A japánok és a kínaiak egyértelműen Barack Obama győzelmét szeretnék az amerikai elnökválasztáson

A japánok és a kínaiak egyértelműen Barack Obama győzelmét szeretnék az amerikai elnökválasztáson – derül ki egy pénteken nyilvánosságra került felmérésből, amelyet az Ipsos Hongkong közvélemény-kutató ügynökség szeptemberben és októberben készített.

A japánok 86 százaléka támogatja a jelenlegi elnököt, és csak 12,3 százaléka a kihívóját. A kínaiak esetében az arány kisebb Obama javára, de így is eléri a 63 százalékot.

Elemzők szerint a republikánus Mitt Romney a kínaiakat a valutájukról vallott véleményével és azzal taszítja el magától, hogy nagyobb amerikai katonai erőt akar a Csendes-óceán térségében. Már többször is közölte, hogy győzelme esetén a hivatalba lépésének első napján „valuta manipulátorként” fogja megbélyegezni Pekinget.

A japánok szemében pedig azért kevéssé népszerű, mert kijelentette, hogy a japán gazdaság hanyatlóban van. Ez a japánok nemzeti büszkeségét sérti, akik negatívan reagálnak az ilyen rájuk nézve kedvezőtlen, nyilvános állításokra – mondta Andrew Lam, az Ipsos Hongkong társigazgatója.

Az ázsiai gazdasági növekedés szempontjából a japánok 81,8, a kínaiak 58,3 százaléka, a béke és biztonság szempontjából a japánok 85,3, a kínaiak 56,3 százaléka tartja Obamát jobb választásnak. Obama erőfeszítése az iraki és afganisztáni háború lezárására népszerű Japánban – mondta Jamamoto Takehiko, a tokiói Vaszeda egyetem professzora.

www.france24.com/en/20121102-china-japan-citizens-back-obama-second-term-poll-shows