Szíriai átmeneti kormány mihamarabbi megalakítását szorgalmazza

Párizs szorgalmazza a szíriai társadalom sokszínűségét tükröző szíriai átmeneti kormány mihamarabbi megalakítását – közölte szombaton Laurent Fabius francia külügyminiszter, és felszólította az ellenzéket, rendezze sorait, hogy vezetni tudja Szíriát.

Fabius szerint Bassár el-Aszad szíriai államfő rezsimjét elítéli saját népe, és itt az ideje felkészülni az átmenetre, illetve az azt követő időszakra. A külügyminiszter kapcsolatba lépett több külföldi vezetővel, köztük az Arab Liga főtitkárával és a katari miniszterelnökkel is, és – mondta – mindnyájan egyetértettek abban, hogy az ellenzéknek ideje rendezni sorait, hogy átvegye az ország vezetését.

„Egy olyan átmeneti kormány gyors megalakítását szorgalmazzuk, amely tükrözné a szíriai társadalom sokszínűségét. Franciaország teljes mértékben támogatja az Arab Liga erre irányuló törekvéseit” – mondta Fabius, aki szerint országa kész támogatni az arab országok minden olyan kezdeményezését, amely Szíria jövőjének építését szolgálja. Párizs helyet adna például egy ezzel foglalkozó miniszteri szintű tanácskozásnak is. Azt mérlegeli továbbá, hogy az Európai Unióval együtt hogyan tudna segítséget nyújtani a Szíriával szomszédos országokban összegyűlt menekülteknek, akiknek a száma nőttön-nő. Fabius azt mondta, hogy ezt a kérdést hétfőn felveti az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton bejelentette: Szíriába küldi a békefenntartó műveletekért felelős helyettesét, hogy újból felmérje az ottani helyzetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken harminc nappal meghosszabbította a szíriai ENSZ-misszió mandátumát. A mintegy háromszáz fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt Kofi Annan különmegbízott válságterve alapján küldték Szíriába, hogy kísérjék figyelemmel az április 12-én kihirdetett tűzszünetet. A fegyverek azonban nem hallgattak el, ezért tevékenységüket június 16-án gyakorlatilag felfüggesztették.

A horvátországi látogatáson tartózkodó Ban „konstruktív jelnek” nevezte a misszió meghosszabbítását, egységre és kollektív felelősségvállalásra szólította a BT tagországait.

„A szíriai kormány nyilvánvalóan kudarcot vallott a polgári lakosság megvédésében, és a nemzetközi közösségnek kollektív felelőssége van abban, hogy tartsa magát az ENSZ-alapokmányhoz, és annak a szellemében cselekedjen” – mondta az ENSZ-főtitkár.

Szíriában közben szombaton második napja folytatódtak az összecsapások Aleppó városában; a helyi lakosok menekülnek az eddig Bassár el-Aszad egyik erősségének tartott településről. Az egy héten át tartó damaszkuszi harcok és az Aszad-rezsim vezetői elleni, minapi halálos merénylet után a lázadók, kihasználva a lendületet, megpróbálják ellenőrzésük alá vonni Aleppót. Két napon át a város Szalaheddin negyedében folytatódtak a harcok, és most már – a 16 hónapja tartó fegyveres viszály óta első ízben – a városközpontban is állandósultak az összetűzések.

Aleppó Szíria kereskedelmi központja, második legnépesebb városa. Lakossága eddig javarészt hűséges volt Aszadhoz. Damaszkuszhoz hasonlóan a rezsimhez való közelségből hasznot húzó szíriai elit, kereskedők és az Aszad bukásától tartó kisebbségek laknak ott. Nem voltak a városban olyan vérontások, mint más szíriai településeken.

Az elmúlt napok harcai után Damaszkuszban szombaton feszült csend honolt, a helyi lakosok szerint csak szórványosan lehet hallani puskaropogást és robbanásokat.

Az iraki hatóságok közlése szerint szombaton az ellenzék elfoglalt még egy határátkelőt az iraki-szíriai határon, így a három átkelő közül már kettőt ők ellenőriznek.