Irán „nyílt háborút” folytat Izrael ellen

Peresz: Irán „nyílt háborút” folytat Izrael ellen
 Irán „nyílt háborúban” áll Izraellel – jelentette ki  a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Simon Peresz izraeli elnök, aki szerint a Teherán által támogatott Hezbollah libanoni militáns szervezet áll az izraeli turisták ellen Burgaszban elkövetett terrortámadás mögött.

Peresz hangsúlyozta, hogy Izrael „elegendő” megbízható hírszerzési információval rendelkezik ahhoz, hogy a Bulgáriában elkövetett merényletet Iránhoz és annak szövetségeséhez, a Hezbollahhoz kösse. Az izraeli elnök hangot adott meggyőződésének, hogy „az Izrael elleni nyílt háború” részeként további támadásokat is terveznek.
Egy nappal korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CBS amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az iszlám köztársaság és a libanoni militáns szervezet az elmúlt két év során 24 országban tervezett merényleteket izraeli és nyugati célpontok ellen, egyebek között Thaiföldön, Grúziában, Indiában, Görögországban és Cipruson.
A kérdésre, hogy vajon a bulgáriai pokolgépes támadással és más merényletekkel nem az iráni atomtudósok megöléséért kívántak-e bosszút állni, Peresz kijelentette, hogy azokért a gyilkosságokért Izrael sohasem vállalta a felelősséget. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Izraelnek jogában áll megakadályoznia állampolgárainak meggyilkolását.
„Mi nem kezdeményezzük a terrort. Nem teszünk ilyet. De az önvédelem minden nép joga és kötelessége” – mondta az izraeli elnök. Peresz rámutatott, hogy Izrael politikája inkább a „megelőzésre”, mintsem a „megtorlásra” épül.
Az elnök szerint ha valakiről elegendő információ áll rendelkezésre, hogy civil életeket szándékozik veszélybe sodorni, akkor az illetőt „nyilvánvalóan” meg kell akadályozni ebben. Peresz felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok jelentések szerint mintegy 3 ezer ember ölt meg a terroristák búvóhelyeire robotrepülőgépekkel, drónokkal mért csapásokkal.
Szíriával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Izrael kénytelen lesz „lefoglalni” az arab ország vegyi fegyvereit, ha felmerül annak a veszélye, hogy Bassár el-Aszad elnök Izrael ellen akarja bevetni őket, vagy hogy az arzenál terroristák kezére jut.
A kérdésre, hogy meddig menne el Izrael a szíriai vegyifegyver-készlet „biztonságba helyezésének” ügyében, Peresz azt válaszolta: addig, amíg az megszűnik veszélynek lenni.
Peresz egy nappal azután nyilatkozott a CNN-nek, hogy Izraelben megemlékeztek arról a 11 sportolóról, akiket 40 éve, az 1972-es müncheni olimpia idején palesztin terroristák meggyilkoltak. Az államfő, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, elmondta: Izrael elővigyázatossági intézkedéseket tett, hogy atlétái a pénteken kezdődő londoni olimpián ne válhassanak célpontokká.