Törökország 2023-ban ünnepli a köztársaság megalakulásának 100. évfordulóját.

Az Európai Unió elveszíti Törökországot, ha Ankara nem csatlakozhat legkésőbb 2023-ig – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden este Berlinben.

A török miniszterelnök egy panelvitán vett részt a német fővárosban, és első ízben nyilatkozott arról, hogy hazája meddig várhat a remélt csatlakozással.

Törökország 1963 óta társult tagja a közösségnek, csatlakozási szándékát hivatalosan 1987-ben jelezte, 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat. Ezek azonban az elmúlt időszakban megtorpantak, egyrészt azért, mert Németországgal az élen több vezető tagállam ellenzi Törökország teljes jogú tagságát, másrészt a megosztott Ciprussal kapcsolatos – az EU és Ankara közötti – nézeteltérések miatt. Az Európai Bizottság megítélése szerint Ankara az emberi jogok és a nem kielégítően biztosított véleményszabadság miatt még nem érett a csatlakozásra.

A berlini vitán egy kérdésre válaszolva Erdogan reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási folyamat nem tart olyan sokáig. Utalt ugyanakkor arra, hogy ha az 2023-ig elhúzódik, az EU – mint fogalmazott – nagy valószínűséggel elveszíti országát.

Törökország 2023-ban ünnepli a köztársaság megalakulásának 100. évfordulóját.

A miniszterelnök meggyőződésének adott hangot, hogy a mintegy 74 milliós muzulmán, de világi állam erősítené az uniót. Utalt arra, hogy ma mintegy 6 millió török él különböző uniós országokban, közülük mintegy 3 millióan Németországban.

Erdogan szerdán találkozik Angela Merkel kancellárral, aki ellenzi Törökország teljes jogú tagságát, és ehelyett egyfajta megkülönböztetett partneri viszonyt szorgalmaz.