A béke akadálya Abbász

Washington után pénteken az orosz külügyminisztérium is kiállt Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett.

Az izraeli sajtó szerdán jelentette, hogy Avigdor Liberman külügyminiszter levélben fordult a közel-keleti rendezés ügyében közvetítő négy hatalomhoz (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió), azt állítva, hogy Abbász „a békekötés akadálya”.

„Tudomásul vettük Liberman sajtóban elhangzott kijelentéseit, ismerjük más izraeli vezetők nyilatkozatait is. Szeretnénk ezzel kapcsolatban megerősíteni Mahmúd Abbász, mint általánosan elismert palesztin vezető támogatását” – közölte az orosz külügyminisztérium.

„A palesztin-izraeli békefolyamat zsákutcából csakis általánosan elismert nemzetközi-jogi alapokra helyezett tárgyalásokkal lehet kijutni, s Oroszország intenzíven munkálkodik ezen, egyebek között a kvartett keretében” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok szerdán határozottan visszautasította az izraeli külügyminiszter kérését, hogy a közel-keleti kvartett segítsen leváltani Mahmúd Abbász palesztin elnököt. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is azonnal elhatárolódott miniszterétől.

Mahmúd Abbász – aki június végén Betlehemben találkozott a közel-keleti körúton tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz államfővel – arra kérte Oroszországot, hogy segítsen újból beindítani a megfeneklett békefolyamatot, illetve vegye rá Izraelt az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok szabadon engedésére.

A palesztin elnök és az orosz államfő megerősítették, hogy szükség van egy Moszkvában tartandó közel-keleti békekonferenciára. Vlagyimir Putyin még 2005-ben javasolta a tanácskozás megszervezését, de a tervet azóta sem tudták Moszkvában megvalósítani, mivel azt Izrael és az Egyesült Államok hűvösen fogadta.

Orosz külpolitikai szakértők szerint bár Moszkva jó kapcsolatokat ápol a palesztin elnökkel, közel-keleti befolyása elmarad az Egyesült Államokétól, amely főtárgyalóként lép fel a palesztin-izraeli konfliktusban. Abbászt érdekli Moszkva véleménye, de elsősorban Washingtonra és Kairóra támaszkodik.