Zsidó kulturális fesztivál Szegeden

Zsidó kulturális fesztivál Szegeden

Szeged – A két hónapos rendezvénysorozat tíz különböző zenei esttel, könyvbemutatókkal, kiállításokkal, megemlékezéssel, hagyományos izraeli vacsoraesttel várja az érdeklődőket.


Több mint 25 éves hagyománnyal rendelkezik az augusztus 28-án indult, az idén nyolcadik alkalommal rendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – mondta el hétfőn, a két hónapig tartó rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. Egyedi hangversenyek, kulturális események a fesztivál előzményei, ezeket fűzik ilyenkor csokorba.

A zenei programokat augusztus 28-án Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Dés László dalestje nyitotta. Hétfőn 19 órától az Amerikai Egyesült Államokban élő, szegedi származású hegedűművész, Fenyő Klára és Maczelka Noémi zongoraművész, egyetemi tanár adott koncertet az Új Zsinagógában Szegeden. 

Vasárnap 19 órától Illényi Katica hegedűművész öccsével, Csabával muzsikál, Malek Miklós zeneszerző-karmester lányával, Andreával ad koncertet. A további hangversenyeken hallható lesz például Teleki Miklós orgonaművész és Horgas Eszter fuvolaművész játéka, a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor dirigálásával lép fel, valamint Koncz Zsuzsa, a Magna Cum Laude és Csanádi László orgonaművész is színesíti a zenei palettát.

Szeptember 9-én, vasárnap 10 órakor emlékülést tartanak a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében (Gutenberg utca 20.) Schindler József néhai szegedi főrabbi halálának 50. évfordulójára emlékezve, de felkeresik a vallási vezető sírhelyét is. Szeptember 12-én, szerdán 16 órakor kül -és belpolitikai kerekasztalt rendeznek a Közel-Keletről és a zsidósággal, az antiszemitizmussal kapcsolatos aktuális kérdésekről. A kerekasztal vendége Szabó György, a MAZSÖK kuratóriumának elnöke és Breuer Péter Közel-Kelet szakértő, újságíró.

A fesztivál kiállításain Kovács Valéria üvegfestő művész ablaküvegeit, tükreit, tiffany alkotásait láthatják az érdeklődők. Emellett a hagyományos izraeli vacsoraest tombolájának egyik fő támogatója, Macskássy Izolda festőművész munkáiból, illetve Datki Zsolt reneszánsz épületeket, alkotásokat megörökítő fotóiból nyitnak tárlatot. 

Könyvbemutatókra is sor kerül. Október 26-án Bárdos Pál Frau Földes Von Makó című kötetét és Rubin Eszter Barhesz című könyvét ajánlják a közönség figyelmébe. Október 29-én Carlo Michelstaedter A meggyőződés és a retorika című nyelvészeti szakkönyvét mutatja be Giorgio Pressburger a Szegedi Olasz Kulturális Központban. 

Lednitzky András szerint a fesztivál egyik csúcspontja a hagyományos szegedi izraeli vacsoraest, amelyet október 27-én 19 órai kezdettel tartanak az újszegedi Forrás Szállóban. 2013 tavaszán 8 napos, 12 várost érintő izraeli látogatásra invitálják az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat programjairól a www.zsinagoga.szeged.hu oldalon és a szegedi zsinagóga Facebook oldalán is olvashatnak. 

Markovics Zsolt főrabbi a hétfői tájékoztatón beszélt a zsidóság őszi ünnepeiről. Elmondta, a Szegedi Zsidó Hitközség istentiszteletei mindenki számára nyitottak. Arra kérik a látogatókat, hogy a zsinagógában a hely szelleméhez méltó öltözetben, a férfiak pedig fedett fővel jelenjenek meg. Szeptember 17-én és 18-án az 5773. zsidó esztendőt kezdik. 25 órás böjttel jár a legszentebb zsidó ünnep, az Engesztelő nap szeptember 25-én. A sátoros ünnep szeptember 30-án köszönt be, és 9 napon át tart.

Budapest, Debrecen és Pécs mellett Szeged az a magyar város, ahol folyamatosan megünneplik a hagyományos eseményeket. Lednitzky András elmondása szerint fogyóban van a helyi zsidó közösség: az 1900-as évek elején körülbelül 8 ezer főt, a holokauszt előtt nagyjából 5800 főt, utána 1800 főt számláltak, ma viszont mindössze 400-450-en vannak. 

A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke azt tapasztalja, hogy nálunk más városokhoz viszonyítva békésebb a helyzet, nincsenek antiszemita megnyilvánulások, egymás elfogadása a jellemző.

Szeptember 30-áig benyújtanak egy pályázatot a zsinagóga homlokzatának, hajdani biblikus kertjének és kerítésének felújítására – beszélt a tervekről Lednitzky.

Forrás: délmagyar