Rogán: Meg tudjuk védeni igazunkat

A szolgáltatók nyereségének szűkebbre szabásával teremtik meg a rezsicsökkentés pénzügyi hátterét – mondta el a Hír TV Péntek8 című műsorában Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a felsőoktatással kapcsolatban elmondta: a diákhitellel százezer fiatal előtt nyitják meg a továbbtanulás lehetőségét.A szolgáltatóknál van az a pénz, amiből a tíz százalékos lakossági gáz és áram árcsökkenést tető alá fogják hozni – jelentette ki Rogán Antal. A politikus kiemelte, hogy a 2002-es és 2010-es időszak alatt az inflációt jóval meghaladó mértékben növekedtek ezek a díjak: a háromszorosára drágult a földgáz, két és félszeresére az áram ára. Rogán hozzátette: míg Németországban egy család átlagos jövedelmének egyhatodát teszi ki a rezsiköltség, addig hazánkban ez a mérték a 40 százalékot is elérheti. A kormány szerint ez elfogadhatatlan, ezért csökkentik a háztartások kiadásait – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=187143

Rogán Antal a Hír Tv Péntek8 című műsorában

 

<script type=”text/javascript” src=”https://www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=14104&Width=300&Height=225″></script>

 

Arra a felvetésre, hogy ezáltal a szolgáltatások színvonala csökkenni fog, elmondta, hogy a parlamentben tartottak korábban egy vitanapot, amikor is meghatározták, hogy egy szolgáltatónak mit kell teljesíteni; ez februárban törvényi erőre fog emelkedni. „Brüsszelben mérgesek lesznek, de meg tudjuk védeni igazunkat” – tette hozzá. Mint azt a Fidesz frakciója közölte pénteken: a kormány rezsicsökkentő intézkedésének köszönhetően 3,8 millió család megélhetése lesz könnyebb.

Befektetés a jövőbe

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a felsőoktatás körül kialakult vita kapcsán megjegyezte: a döntésnek köszönhetően többen kerülhetnek be a rendszerbe, hiszen eddig 300 milliárd forint állt évente rendelkezésre, hogy finanszírozzák a diákok oktatását, míg most a Diákhitelnek köszönhetően akár 100 ezren is bekerülhetnek a rendszerbe. Kiemelte, hogy az állam valójában nem eladósítja a tanulókat, nem tandíjat vezet be, mint ahogyan azt sokan láttatni akarják, hanem megelőlegezi a fiatalok befektetését a jövőjükbe.

A politikus kitért rá, hogy annak is érdemes felvennie a 2 százalékos hitelt, akinek nincsen szüksége rá, hiszen ez nem jelent eladósodást, sőt pénzt keres vele, ha megnézi a mai kamatszinteket. Megjegyezte, hogy azoktól, akik olyan szakra jelentkeznek, hogy nem tudják azt kitermelni, mint a pedagógusok, nem várják el, hogy visszafizessék. Azoknak a magasabb jövedelműeknek, akik olyan munkahelyre kerülnek, a munkáltatójuk lesz az első, aki átvállalja ezt a terhet, hiszen komoly adókedvezményeket kap cserébe.

A politikus a beszélgetés záróakkordjaként arra a felvetésre, hogy ki lesz Simor András utódja, elmondta, hogy nem tartja magát elég idősnek, sem elég unalmasnak, hogy betöltse a posztot.

 

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=187143