Zoltai Gusztáv: Sabbat Salom.

FALTÓL-FALIG KOALÍCIÓ A FASIZMUS ELLEN

FALTÓL-FALIG KOALÍCIÓ A FASIZMUS ELLEN ZOLTAI GUSZTÁV INTERJÚJA A HALLJAD IZRAEL 2012. NOVEMBER 30-I ADÁSÁBAN

 

photo.php

A Kossuth téren vasárnap délután 15 órakor.

Rogán, Bajnai és Mesterházy együtt tüntet a nácizmus ellen

Náciellenes tömegtüntetést tartanak vasárnap a Kossuth téren Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő parlamentben elhangzott kijelentései miatt. A demonstráción beszédet mond Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az MSZP részéről Mesterházy Attila pártelnök, az Együtt 2014 mozgalom részéről pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnök is.

Zoltai Gusztáv interjúja a  Halljad Izrael 2012. november 30-i adásában

A Halljad Izrael pénteki adásának vendége lesz,  November 30., 13:30 Kossuth Rádió
Újra gyűlöletbeszéd a Parlamentben, erről Zoltai Gusztávot a Mazsihisz és a Bzsh ügyvezető igazgatóját kérdezi Breuer Péter.

Faltól-falig koalíció a fasizmus ellen

 

Breuer Péter: Most pedig Zoltai Gusztávot a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatóját kérdezem a legaktuálisabb eseményről. Igazgató úr a Magyar Parlamentben elhangzottak, vészkorszakos időkre emlékeztetnek. Mi az Önök álláspontja?

 

Zoltai Gusztáv: Az álláspontunk világos. Ezért is vettünk részt  ezen a bizonyos tüntetésen és ezért szervezzük közösen a HIT Gyülekezetével, az Élet Menete Alapítvánnyal, az Együtt Jeruzsálemért Alapítvánnyal és több civil szervezettel közösen vasárnap délután három órakor a Parlament elé egy nagyszabású tüntetést.

 

Breuer Péter: Mit akarnak elérni ezzel a tüntetéssel?

 

Zoltai Gusztáv: Fel kell hívni azoknak a többségükben lévő tisztességes magyar honfitársainknak a figyelmét, hogy a XXI. században ez nem hangozhat el a Magyar Parlamentben és sehol a világon.

 

Breuer Péter: Ön személyesen is nagyon sokat dolgozik a pozitív magyar imageért, azaz Magyarország jobb megítéléséért. Nemzetközi konferenciákon felszólal, nem szokott negatívan nyilatkozni. Most az elmúlt napokban feltételezem több nemzetközi média képviselője is megkereste Önt.

 

Zoltai Gusztáv: Valóban megkeresett bennünket a nemzetközi média, úgy az írott mint az elektronikus médiában. Valóban nagyon vigyáztunk a nyilatkozatainknál azzal, hogy a tények ismeretében adjunk tájékoztatást és semmiképpen nem azzal a céllal, hogy Magyarország image-t rontsuk. Valóban a nemzetközi konferenciákon erre mindig odafigyelünk és meg kell, hogy mondjam, eredményeket is tudok e téren felsorolni, amikor bizonyos támadásokat ki tudtunk védeni a Magyar Kormánnyal és a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Ebben az esetben egyértelmű az álláspontunk. Még egyszer mondom, ezt mi közöltük is írásban megfelelő helyekkel. Az az álláspont, hogy felhívunk minden demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőt, hogy egyenként és kollektíven utasítsák vissza Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseit. Az a tény, hogy ezen a  tüntetésen, megmozduláson FIDESZ-es képviselők is jelen voltak, hogy egy példát, konkrétan említsek, Mátrai Márta a FIDESZ képviselője föltette a sárga csillagot és úgy vett részt velünk ezen a megmozduláson. A Jobbikos képviselő a holokauszt óta először a Parlamentben azt követelte, hogy a magyar állampolgárokat a zsidó származásuk alapján vegyék listába és állította, hogy az itt élő zsidó emberek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára. Hogy Ő ezt módosította és hát ugy érti, hogy Ő bocsánatot kért, ez abszolút nem elfogadható. Ami aggasztó és ez vonatkozik valamennyi parlamenti pártra is. Amikor ez elhangzott, még akkor is, hogy ha párttársa volt a levezető elnök, akkor is meg kellett volna vonni a szót tőle és ki kellett volna vonulni a Parlamentből mindenkinek, annak a pár embernek, aki ott volt és nem asszisztálnia, és megdöbbenéssel hallani, ami történt. Úgy tudom, hogy az EMIH, az egyik zsidó szervezet feljelentést is tett az illető ellen. Én nem mondom ki újra a nevét, mert nem akarom bepiszkolni a számat.

 

Breuer Péter: Zoltai úr, nem érzi kellemetlenül magát, hiszen Ön korteskedett Izraelben is és valamikori magyar állampolgárokat arra bíztatta, hogy nyugodtan vegyék fel újra a magyar állampolgárságukat, most nem érzi, hogy kellemetlen helyzetbe hozta ezeket az embereket.

 

Zoltai Gusztáv: Természetes, amit most elmond a Szerkesztő úr, ez így igaz. Mi lobbiztunk és lobbizunk, hogy minél több Izraelben élő elszármazott magyar származású fölvegye a magyar állampolgárságot.  Valóban mélységesen nagy a csalódás Izraelben, Kol Jiszraellal, tehát Izrael Államnak a közszolgálati rádiója megkeresett6 és interjút kért, nem voltam könnyű helyzetben, hogy úgy nyilatkozzak, és olyat mondjak, ami csak azt bántja, akit bántani kell. Valóban probléma van. Remélem, hogy nem lesz megtorpanás emiatt a magyar állampolgárság felvételében.

 

Breuer Péter: Zoltai úr! Órákon belül ránk köszönt a sabesz, nagyon boldog békés, nyugodt szombatot kívánok Önnek és Izrael népének, legyen Ők bárhol is a világon. Arra kérem Önt, hogy  vasárnap ezen a tüntetésen figyeljenek egymásra és pozitív képet állítsanak ki magukról. vigyázzunk arra,  tehát ne kerüljön sor bántalmazásra és rendellenességre.

 

Zoltai Gusztáv: Nagyon szépen köszönöm és ezúton is kérem a tisztességes többséget, hogy vegyen részt ezen a megmozduláson. Bízom benne, hogy az esemény békésen fog lezajlani, hisz ezen a tüntetésen ki kell fejezni mindenkinek azt, hogy vallásra, pártállásra való tekintet nélkül küzdeni kell, az antiszemitizmus, a rasszizmus minden formája ellen. Ezek a dolgok nem ismétlődhetnek és meg kell érteni az érzékenységüket azoknak a holokauszt túlélőknek, akik még közöttünk élnek. I-nek hála még azért jó pár ezren vannak. Őket  is meg kell nyugtatni. Ez a célja tulajdonképpen ennek a tüntetésnek.

 

Breuer Péter: Köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt. Sabbat Salom.

 

Zoltai Gusztáv: Sabbat Salom.

 

A fenti interjú a Kossuth rádió 2012. november 30-án a Halljad Izrael adásában hangzott el.