből tanulnunk kell”- fiatalok az antiszemita felszólalásról

2012. november 28-án a Holokauszt Emlékközpont tárlatvezetésén diákokat, történészt és tárlatvezetőt kérdeztek meg a HÍR24 munkatársai arról, mit szólnak a parlamentben elhangzott antiszemita felszólaláshoz.
A videó itt megtekinthető>>

Évforduló


10 éve tették le a budapesti Holokauszt Emlékközpont alapkövét

2002. december 16-án, az alapkő letételével kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok a Páva utcában. Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján az 1923-ban épült, akkoriban már romos állapotban lévő Páva utcai zsinagógát egy új épületszárnnyal egészítették ki. A Holokauszt Emlékközpontot 2004. április 16-án, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján avatták fel. 2006-ban nyílt meg a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítása. Az épületkomplexum 2005-ben építőipari-, 2006-ban ingatlanfejlesztési nívódíjat kapott.
Videó az eredeti állapotról és az építkezésről>>

90 éve született a magyar holokausztkutatás doyenje,  Randolph Louis Braham

1922. december 20-án, 90 éve született a világszerte ismert holokausztkutató történész, politológus Randolph Louis Braham. Az iskolateremtő tudós a New York City University professzor emeritusa, a Rosenthal Intézet igazgatója, a holokauszt-kutatás nemzetközi szaktekintélye. Kutatók generációi nőttek fel tanulmányain.
Bővebb információ>>

Wallenberg emlékév


Wallenberg konferenciát rendeztek a szlovákiai Somorján

2012. november 21-én a Fórum Kisebbségkutató Intézet, a Raoul Wallenberg Emlékbizottság támogatásával rendezett tudományos tanácskozást a svéd diplomata születésének centenáriuma alkalmából. A Holokauszt Emlékközpont képviseletében a konferencián előadást tartott Prof. Dr. Szita Szabolcs, igazgató, Dr. Botos János igazgatóhelyettes és Dr. Salamon Pál levéltáros.
Bővebb információ>>


Wallenberg emlékest Moszkvában

2012. november 22-én a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban emlékestet rendeztek Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából. Az emlékesten előadást tartott dr. Nuber István, a Holokauszt Emlékközpont oktatási főtanácsadója.
Bővebb információ>>

 

Magyar diákok a nürnbergi Wallenberg szemináriumon

A november 26 és december 1 között Németországban, Nürnbergben megrendezett egyhetes Wallenberg szemináriumon hazánkat pécsi, tatabányai és budapesti diákcsoportok képviselték. Olyan csapatok utazhattak ide, akik a Wallenberg-emlékév kapcsán megrendezett országos történelemversenyen dobogós helyet értek el. 
Bővebb információ>>

Wallenberg megemlékezés Oslóban

2012. december 3-án az Egyesült Államok, Svédország és Magyarország nagykövetsége közös rendezésében Osló legszebb kilátást kínáló pontján, a svéd tulajdonban álló Voksenaasen Központban került sor a Wallenberg 100. születésnapjára emlékező konferenciára.
Bővebb információ>>

Történészi panelbeszélgetés a „Wallenberg koncepciós perről”

2012. december 6-án 9 órától  a „Wallenberg koncepciós perről”, Wallenberg egykori segítőinek tragikus sorsfordulóiról rendeztek történészi panelbeszélgetést a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. A rendezvényen előadást tartottak: Gereben Ágnes, Kónyáné Kutrucz Katalin, Szita Szabolcs és Zinner Tibor történészek, a téma kutatói.

Gereben Ágnes történésszel Briski Barbara készített interjút a Lánchíd Rádiónak.Interjú>>


Új emléktábla az Erzsébet híd pesti hídfőjénél

A Külügyminisztérium kezdeményezésére 2012. december 11-én a holokauszt áldozatai és az embermentők emlékére, a dunai rakpartok névadói tiszteletére avattak új emléktáblát az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán.

Wallenberg sugárút Brooklynban

Raoul Wallenbergről nevezték el Brooklyn egyik sugárútjának szakaszát – ezzel emlékeztett New York városa a holokauszt idején magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata születésének 100. évfordulójára.
Bővebb információ>>


Ünnepi zárva tartás



A Holokauszt Emlékközpont épülete, kiállításai és gyűjteménye 2012. december 24, 25, 26-án, december 31-én és január 1-jén nem látogathatók. Kiállításainkat az ünnepeket követően 2012. december 27, 28, 29, és 30-án, 10 és 18 óra között tekinthetik meg. 2013. január 2-től a megszokott nyitvatartási rend szerint fogadjuk a látogatókat.

Minden kedves Olvasónknak kellemes ünnepeket, boldog, sikeres új esztendőt kívánunk!