Wallenberg-emlékév – Megemlékezés az UNESCO párizsi székházában

Wallenberg-emlékév – Megemlékezés az UNESCO párizsi székházában

Koncerttel és filmvetítéssel emlékeztek Raoul Wallenbergre szerda este az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) párizsi székházában.

    A holokauszt idején Budapesten magyar zsidókat mentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendezett emlékesetet az UNESCO magyar és svéd képviselete közösen szervezte.
     Anders Ahnlid svéd és Bogyay Katalin magyar nagykövet üdvözlő szavai előtt Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója elmondta, hogy Raoul Wallenbergre emlékezni a XXI. században nem egyszerűen múltba révedést jelent, hiszen mindazok, akik túlélték a holokausztot, valamilyen külső segítségnek köszönhették, hogy megmenekültek. A párizsi székhelyű szervezet ezért fontos feladatának tartja, hogy támogassa a holokauszt történetének oktatását az egész világon, annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék: a népirtás mindig a gyűlölet- és félelemkeltéssel kezdődik, amit meg kell tanulni elkerülni.
     Samuel Pisar, az UNESCO jószolgálati nagykövete és különleges megbízottja a holokauszt oktatása terén a Magyarországról deportált zsidókkal kapcsolatos személyes auschwitzi emlékeit, a magyar holokauszt történetének és Wallenberg budapesti megbízatásának fontosabb pillanatait idézte fel.
     Az emlékeseten felolvasták Rév Lívia, Párizsban élő 96 éves zongoraművész levelét, akit a svéd diplomata személyesen mentetett meg a deportálástól.
     A beszédek között Somogyi Barnabás ifjú hegedűművész Bartók Béla és Bach műveiből adott elő részleteket. Az est zárásaként pedig levetítették az 1990-ben svéd-magyar-norvég koprodukcióban készült Jó estét, Wallenberg úr! című filmet.