Halljad Izrael : vendégünk volt Ilán Mor

Halljad Izrael : vendégünk volt Ilán Mor

[jwplayer file=”https://stream001.radio.hu:443/mr1video/0727_IlanMor_kicsi.flv”]

[jwplayer file=”https://www.breuerpress.com/files/20120727_133000_1.mp3″ height=15]

Halljad Izrael 2012,07,27-adás
A mikrofonnál a szerkesztő műsorvezető Breuer Péter

Ilan Mor izraelinagykövet, műsorunk vendége szokásához híven ez alkalommal is héber nyelvenválaszolt kérdéseinkre, válaszait ékes magyar nyelvre Breuer Zehevi ÁdámDániel, a Turris Babel Kft. munkatársa ültette át. Az interjú aktualitását azolimpia, a bulgáriai terrortámadás, valamint az izraeli-magyar kapcsolatokadták. Azon kérdésre, hogy az izraeli nagykövetnek mi jut eszébe az olimpiáról,a következőket válaszolta:

Az 1936-os berlini, valamintaz 1972-es müncheni olimpiára gondol először. A berlinin Jesse Owensbizonyította be a náci párt támogatóinak, hogy nemcsak fehér ember vihetivalamire. A münchenin pedig 11 izraeli olimpikont gyilkoltak meg származásukmiatt a palesztin terroristák (Fekete Szeptember). Külön kiemelte a nagykövet,hogy mindkét esemény egyazon országban zajlott.

A nagykövet az interjú során az izraeli-magyar kapcsolatokat kiválónakítélte meg, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azokat tovább lehet fejleszteni. Itttett említést arról is, hogy Áder János köztársasági elnök Simon Pereszállamelnökkel folytatott megbeszélésein a magyar-izraeli közös kutatásoktovábbfejlesztésének lehetőségeiről cserélt eszmét. Míg Benjamin Netanjahu,Izrael állam miniszterelnöke a közel-keleti helyzetről tartott átfogóbeszámolót a köztársasági elnökkel folytatott találkozón. Ebből is kiemelte Izraeljelenlegi helyzetét, Irán és Szíria bel- és külpolitikai állapotát, a Hezbollahés a Hamász szerepét, mindezeket visszavezetve az Arab Tavaszra, amit izraelipolitikai körökben csak „Muszlim Télnek” neveznek. Ellátogatott még a Yad VashemHolokauszt Múzeumba, ahol külön megemlékezésen vett részt az Yizkor sátorban,majd beszédet mondott a Kneszetben, ahol tiszteletbeli svéd meghívottakkalegyütt megemlékeztek Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára.Végezetül Magyarország és Izrael sportólóinak egyaránt sok sikert kívánt az’Erősebben, magasabban, gyorsabban’ köszöntéssel, a hallgatóknak pedig békésszombatot.