Békéscsabára látogatott az izraeli nagykövet

Békéscsabára látogatott az izraeli nagykövet

  •  
     
    Békéscsabára látogatott Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki négyszemközti tárgyalásokat folytatott Vantara Gyula polgármesterrel egy diákcsere programról, testvérvárosi kapcsolat létrehozásáról, a kulturális és gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A nagykövet és felesége, Ora asszony ellátogatott a Jankay galériába, a Munkácsy múzeumba, a Csaba utcai idősek otthonába, majd a Békéscsabai Zsidó Hitközség mártírok tiszteletére tartott gyász istentiszteletén vett részt a Széchenyi ligeti zsinagógában.
     
  • GovXContentSection
    4.jpgA nagykövet látogatása előtt pár nappal ismeretlen tettesek sárga festékkel öntötték le a zsinagóga egyik ajtaját. A helyi zsidó hitközség elnöke, dr. Moskovits Sándor, de szinte az egész város döbbenten állt a történtek előtt, a rendőrség rögtön megkezdte a nyomozást. Talán emiatt is, komoly biztonsági intézkedések előzték meg a nagykövet érkezését, de Ilan Mor június huszonnegyedikei, békéscsabai látogatása békében, nyugalomban telt. Délelőtt a hivatalban Vantara Gyula polgármester és Ilan Mor nagykövet az együttműködés lehetőségeit járták körül.
     
    – Kilenc hónapja vagyok Magyarországon, sok településen jártam már, hogy minél jobban megismerjem a magyar embereket, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. Békéscsabán egy testvérvárosi kapcsolat létesítését szeretnénk megnézni, középiskolai diákcsereprogramban is gondolkodunk, de a kulturális és az üzleti együttműködés lehetőségét is megvizsgáljuk. Izrael a világ húsz vezető országa között van a tudomány és a gazdaság terén, bíztatni szeretném a békéscsabaiakat, hogy fedezzék fel az ebben rejlő lehetőségeket. Mintegy kétszázezer magyar származású él Izraelben, tehát könnyen otthon érezheti magát az, aki Magyarországról jön – mondta el lapunk kérdésére Ilan Mor, a megbeszélés előtt.
     
    Mint azt Vantara Gyulától megtudtuk, a testvérvárosi kapcsolatok vonatkozásában egyetértettek a nagykövet úrral, és megállapodtak abban, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat. Főleg a kulturális területen és a diákcsere kapcsolatok terén lehet arra számítani, hogy komolyabb előkészítő lépések történnek. A nagykövet meghívta a Békés megyei polgármestereket, hogy látogassanak el egy polgármesteri találkozóra, ahol módjuk lesz bővebben is tárgyalni. Lehetőséget látnak a mezőgazdasági együttműködésben, itt főleg a vetőmagtermelés és a vízgadálkodás került szóba. Abban maradtak, hogy folytatják a tárgyalásokat, a részleteket a kijelölt szakemberekkel tisztázzák. A nagykövet hozzátette: bízik a további kapcsolatokban, ez a mostani látogatás tehát csak a kezdet. Nem rövid sprintben, hanem maratonban gondolkodnak, most az első lépés történt meg.
     
    6.jpgA városban tett kirándulás után Ilan Mor és Vantara Gyula a zsinagóga gyász istentiszteletére mentek. A zsinagógában ott volt többek közt Markovics Zsolt főrabbi, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezetője, Ionel Schlesinger, az Aradi Zsidó Hitközség elnöke, Balogh István, aki Békés békétlenség címmel írta meg a megyei zsidóság történetét, és házigazdaként dr. Moskovits Sándor.
     
     
    5.jpg
    A gyász istentiszteleten fájdalommal idézték fel a hatvannyolc éve Békéscsabáról elhurcoltak emlékét, elhangzott az is, hogy ma újból tapasztalhatók olyan jelenségek, amelyek megelőzték a holokausztot. És elhangzott a kérdés: ha Auswitz nem gyógyította ki a világot az antiszemitizmusból, akkor vajon mi fogja kigyógyítani?
     
    – Egy-két tudatlan ember pár napja meggyalázta zsinagógánkat. Nem tudom kik voltak a tettesek, de azt tudom, hogy ők a kisebbség, és mi vagyunk a többség. Mi, a józan, egymást elfogadó és tisztelő, egymással békességben együtt élni kívánó magyarok, békéscsabaiak. Ezért az érthetetlen és elfogadhatatlan cselekedetért a békéscsabaiak nevében elnézést kérek – mondta Vantara Gyula, majd hozzátette, hogy itt évszázadok óta élnek egymás mellet békében katolikusok, evangélikusok, izraeliták, magyarok, szlovákok, románok, lengyelek, zsidók, cigányok. Kegyelettel hajtott fejet a holokauszt közel kétezer békéscsabai vértanúja előtt, akik egykor a város megbecsült polgárai voltak, aztán elhurcolták őket, és soha többé nem térhettek vissza.
     
    – A holokauszt megtörtént, itt történt meg, tennünk kell azért, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő. Mutassuk meg azt a bizonyos civil kurázsit, a keresztény és a zsidó közösségek lépjenek fel együtt az antiszemitizmus ellen, bebizonyítva, hogy nincs helye az ilyen gondolkodásnak – hangsúlyozta Ilan Mor.
     
    A gyász istentisztelet után szétszéledtek az emberek, Ilan Mor is elment, hogy újabb településeket keressen fel. Az ajtóról a festéket már korábban letakarították, de a zsinagóga mennyezetén ott maradt a rengeteg felfestett csillag: minden egyes csillag két csabai vagy környékbeli áldozatot jelent…
     
    Forrás: www.vantara.hu