Az Európai Polgári Díj kitüntetettjei Brüsszelben

Az Európai Polgári Díj kitüntetettjei Brüsszelben

November 7-8-án Brüsszelben találkoztak az Európai Polgári Díj idei évi díjazottjai, ahol két napos látogatásuk során Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is fogadta őket.

A kitüntetettek Brüsszelben
© European Union 2012 - European Parliament

A kitüntetettek Brüsszelben
© European Union 2012 – European Parliament

A 2008-ban alapított Európai Polgári Díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. A díjazottak ezt megelőzően hazájukban ünnepélyes keretek között már átvehették a kitüntetést.

A novemberi két napos brüsszeli találkozó során Martin Schulz, az Európai Parlament Elnöke fogadta a 37 díjazottat. Emellett részt vehettek az Európai Parlament kiállításának megnyitóján is, mely a 2012-es év győzteseit mutatja be.

Az elismertek között van Székely János esztergomi segédpüspök és Róka Gyula, aki kilenc évig tevékenykedett a székesfehérvári  Esélyek Háza munkatársaként.

Az Európai Polgári Díjról június 19-én döntött Brüsszelben a Kancellária, melynek elnöke Anni Podimata európai parlamenti képviselő. A Kancellária további tagjai Alexander Alvaro alelnök, Isabelle Durant, Othmar Karas, Surján László az Európai Parlament Alelnöke, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi Alelnöke, Enrique Barón Crespo, Annemarie Jorritsma és Peter Matjasic európai parlamenti képviselők voltak.